fbpx
Κορυφώνεται η αγωνία για το Βραβείo Booker

Κορυφώνεται η αγωνία για το Βραβείo Booker

Η συζήτηση για την απονομή του λογοτεχνικού Βραβείου Booker έχει ξεκινήσει από τα τέλη Ιουλίου, οπότε και ανακοινώθηκε η μακρά λίστα των υποψηφίων με έναν αριθμό 13 ονομάτων. Αναμένεται, όμως, να κορυφωθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες αφού στις 13 Σεπτεμβρίου θα δημοσιοποιηθεί η λίστα με τα ονόματα των έξι τελικών υποψηφίων ενώ τον νικητή θα μάθουμε στις 17 Οκτωβρίου.

Οι προβλέψεις φέτος, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, είναι ίσως δυσκολότερες από κάθε άλλη χρονιά, αφού στο παιχνίδι έχουν μπει και οι Αμερικανοί συγγραφείς τους οποίους ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις εκπρόσωποι του ινδικού αγγλόφωνου μυθιστορήματος. Τα ονόματα που δημοσιογράφοι και κριτικοί μοιάζει μέχρι στιγμής να πιθανολογούν ως επικρατέστερα (χωρίς, εννοείται, να βάζει κανένας το χέρι του στη φωτιά για την τελική απόφανση της κριτικής επιτροπής) είναι ο Ιρλανδός Σεμπάστιαν Μπάρυ με τις Ημέρες δίχως τέλος (έχει αποσπάσει ήδη πολλά άλλα βραβεία και έχει ως θέμα του τον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο), ο Αμερικανός Κόλσον Ουάιτχεντ με τον Υπόγειο (ένα ιστορικό μυθιστόρημα –μια «ιστορική φαντασμαγορία», όπως έχει γράψει η κριτική– για τη δουλεία) και η Βρετανίδα Άλι Σμιθ με το Φθινόπωρο (καταπιάνεται με το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης). Συζητιούνται ακόμα η επίσης Βρετανίδα Ζέιντι Σμιθ με το 'Swing Time' (ένα μυθιστόρημα για τον χορό και τη φιλία) και ο Αμερικανός Πολ Όστερ με το 4321 (τον πρωταγωνιστικό ρόλο αναλαμβάνει ένας άντρας με πολλαπλές προσωπικότητες).
Ιδιαίτερα απασχολεί τους σχολιαστές η περίπτωση της Αρουντάτι Ρόι και του μυθιστορήματός της Το υπουργείο της απώτατης ευτυχίας με πρωταγωνίστρια μία τρανσέξουαλ. Το βιβλίο δίχασε τους κριτικούς, ενώ κάποιοι υπενθυμίζουν με νόημα πως η Ρόι έχει βραβευτεί με Booker για το πρώτο της μυθιστόρημα το 1997 και πως το Υπουργείο της απώτατης ευτυχίας αποτελεί μόνο τη δεύτερη συγγραφική της προσπάθεια ύστερα από είκοσι ολόκληρα χρόνια.

Λόγος γίνεται για τρία ακόμα βιβλία: για το πρώτο μυθιστόρημα του Αμερικανού διηγηματογράφου Τζορτζ Σόντερς 'Lincoln in the Bardo', που έχει επαινεθεί τόσο για την τεχνική και τους χαρακτήρες του όσο και για τη συγκινησιακή του δύναμη, για το 'Reservoir 13 του επίσης Αμερικανού Τζον Μακγκρέκορ (μιλάει για τη ζωή σε ένα αγγλικό χωριό) και για το Exit West του Πακιστανοβρετανού Μοσίν Χαμίντ, που βάζει στο κέντρο της θεματικής του την παγκόσμια κρίση η οποία έχει προκληθεί από τη μετανάστευση.

Τα άλλα μυθιστορήματα της λίστας των 13 του Booker είναι Η ιστορία των λύκων της Αμερικανίδας Emily Fridlund, το Solar Bones του Ιρλανδού Μάικ Μακόρμακ, το Elmet της Βρετανίδας Fiona Mozley και το Home Fire της Πακιστανοβρετανής Kamila Shamsie.
Η αμοιβή για τον νικητή είναι 50.000 λίρες ενώ από 2.500 λίρες θα λάβουν οι υπόλοιποι πέντε της τελικής λίστας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.