fbpx
Η εντυπωσιακή βιβλιοθήκη που μοιάζει με ένα τεράστιο μάτι

Η εντυπωσιακή βιβλιοθήκη που μοιάζει με ένα τεράστιο μάτι

Μία από τις πιο εντυπωσιακές βιβλιοθήκες του κόσμου άνοιξε τις πύλες της τον Οκτώβριο στην πόλη Tianjin Binhai της Κίνας.

Η βιβλιοθήκη Tianjin Binhai ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική της, αφού είναι κατασκευασμένη με τέτοιο τρόπο, ώστε να μοιάζει με ένα τεράστιο μάτι – εξ ου και το προσωνύμιό της το «μάτι του Binhai». Αυτό επιτυγχάνεται με μια μεγάλου μεγέθους σφαιρική κατασκευή στο κέντρο του ισογείου, καθώς και με την ιδιαίτερη δομή των ραφιών γύρω από αυτήν.

Η βιβλιοθήκη εκτείνεται σε ένα πενταώροφο κτίριο 33.700 τετραγωνικών μέτρων, ενώ τα ράφια της χωράνε έως και 1,2 εκατομμύρια βιβλία.

Όπως εξηγεί ο Winy Maas, εκ των ιδρυτών της ολλανδικής εταιρείας MVRDV, που ανέλαβε την κατασκευή της βιβλιοθήκης, «το εσωτερικό της βιβλιοθήκης Tianjin Binhai είναι σχεδόν σαν σπηλιά. Ανοίξαμε το κτίριο δημιουργώντας έναν όμορφο δημόσιο χώρο μέσα. Ένα νέο αστικό σαλόνι στο κέντρο του. Τα ράφια είναι εξαιρετικοί χώροι για να καθίσει κανείς και ταυτόχρονα επιτρέπουν την πρόσβαση στους πάνω ορόφους. Οι γωνίες και οι καμπύλες είναι φτιαγμένες για να τονίζουν διαφορετικές χρήσεις του χώρου, όπως η ανάγνωση, το περπάτημα, οι συναντήσεις και οι συζητήσεις. Μαζί σχηματίζουν το “μάτι” του κτιρίου: να βλέπεις και να σε βλέπουν».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2024 στον Ιανό της Αθήνας

«Αν είναι να μιλήσει κάποιος, ας πει για την αγάπη…» Μιχάλης Γκανάς Για 15η χρονιά, στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και περισσότεροι από 100 άνθρωποι του πνεύματος (ποιητές, συγγραφείς, ζωγράφοι,...

ΝΕΑ
Λατινοαμερικανική «αναγέννηση» στη μακρά λίστα για το International Booker

Ισχυρή παρουσία έχουν οι συγγραφείς από τη Λατινική Αμερική στη μακρά λίστα για το φετινό λογοτεχνικό βραβείο International Booker, δίνοντας την αίσθηση ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μία νέα άνθηση της...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.