Δεκάδες χιλιάδες βιβλία γλίτωσαν από το μένος των τζιχαντιστών στη Μοσούλη
Δεκάδες χιλιάδες βιβλία γλίτωσαν από το μένος των τζιχαντιστών στη Μοσούλη

Δεκάδες χιλιάδες βιβλία γλίτωσαν από το μένος των τζιχαντιστών στη Μοσούλη

Μόλις λίγους μήνες πριν, η Μοσούλη ήταν υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο πέρα από τις άλλες θηριωδίες του, έκαψε τη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου της πολύπαθης αυτής πόλης του Ιράκ, η οποία περιελάμβανε μεταξύ άλλων ένα Κοράνι του 9ου αιώνα και εκατοντάδες χιλιάδες αρχαία έγγραφα.

Σήμερα η Μοσούλη είναι ελεύθερη, αν και κατεστραμμένη, και ο ερασιτέχνης φωτογράφος Αλί αλ Μπαρούντι, που κάποτε δίδασκε στο πανεπιστήμιο, ηγείται μιας προσπάθειας να αποκατασταθεί ό,τι έμεινε όρθιο από το μένος των τζιχαντιστών. Ευτυχώς, φαίνεται πως τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο φοβόταν στην αρχή.

«Νομίζαμε ότι δεν είχε επιβιώσει τίποτα μέσα στη βιβλιοθήκη. Έπειτα βρήκαμε κάποια βιβλία που είχαν επιβιώσει, και κάποια από αυτά είναι παλιά χειρόγραφα 100 ή 200 ετών. Έτσι, μπορέσαμε να σώσουμε 86.000 βιβλία και απομακρύναμε 36.000 διασωθέντα βιβλία σε ένα πιο ασφαλές μέρος. Ήταν ένα μεγάλο κατόρθωμα» δήλωσε ο αλ Μπαρούντι στο αυστραλιανό δίκτυο ABC.

Για την ώρα τα διασωθέντα βιβλία στεγάζονται σε ένα προσωρινό «σπίτι», ενώ από όλο τον κόσμο καταφθάνουν κι άλλα βιβλία που δωρίζουν διάφορα πανεπιστήμια, υπηρεσίες, κυβερνήσεις, αλλά και ιδιώτες, θέλοντας να ενισχύσουν την προσπάθεια αυτή.

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
«ένα όνομα… ένας κόσμος»

Την Τετάρτη 25 Απριλίου 2018 και ώρα 19:00 θα πραγματοποιηθεί στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Βριλησσίων (Αίθουσα Εκδηλώσεων) η εκδήλωση «ένα όνομα… ένας κόσμος». Με την παραπάνω εκδήλωση θα παρουσιάσουμε σε γονείς και φίλους του...

ΝΕΑ
Η Αθήνα φοράει τα καλά της και γίνεται Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου

Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2018 είναι από σήμερα η Αθήνα και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου τους άξονες και τη φιλοσοφία της διοργάνωσης, που με...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: