fbpx
Ο Πράσινος Οδηγός που βοηθούσε τους μαύρους στις ΗΠΑ

Ο Πράσινος Οδηγός που βοηθούσε τους μαύρους στις ΗΠΑ

Το 1936, στις ΗΠΑ των φυλετικών διαχωρισμών μεταξύ λευκών και μαύρων, ο Χιούγκο Γκριν, ένας ταχυδρομικός υπάλληλος στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης, εξέδωσε τον πρώτο Πράσινο οδηγό του Νέγρου αυτοκινητιστή, έναν ετήσιο οδηγό που βοηθούσε τους μαύρους να βρουν μέρη στα οποία μπορούσαν να φάνε, να κοιμηθούν ή να γεμίσουν βενζίνη, χωρίς να αντιμετωπίσουν διακρίσεις ή να κινδυνεύσουν να ξυλοκοπηθούν ή και να δολοφονηθούν.

Η σειρά αυτή από οδηγούς αποτέλεσε σημαντικό κομμάτι της ζωής των μαύρων στις ΗΠΑ για πολλά χρόνια, έως και τη δεκαετία του ’60. Οι οδηγοί πωλούνταν κυρίως μέσω ταχυδρομικών παραγγελιών, αλλά και μέσω των πρατηρίων καυσίμων της εταιρείας Esso, η οποία, αντίθετα με άλλες εταιρείες, όχι μόνο εξυπηρετούσε μαύρους, αλλά ήταν και πρόθυμη να μισθώσει πρατήριά της σε μαύρους.

Σε μία έκδοση του οδηγού του, ο Γκριν, που πέθανε το 1960, έγραφε: «Θα έρθει κάποτε στο εγγύς μέλλον μια μέρα που αυτός ο οδηγός δεν θα χρειάζεται να εκδοθεί. Αυτή θα είναι όταν εμείς ως φυλή θα έχουμε ίσες ευκαιρίες και προνόμια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Θα είναι μια μεγάλη μέρα για μας όταν αναστείλουμε την έκδοση, γιατί θα μπορούμε να πάμε όπου θέλουμε, και χωρίς να ντρεπόμαστε».

Το 2016 ο εκδοτικός οίκος About Comics της Καλιφόρνια κυκλοφόρησε εκ νέου τους ιστορικούς αυτούς οδηγούς του Γκριν, αυτούσιους, όπως ακριβώς είχαν εκδοθεί στην εποχή τους, και έκτοτε έχουν πωληθεί περίπου 10.000 αντίτυπα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
ΗΠΑ: Ανησυχητική αύξηση των αποπειρών λογοκρισίας βιβλίων σε βιβλιοθήκες

Την ανησυχητική αύξηση των προσπαθειών για απομάκρυνση «αμφιλεγόμενων» βιβλίων από βιβλιοθήκες στις ΗΠΑ επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Αμερικανική Ένωση Βιβλιοθηκών (ALA),...

ΝΕΑ
Πώς κινήθηκαν οι πωλήσεις βιβλίων το 2023: Αυξημένος τζίρος, μειωμένος όγκος

Πωλήσεις αυξημένες σε αξία αλλά μειωμένες σε όγκο: αυτή είναι η τάση που καταγράφει για τα βιβλία η έκθεση Global Book Market 2023 της Nielsen BookData και της GfK, με βάση στοιχεία από τις πωλήσεις εκτυπωμένων...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.