Ο Πράσινος Οδηγός που βοηθούσε τους μαύρους στις ΗΠΑ

Ο Πράσινος Οδηγός που βοηθούσε τους μαύρους στις ΗΠΑ

Το 1936, στις ΗΠΑ των φυλετικών διαχωρισμών μεταξύ λευκών και μαύρων, ο Χιούγκο Γκριν, ένας ταχυδρομικός υπάλληλος στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης, εξέδωσε τον πρώτο Πράσινο οδηγό του Νέγρου αυτοκινητιστή, έναν ετήσιο οδηγό που βοηθούσε τους μαύρους να βρουν μέρη στα οποία μπορούσαν να φάνε, να κοιμηθούν ή να γεμίσουν βενζίνη, χωρίς να αντιμετωπίσουν διακρίσεις ή να κινδυνεύσουν να ξυλοκοπηθούν ή και να δολοφονηθούν.

Η σειρά αυτή από οδηγούς αποτέλεσε σημαντικό κομμάτι της ζωής των μαύρων στις ΗΠΑ για πολλά χρόνια, έως και τη δεκαετία του ’60. Οι οδηγοί πωλούνταν κυρίως μέσω ταχυδρομικών παραγγελιών, αλλά και μέσω των πρατηρίων καυσίμων της εταιρείας Esso, η οποία, αντίθετα με άλλες εταιρείες, όχι μόνο εξυπηρετούσε μαύρους, αλλά ήταν και πρόθυμη να μισθώσει πρατήριά της σε μαύρους.

Σε μία έκδοση του οδηγού του, ο Γκριν, που πέθανε το 1960, έγραφε: «Θα έρθει κάποτε στο εγγύς μέλλον μια μέρα που αυτός ο οδηγός δεν θα χρειάζεται να εκδοθεί. Αυτή θα είναι όταν εμείς ως φυλή θα έχουμε ίσες ευκαιρίες και προνόμια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Θα είναι μια μεγάλη μέρα για μας όταν αναστείλουμε την έκδοση, γιατί θα μπορούμε να πάμε όπου θέλουμε, και χωρίς να ντρεπόμαστε».

Το 2016 ο εκδοτικός οίκος About Comics της Καλιφόρνια κυκλοφόρησε εκ νέου τους ιστορικούς αυτούς οδηγούς του Γκριν, αυτούσιους, όπως ακριβώς είχαν εκδοθεί στην εποχή τους, και έκτοτε έχουν πωληθεί περίπου 10.000 αντίτυπα.

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
Πιλοτικό πρόγραμμα για παιδιά δημοτικού στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων

Ένα πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος υλοποιεί φέτος η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων, σε συνεργασία με τα δημοτικά σχολεία που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον, προτείνοντας...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: