Το βιβλίο που διάβαζαν οι πειρατές του Μαυρογένη
Το βιβλίο που διάβαζαν οι πειρατές του Μαυρογένη

Το βιβλίο που διάβαζαν οι πειρατές του Μαυρογένη

Το 1996 ανακαλύφθηκε το πλοίο Queen Anne's Revenge του θρυλικού πειρατή Μαυρογένη (που βούλιαξε το 1718). Έκτοτε οι ερευνητές έχουν εντοπίσει σε αυτό πολλά ευρήματα. Μεταξύ αυτών, μέσα σε ένα από τα κανόνια του πλοίου, ήταν δεκαέξι μικρά κομμάτια χαρτιού από ένα βιβλίο, η ταυτότητα του οποίου μέχρι πρόσφατα αποτελούσε μυστήριο.

Οι ερευνητές του τμήματος φυσικών και πολιτισμικών πόρων της Βόρειας Καρολίνας, στις ΗΠΑ, χρειάστηκαν μήνες ανάλυσης των κομματιών για να καταλήξουν στο συμπέρασμά τους, μελετώντας σκαναρισμένα αντίτυπα βιβλίων της εποχής και συζητώντας με ειδικούς.

Το «κλειδί» που έλυσε τον γρίφο ήταν η λέξη «Hilo» που εμφανιζόταν σε ένα από τα κομμάτια, η οποία ταυτοποιήθηκε στο βιβλιο A Voyage to the South Sea, and Round the World του Βρετανού ναυάρχου Έντουαρντ Κουκ, στο οποίο διηγούνταν τις περιπέτειες που έζησε στα ταξίδια του – μεταξύ αυτών φέρεται να είναι και η ιστορία που ενέπνευσε τον «Ροβινσώνα Κρούσο» του Ντάνιελ Ντεφόε.

Πλέον, οι ειδικοί εργάζονται για τη συντήρηση των ευρημάτων, ενόψει και της επικείμενης 300ής επετείου από τον θάνατο του πειρατή Μαυρογένη.

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
Βιβλίο για παιδιά βάζει τον Χίτλερ στους «μεγάλους ηγέτες»

Αντιδράσεις προκαλεί η κίνηση ενός ινδικού εκδοτικού οίκου να συμπεριλάβει σε ένα βιβλίο με «Μεγάλους Ηγέτες», απευθυνόμενο σε παιδιά, τον Αδόλφο Χίτλερ. Ο ηγέτης της ναζιστικής Γερμανίας φιγουράρει δίπλα σε...

ΝΕΑ
Βραχείς κατάλογοι διαγωνισμών Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ 2018

Το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου ανακοινώνει τους βραχείς καταλόγους των βραβείων του για τη συγγραφή, εικονογράφηση και μετάφραση λογοτεχνικών βιβλίων για παιδιά...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: