Ο συγγραφέας που δεν είχε διαβάσει κανένα βιβλίο μέχρι τα 17 του
Ο συγγραφέας που δεν είχε διαβάσει κανένα βιβλίο μέχρι τα 17 του

Ο συγγραφέας που δεν είχε διαβάσει κανένα βιβλίο μέχρι τα 17 του

Στα 33 του χρόνια, ο συγγραφέας νεανικής λογοτεχνίας Τζέισον Ρέινολντς έχει εκδώσει συνολικά εννέα βιβλία – το ένατο κυκλοφορεί αυτήν την εβδομάδα, με τίτλο Long Way Down. Κι όμως: όπως παραδέχεται ο ίδιος, μέχρι τα 17 του χρόνια δεν είχε διαβάσει ούτε ένα βιβλίο από την αρχή μέχρι το τέλος!

Ο Ρέινολντς αναφέρει πάντα αυτό το στοιχείο όταν μιλά σε μαθητές, ως παράδειγμα προς αποφυγή. «Δεν είναι κάτι για το οποίο είμαι περήφανος, δεν είναι κουλ» είπε πρόσφατα στα παιδιά ενός σχολείου, σύμφωνα με την Washington Post. «Η αλήθεια είναι ότι η ζωή μου έγινε απείρως πιο δύσκολη επειδή δεν διάβαζα βιβλία. Αλλά δεν διάβαζα καθόλου βιβλία. Αυτή είναι η ιστορία μου. Αυτή είναι η αλήθεια μου».

Γιατί όμως άργησε τόσο πολύ να ανακαλύψει τον κόσμο του βιβλίου; Ο ίδιος εξηγεί πως τα κλασικά βιβλία που συνήθως διδάσκονται στα σχολεία δεν τον ενδιέφεραν, καθώς αναφέρονταν σε εποχές ή σε γεγονότα τα οποία δεν συνέβαιναν στη γειτονιά του, δεν μπορούσε να ταυτιστεί με όσα διάβαζε.

Η άποψη του Ρέινολντς είναι ότι οι λογοτέχνες πρέπει να είναι πιο δημιουργικοί και πρωτότυποι αν θέλουν να καλλιεργήσουν το ενδιαφέρον των νέων για το βιβλίο, σε μια εποχή που υπάρχουν αμέτρητοι αντιπερισπασμοί, όπως το YouTube, το Playstation ή το Instagram. Αυτό που προτείνει είναι να διδάσκονται τα παιδιά βιβλία γραμμένα σε «κανονική γλώσσα» και να γίνεται χρήση μη παραδοσιακών υλικών, όπως τα κόμικς και η ραπ μουσική, ώστε να λειτουργήσουν ως «καταλύτης» για την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας.

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: