fbpx
Το βρέφος από το οποίο «βαφτίστηκε» η Ντόροθι από τον Μάγο του Οζ

Το βρέφος από το οποίο «βαφτίστηκε» η Ντόροθι από τον Μάγο του Οζ

Ένα κορίτσι που πέθανε σε ηλικία 5 μηνών το 1898 ήταν αυτό που «βάφτισε» τη μικρή Ντόροθι, την πρωταγωνίστρια του «Μάγου του Οζ» στα βιβλία του συγγραφέα Λ. Φρανκ Μπάουμ, όπως αποκάλυψε τυχαία η έρευνα της ακαδημαϊκού Sally Roesch Wagner.

Η Wagner το 1996 αναζητούσε πληροφορίες για τη ζωή της σουφραζέτας και υποστηρίκτριας των δικαιωμάτων των ιθαγενών των ΗΠΑ, Ματίλντα Τζόσλιν Γκέιτζ, όταν εντόπισε σε ένα νεκροταφείο στο Μπλούμινγκτον του Ιλινόις την επιτύμβια πλάκα ενός κοριτσιού που είχε πεθάνει σε ηλικία 5 μηνών. Το όνομα αυτής, Ντόροθι Γκέιτζ. Η Ντόροθι ήταν εγγονή της Ματίλντα Τζόσλιν Γκέιτζ, όμως ήταν επίσης και ανιψιά της Μοντ Μπάουμ, συζύγου του Λ. Φρανκ Μπάουμ.

Όπως αποκαλύφθηκε από την έρευνά της, το 1898, ενώ ο Μπάουμ έγραφε τον «Μάγο του Οζ», ένα σύγχρονο παραμύθι με χαρακτηριστική αμερικανική «πινελιά», ο αδελφός της συζύγου του απέκτησε ένα κοριτσάκι, την Ντόροθι. Η σύζυγος του Μπάουμ είχε ενθουσιαστεί με το μωρό και το επισκεπτόταν τακτικά, όμως τον Νοέμβριο του ίδιου έτους η Ντόροθι πέθανε, και προς τιμήν της ο συγγραφέας «βάφτισε» την ηρωίδα του με το όνομά της.

Μετά την ανακάλυψη της ακαδημαϊκού, η τοπική κοινότητα οργανώθηκε και άρχισε να συγκεντρώνει χρήματα για να τοποθετηθεί μια νέα, πιο χαρακτηριστική ταφόπλακα στον τάφο της Ντόροθι. Το 1998 τοποθετήθηκε πράγματι μια μαύρη, γρανιτένια ταφόπλακα, ενώ τμήμα του κοιμητηρίου έχει λάβει το όνομά της.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
ΗΠΑ: Ανησυχητική αύξηση των αποπειρών λογοκρισίας βιβλίων σε βιβλιοθήκες

Την ανησυχητική αύξηση των προσπαθειών για απομάκρυνση «αμφιλεγόμενων» βιβλίων από βιβλιοθήκες στις ΗΠΑ επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Αμερικανική Ένωση Βιβλιοθηκών (ALA),...

ΝΕΑ
Πώς κινήθηκαν οι πωλήσεις βιβλίων το 2023: Αυξημένος τζίρος, μειωμένος όγκος

Πωλήσεις αυξημένες σε αξία αλλά μειωμένες σε όγκο: αυτή είναι η τάση που καταγράφει για τα βιβλία η έκθεση Global Book Market 2023 της Nielsen BookData και της GfK, με βάση στοιχεία από τις πωλήσεις εκτυπωμένων...

ΝΕΑ
Η πειρατεία κοστίζει ακριβά στην ιταλική βιομηχανία βιβλίου

Πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 28% του ετήσιου τζίρου της, χάνει κάθε χρόνο η βιομηχανία του βιβλίου στην Ιταλία εξαιτίας της πειρατείας, σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.