Φοιτητές του Κέμπριτζ ζητούν να διδάσκονται περισσότεροι μη λευκοί συγγραφείς
Φοιτητές του Κέμπριτζ ζητούν να διδάσκονται περισσότεροι μη λευκοί συγγραφείς

Φοιτητές του Κέμπριτζ ζητούν να διδάσκονται περισσότεροι μη λευκοί συγγραφείς

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Βρετανία ένα ανακριβές δημοσίευμα της εφημερίδας Telegraph σχετικά με μια ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ που πρότειναν τον περασμένο Ιούνιο με ανοιχτή επιστολή τους την «αποαποικιοποίηση» του μαθήματος των Αγγλικών, ώστε να μη διδάσκεται μόνο λογοτεχνία από λευκούς συγγραφείς.

Στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας φιγουράριζε η εικόνα της (μαύρης) Λόλα Ολουφέμι, μίας από τις φοιτήτριες, η οποία παρουσιαζόταν ως ο άνθρωπος που «ανάγκασε» το Κέμπριτζ να αντικαταστήσει τους λευκούς συγγραφείς με μαύρους, με αποτέλεσμα η Ολουφέμι να δεχτεί σωρεία ρατσιστικών μηνυμάτων στο Facebook της, προτού η εφημερίδα αναγκαστεί στο επόμενο φύλλο της να διορθώσει το λάθος της, αναφέροντας: «Οι εισηγήσεις ήταν στην πραγματικότητα προτάσεις. Ούτε αυτές, ούτε η ανοιχτή επιστολή ζητούσαν από το πανεπιστήμιο να αντικαταστήσει τους λευκούς συγγραφείς με μαύρους και δεν υπάρχουν τέτοια σχέδια».

Όπως εξήγησε η Ολουφέμι, η επίμαχη επιστολή υπογράφεται από φοιτητές που θεωρούν ότι είναι κατάφωρη αδικία να μη διδάσκονται ούτε έναν μη λευκό συγγραφέα στη διάρκεια της φοίτησής τους στο Κέμπριτζ. «Η αποαποικιοποίηση αφορά στην κριτική του τρέχοντος προγράμματος ώστε να γίνει καλύτερο, αφορά στην επέκταση του τι θεωρείται “καλή” λογοτεχνία, ώστε να μην ανυψώνει πάντα μία φωνή, μία εμπειρία, έναν τρόπο ύπαρξης στον κόσμο» σημείωσε η ίδια.

Από την πλευρά του, σε μία σπάνια κίνηση, το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ έσπευσε να απαντήσει στο δημοσίευμα της Telegraph, διευκρινίζοντας ότι η συζήτηση βρίσκεται σε «πολύ πρόωρο» στάδιο και «οι αλλαγές δεν θα οδηγήσουν στην απομάκρυνση ενός συγγραφέα έναντι άλλων – δεν είναι αυτός ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το σύστημα. Καταδικάζουμε τη σχετική παρενόχληση σε βάρος των φοιτητών μας στα κοινωνικά δίκτυα ως αποτέλεσμα του πρόσφατου δημοσιεύματος».

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: