fbpx
Οι προωθητικές ατάκες που ενοχλούν την κριτική επιτροπή του Man Booker

Οι προωθητικές ατάκες που ενοχλούν την κριτική επιτροπή του Man Booker

Η κριτική επιτροπή του Βραβείου Man Booker ανακοίνωσε την Τετάρτη τη βραχεία λίστα με τα έξι υποψήφια βιβλία για το φετινό βραβείο και δεν τσιγκουνεύτηκαν τα καλά λόγια για τον τρόπο γραφής των συγγραφέων, έργα των οποίων διάβασαν. Είχαν όμως παράπονα για τις διθυραμβικές προωθητικές ατάκες από βιβλιοκριτικούς (blurbs) που συνοδεύουν πολλά από τα βιβλία αυτά.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Times, κάποιοι από τους κριτές βρήκαν ενοχλητικές, αλλά και ντροπιαστικές κάποιες από αυτές τις ατάκες, που οι εκδοτικοί οίκοι βάζουν στα εξώφυλλα και τα οπισθόφυλλα των βιβλίων τους για να αυξήσουν τις πωλήσεις τους.

«Υπάρχουν συγκεκριμένες ατάκες που σχεδόν σε εκβιάζουν να νιώσεις διανοητικά ή ηθικά ανίκανος αν δε σου άρεσε το βιβλίο ή αν δεν το κατάλαβες» ανέφερε ο συγγραφέας Κόλιν Θάμπρον, ενώ ο καλλιτέχνης Τομ Φίλιπς σχολίασε πως σε κάποιες περιπτώσεις οι ατάκες αυτές ήταν «εξωφρενικές».

Αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένα παραδείγματα για το τι ακριβώς εννοούν, το Sky News παρατηρεί ότι στο υποψήφιο βιβλίο της Φιόνα Μόζλεϊ περιλαμβάνεται η προωθητική ατάκα «μια ήσυχη έκρηξη, εξαίσια και αξέχαστη» – ίσως οι κριτές να αναφέρονται σε κάτι τέτοιο...

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
Αποκάλυψη: Η Meta είχε εξετάσει το ενδεχόμενο εξαγοράς του εκδοτικού οίκου Simon & Schuster

Την ιδέα να εξαγοράσουν τον εκδοτικό οίκο Simon & Schuster προκειμένου μέσω των βιβλίων του να εκπαιδεύσουν τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης της Meta, μητρικής εταιρείας του Facebook και του...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.