fbpx
«Θεσσαλονίκης εμπόριον 1870-1970»: Εγκαίνια έκθεσης στο Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς στη Θεσσαλονίκη

«Θεσσαλονίκης εμπόριον 1870-1970»: Εγκαίνια έκθεσης στο Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς στη Θεσσαλονίκη

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) εγκαινιάζει την περιοδική έκθεση Θεσσαλονίκης εμπόριον 1870-1970, την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου (ώρα 20:00), στο Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς, στη Θεσσαλονίκη. Πλούσιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό ζωντανεύει την παραγωγική ιστορία του παλαιού εμπορικού κέντρου της πόλης, κατά την περίοδο 1870-1970. Η έκθεση, η οποία βασίστηκε στο ερευνητικό πρόγραμμα που εκπόνησε ο δρ Ευάγγελος Χεκίμογλου, τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Από την ίδρυσή της έως τις μέρες μας, και παρά τις αναπόφευκτες ανακατατάξεις, η Θεσσαλονίκη υπήρξε, για μεγάλα διαστήματα, οικονομικό κέντρο ενός εκτεταμένου παραγωγικού χώρου. Ακόμα και κατά την ταραγμένη εκατονταετία 1870-1970, η πόλη γνώρισε περιόδους οικονομικής ανάπτυξης χάρη κυρίως στο εμπόριο. Το τμήμα της πόλης που βρίσκεται βορειοανατολικά από το λιμάνι και νοτιοδυτικά από τη διασταύρωση της Εγνατίας και της οδού Βενιζέλου ορίζεται ως το παλαιό εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η περιοχή ενσωμάτωσε σταδιακά και άλλες χρήσεις, δραστηριότητες και ανάγκες, οι οποίες διαφοροποίησαν την παραδοσιακή της λειτουργία και τον αρχικό της χαρακτήρα. Στα χρόνια αυτά δραστηριοποιήθηκαν εκεί πολυάριθμες επιχειρήσεις, στις οποίες εργάστηκαν χιλιάδες άνθρωποι. Τρόφιμα, ενδύματα, υπηρεσίες αποτέλεσαν βασικό κορμό του εμπορίου της πόλης, τόσο πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο όσο και μετά. Τα ειδικά χαρακτηριστικά αυτών των επαγγελμάτων οδήγησαν στη δημιουργία άλλοτε κλειστών αγορών και άλλοτε καταστημάτων και εργαστηρίων.

Αυτή την ιστορία φιλοδοξεί να αφηγηθεί η έκθεση, ρίχνοντας φως σε δώδεκα δρόμους γύρω από δύο πλατείες, δύο εμπορικές γειτονιές και δύο αγορές. Οι επισκέπτες θα περιηγηθούν νοερά το ιστορικό κέντρο, θα γνωρίσουν τις διαδοχικές επαγγελματικές χρήσεις όλης αυτής της περιόδου και θα αφουγκραστούν τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της πόλης. Η πρώτη από τις δύο ενότητες της έκθεσης εντοπίζει σημαντικούς σταθμούς στην οικονομική ιστορία της Θεσσαλονίκης, εξετάζοντας παράλληλα τον χώρο, τις υποδομές, τη βιομηχανία και τους ανθρώπους, δυνάμεις δηλαδή που αλληλεπιδρούν στην εμπορική δραστηριότητα. Η δεύτερη ενότητα παρουσιάζει το παλαιό εμπορικό κέντρο και αναδεικνύει τις εμπορικές δραστηριότητες που επικράτησαν σε κάθε δρόμο, για πρώτη φοράμε βάση τα μητρώα των επιμελητηρίων και τις εγγραφές των εμπορικών οδηγών.

Το φωτογραφικό υλικό που παρουσιάζεται στην έκθεση προέρχεται από το φωτογραφικό αρχείο ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ, από τη συλλογή καρτ ποστάλ Άγγελου Παπαϊωάννου/ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ Θεσσαλονίκης, από το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, καθώς και από τους ιδιώτες συλλέκτες Αλέξη Λαπούρτα, Άρη Παπατζίκα, Νίκο Πολίτη και τους ερευνητές Ευφροσύνη Ρούπα και Ευάγγελο Χεκίμογλου. Προβάλλονται, επίσης, αποσπάσματα της σειράς της ΕΡΤ «Πανόραμα του αιώνα», σε σκηνοθεσία Φώτου Λαμπρινού, τα οποία παραχωρήθηκαν στο ΠΙΟΠ.

Διάρκεια έκθεσης
24 Νοεμβρίου 2017-31 Μαρτίου 2018

Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα-Παρασκευή: 10:00-17:00
Σάββατο-Κυριακή: 10:00-16:00

 

Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη για το κοινό.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης πραγματοποιούνται από το ΠΙΟΠ, σε συνεργασία με την πολιτιστική ομάδα Dot2Dot, ειδικές θεματικές διαδρομές και εναλλακτικές ξεναγήσεις στο παλαιό εμπορικό κέντρο της πόλης, από το Σάββατο 18 Νοεμβρίου και κάθε δεύτερο Σάββατο του μήνα (ώρα 11:00). Η συμμετοχή είναι δωρεάν, απαραίτητη η κράτηση.

Παράλληλα, με αφορμή την έκθεση, το ΠΙΟΠ συμμετέχει στο φετινό πρόγραμμα του OPEN HOUSE THESSALONIKI 2017 με την ειδική θεματική διαδρομή «Χώροι εμπορίου», για σχολικές ομάδες (24/11) και για γενικό κοινό (25-26/11). Η συμμετοχή στη δράση είναι δωρεάν. Για τις σχολικές ομάδες, απαραίτητη η κράτηση. Για το γενικό κοινό, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση και για το πρόγραμμα δράσεων www.piop.gr.

Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς
Κατούνη 12-14, 546 25,Θεσσαλονίκη
Τ: 2310385662 | www.piop.gr

 

Λεζάντες φωτογραφιών
407. Παντοπωλείο στη Θεσσαλονίκη τη δεκαετία του 1950, αρχείο Α. Παπατζίκα.
1109. Η σκεπαστή αγορά της οδού Βενιζέλου, αρχείο Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης.
015. Άποψη της οδού Βενιζέλου, αρχείο Ν. Πολίτη.
1Α_3. Καταστήματα που πωλούν κασμήρια και μαντίλια στη Θεσσαλονίκη, το 1932, αρχείο Α. Λαπούρτα.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2024 στον Ιανό της Αθήνας

«Αν είναι να μιλήσει κάποιος, ας πει για την αγάπη…» Μιχάλης Γκανάς Για 15η χρονιά, στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και περισσότεροι από 100 άνθρωποι του πνεύματος (ποιητές, συγγραφείς, ζωγράφοι,...

ΝΕΑ
Λατινοαμερικανική «αναγέννηση» στη μακρά λίστα για το International Booker

Ισχυρή παρουσία έχουν οι συγγραφείς από τη Λατινική Αμερική στη μακρά λίστα για το φετινό λογοτεχνικό βραβείο International Booker, δίνοντας την αίσθηση ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μία νέα άνθηση της...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.