fbpx
Επτά μεγάλα έργα του 20ού αιώνα που λογοκρίθηκαν στην εποχή τους

Επτά μεγάλα έργα του 20ού αιώνα που λογοκρίθηκαν στην εποχή τους

Καθώς διανύουμε την Εβδομάδα Απαγορευμένων Βιβλίων στις ΗΠΑ, η οποία διοργανώνεται εδώ και 25 χρόνια με σκοπό την ενίσχυση της ελευθερίας της έκφρασης και την κατάργηση των απαγορεύσεων βιβλίων, έχει αξία να δούμε ορισμένα βιβλία τα οποία σήμερα θεωρούνται από τα κορυφαία σύγχρονα λογοτεχνικά έργα, όμως στην εποχή τους λογοκρίθηκαν ή απαγορεύτηκαν λόγω του περιεχομένου τους.

Ο Φύλακας στη σίκαλη, του Τζ. Ντ. Σάλιντζερ: Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Βιβλιοθηκών, το πολυδιαβασμένο αυτό βιβλίο, που διηγείται τρεις μέρες από τη ζωή ενός 16χρονου αγοριού, είναι το «αγαπημένο» βιβλίο των απανταχού λογοκριτών από τότε που κυκλοφόρησε, το 1951, λόγω των «προσβλητικών» λέξεων και του «ασεβούς» περιεχομένου του.

Τα Σταφύλια της οργής, του Τζον Στάινμπεκ: Η ιστορία μιας οικογένειας αγροτών από την Οκλαχόμα που μετακομίζει στην Καλιφόρνια λόγω των οικονομικών δυσχερειών της θεωρήθηκε από ορισμένους ως προπαγάνδα υπέρ του κομμουνισμού.

Η Φάρμα των ζώων, του Τζορτζ Όργουελ: Λίγα βιβλία έχουν κυνηγηθεί όσο το συγκεκριμένο βιβλίο του Όργουελ, που απαγορεύτηκε σε πολλές χώρες, άλλοτε ως «κομμουνιστική προπαγάνδα» και άλλοτε ως «αντι-σταλινικό».

Ουδέν Νεώτερον από το Δυτικό Μέτωπο, του Έριχ Μαρία Ρεμάρκ: Προφανώς ο ρεαλισμός με τον οποίο ο συγγραφέας περιέγραφε τις δυσκολίες των Γερμανών στρατιωτών στον Α' Παγκόσμιο πόλεμο δεν άρεσε στο ναζιστικό καθεστώς, που το θεώρησε μη συμβατό προς την προπαγάνδα του.

Οδυσσέας, του Τζέιμς Τζόις: Ένα από τα κορυφαία μυθιστορήματα του 20ού αιώνα, που προκάλεσε αντιδράσεις όταν κυκλοφόρησε το 1922, λόγω του σεξουαλικού περιεχομένου και του λεξιλογίου του.

Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια, της Λι Χάρπερ: Ένα από τα πιο εμβληματικά αμερικανικά μυθιστορήματα που κατηγορήθηκε για ρατσιστικό λόγο και σεξουαλικό περιεχόμενο.

Το κάλεσμα της άγριας φύσης, του Τζακ Λόντον: Κι όμως, το βιβλίο αυτό που εκτυλίσσεται την εποχή του Πυρετού του Χρυσού στο Κλοντάικ του Καναδά είχε απαγορευτεί ως «υπερβολικά ριζοσπαστικό» στην Ιταλία και τη Γιουγκοσλαβία, ενώ οι ναζί το απαγόρευσαν λόγω της σοσιαλιστικής ιδεολογίας του συγγραφέα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
Βιβλίο που μπλόκαρε ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ κυκλοφορεί μισόν αιώνα μετά

Ο μεγάλος σκηνοθέτης Στάνλεï Κιούμπρικ είχε το εξής ελάττωμα, όπως συμφωνούν λίγο-πολύ όλοι όσοι συνεργάστηκαν μαζί του: την τελειομανία του. Έτσι, όταν το 1970 κάποιος τόλμησε σε ένα βιβλίο...

ΝΕΑ
Η ανορθόδοξη μέθοδος του Καζούο Ισιγκούρο πίσω από τους τίτλους των βιβλίων του

Για τον μάλλον ασυνήθιστο τρόπο με τον οποίο επιλέγει τους τίτλους των βιβλίων του μαζί με τη σύζυγό του μίλησε ο νομπελίστας συγγραφέας Καζούο Ισιγκούρο σε εκδήλωση στο Λονδίνο. Όπως περιέγραψε ο...

ΝΕΑ
Το Χάρβαρντ αφαιρεί «ανθρώπινο» δέσιμο από βιβλίο του 19ου αιώνα

Δεν είναι συχνό φαινόμενο οι κάτοχοι σπάνιων παλιών βιβλίων να τα «γδύνουν» από το περίτεχνο δέσιμό τους, όμως αυτό ακριβώς αποφάσισε να κάνει το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ σε ένα βιβλίο του 19ου...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.