fbpx
Οι πολύτιμες αντι-βιβλιοθήκες μας

Οι πολύτιμες αντι-βιβλιοθήκες μας

Αν έχετε κι εσείς στα ράφια της βιβλιοθήκης σας ένα σωρό από βιβλία που ποτέ δεν διαβάσατε, μην αισθάνεστε άσχημα: όλοι λίγο πολύ έχουμε αυτή την «αντι-βιβλιοθήκη», όπως την αποκαλεί ο Ουμπέρτο Έκο. Και αυτό ίσως δεν είναι και τόσο κακό.

Στο βιβλίο του The Black Swan: The Impact of the Highly Improbable, ο Nassim Nicholas Taleb μεταξύ άλλων καταπιάνεται και με τη θεωρία αυτή του Ουμπέρτο Έκο για τα βιβλία, βάσει της οποίας, όπως επισημαίνει, οι «αντι-βιβλιοθήκες» μας στην πραγματικότητα συντηρούν την περιέργειά μας και μας κάνουν πιο ταπεινούς.

«Μια ιδιωτική βιβλιοθήκη δεν είναι ένα προσάρτημα που ενισχύει το εγώ, αλλά ένα εργαλείο έρευνας» εξηγεί ο Taleb, και σημειώνει πως είναι αναπόφευκτο όσο μεγαλώνουμε να συγκεντρώνουμε όλο και περισσότερα βιβλία (αλλά και γνώση). Αυτό, αναφέρει, δεν είναι κακό: το να έχουμε ένα σωρό βιβλία αδιάβαστα μας υπενθυμίζει πόσο πολλά υπάρχουν ακόμα να μάθουμε στον κόσμο, και επομένως αντί για αποτυχία, θα πρέπει να τα θεωρούμε πηγή έμπνευσης και μελλοντικής γνώσης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
ΗΠΑ: Ανησυχητική αύξηση των αποπειρών λογοκρισίας βιβλίων σε βιβλιοθήκες

Την ανησυχητική αύξηση των προσπαθειών για απομάκρυνση «αμφιλεγόμενων» βιβλίων από βιβλιοθήκες στις ΗΠΑ επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Αμερικανική Ένωση Βιβλιοθηκών (ALA),...

ΝΕΑ
Πώς κινήθηκαν οι πωλήσεις βιβλίων το 2023: Αυξημένος τζίρος, μειωμένος όγκος

Πωλήσεις αυξημένες σε αξία αλλά μειωμένες σε όγκο: αυτή είναι η τάση που καταγράφει για τα βιβλία η έκθεση Global Book Market 2023 της Nielsen BookData και της GfK, με βάση στοιχεία από τις πωλήσεις εκτυπωμένων...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.