Οι πολύτιμες αντι-βιβλιοθήκες μας
Οι πολύτιμες αντι-βιβλιοθήκες μας

Οι πολύτιμες αντι-βιβλιοθήκες μας

Αν έχετε κι εσείς στα ράφια της βιβλιοθήκης σας ένα σωρό από βιβλία που ποτέ δεν διαβάσατε, μην αισθάνεστε άσχημα: όλοι λίγο πολύ έχουμε αυτή την «αντι-βιβλιοθήκη», όπως την αποκαλεί ο Ουμπέρτο Έκο. Και αυτό ίσως δεν είναι και τόσο κακό.

Στο βιβλίο του The Black Swan: The Impact of the Highly Improbable, ο Nassim Nicholas Taleb μεταξύ άλλων καταπιάνεται και με τη θεωρία αυτή του Ουμπέρτο Έκο για τα βιβλία, βάσει της οποίας, όπως επισημαίνει, οι «αντι-βιβλιοθήκες» μας στην πραγματικότητα συντηρούν την περιέργειά μας και μας κάνουν πιο ταπεινούς.

«Μια ιδιωτική βιβλιοθήκη δεν είναι ένα προσάρτημα που ενισχύει το εγώ, αλλά ένα εργαλείο έρευνας» εξηγεί ο Taleb, και σημειώνει πως είναι αναπόφευκτο όσο μεγαλώνουμε να συγκεντρώνουμε όλο και περισσότερα βιβλία (αλλά και γνώση). Αυτό, αναφέρει, δεν είναι κακό: το να έχουμε ένα σωρό βιβλία αδιάβαστα μας υπενθυμίζει πόσο πολλά υπάρχουν ακόμα να μάθουμε στον κόσμο, και επομένως αντί για αποτυχία, θα πρέπει να τα θεωρούμε πηγή έμπνευσης και μελλοντικής γνώσης.

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: