fbpx
Μη διαβάζετε τον Ντίκενς, ακούστε τον

Μη διαβάζετε τον Ντίκενς, ακούστε τον

Η αλήθεια είναι ότι ο Κάρολος Ντίκενς δεν είναι και ο αγαπημένος συγγραφέας των παιδιών. Όμως ίσως η εξήγηση γι’ αυτό να βρίσκεται στο γεγονός ότι τα παιδιά διαβάζουν τα βιβλία του, αντί να τα ακούνε.

«Νομίζω ότι έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με τον τρόπο που μοιάζουν στο χαρτί. Είναι κάπως τρομακτικά. Υπάρχουν πολλές αρκετά περίπλοκες προτάσεις και πολύ ιδιαίτερη γλώσσα» υποστηρίζει ηθοποιός Σάιμον Κάλοου, ειδικός στον Ντίκενς, μιλώντας στην Telegraph, και εξηγεί πως τα παιδιά θα πρέπει να ενθαρρύνονται να διαβάζουν φωναχτά τα βιβλία του, ή ακόμα καλύτερα να τα ακούν να τα διαβάζουν άλλοι.

«Απλά διαβάστε το στον εαυτό σας, που είναι ακριβώς ο τρόπος που τα άκουγε ο κόσμος όταν πρωτοεκδόθηκαν» σημειώνει. «Όταν ο Ντίκενς έγραψε αυτές τις ιστορίες, το έκανε σε μορφή σειράς. Η κεφαλή της οικογένειας αγόραζε τη συνέχεια, πήγαινε στο σπίτι και τη διάβαζε στην οικογένεια γύρω από τη φωτιά. Όταν έχεις τη φωνή του Ντίκενς, γίνεται απείρως πιο προσβάσιμο».

Την άποψη αυτή του Κάλοου ενστερνίζονται και ακαδημαϊκοί, όπως ο καθηγητής Κρίστοφερ Πίταρντ, που δήλωσε: «Πολλά από τα μυθιστορήματα είναι τεράστια, όμως ο ενιαίος τόμος που βλέπουμε ως κανονικό σήμερα είναι στην πραγματικότητα μία σύγχρονη παρέμβαση – τα μυθιστορήματα εκδίδονταν σε σειρές σε μια εκτεταμένη περίοδο, σε κάποιες περιπτώσεις ενάμιση χρόνο. Η φωναχτή ανάγνωση ήταν ένας από τους κύριους τρόπους με τον οποίο η λογοτεχνία περνούσε στις οικογένειες. Αν και αυτή δεν ήταν απαραιτήτως μια καινοτομία του Ντίκενς, υπάρχει μια προφορική ποιότητα στο έργο του. Όσον αφορά στον καλύτερο τρόπο να μάθουν τα παιδιά τον Ντίκενς, η φωναχτή ανάγνωση είναι μια καλή στρατηγική και συμβατή με τις βικτωριανές μορφές ανάγνωσης».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
ΗΠΑ: Ανησυχητική αύξηση των αποπειρών λογοκρισίας βιβλίων σε βιβλιοθήκες

Την ανησυχητική αύξηση των προσπαθειών για απομάκρυνση «αμφιλεγόμενων» βιβλίων από βιβλιοθήκες στις ΗΠΑ επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Αμερικανική Ένωση Βιβλιοθηκών (ALA),...

ΝΕΑ
Πώς κινήθηκαν οι πωλήσεις βιβλίων το 2023: Αυξημένος τζίρος, μειωμένος όγκος

Πωλήσεις αυξημένες σε αξία αλλά μειωμένες σε όγκο: αυτή είναι η τάση που καταγράφει για τα βιβλία η έκθεση Global Book Market 2023 της Nielsen BookData και της GfK, με βάση στοιχεία από τις πωλήσεις εκτυπωμένων...

ΝΕΑ
Η πειρατεία κοστίζει ακριβά στην ιταλική βιομηχανία βιβλίου

Πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 28% του ετήσιου τζίρου της, χάνει κάθε χρόνο η βιομηχανία του βιβλίου στην Ιταλία εξαιτίας της πειρατείας, σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.