Πώς να σώσετε τα βρεγμένα βιβλία σας

Πώς να σώσετε τα βρεγμένα βιβλία σας

Μετά το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Χάρβεϊ από το Τέξας, πολλοί θυμήθηκαν έναν «οδηγό επιβίωσης» που είχε εκδώσει το Πανεπιστήμιο του Τέξας για το πώς μπορεί κανείς να σώσει τα βιβλία του σε περίπτωση που αυτά βραχούν κατά τη διάρκεια πλημμύρας.

Σύμφωνα με τον οδηγό, ανάλογα με το πόσο βρεγμένο είναι το βιβλίο και το είδος του βιβλίου, μπορεί να χρειαστεί από μία μέρα έως μία εβδομάδα για να στεγνώσει. Ωστόσο, οι πρώτες κινήσεις, που πρέπει να γίνουν σωστά, είναι οι εξής:

Για πολύ βρεγμένα βιβλία: Μη δοκιμάζετε να τα ανοίξετε ή να τα ξεφυλλίσετε, ούτε να βγάλετε το εξώφυλλο. Τοποθετήστε το βιβλίο κλειστό σε κάθετη θέση σε φύλλα απορροφητικού χαρτιού πάνω σε ένα τραπέζι. Τοποθετήστε απορροφητικό χαρτί ανάμεσα στις σελίδες και στο δέσιμο του βιβλίου. Αλλάξτε το χαρτί όταν βρέχεται. Αν το βιβλίο τοποθετηθεί σε σημείο που πιάνει ρεύμα αέρα, σύντομα θα στεγνώσει αρκετά για να περάσετε στο επόμενο βήμα.

Για μερικώς βρεγμένα βιβλία: Ανοίξτε προσεκτικά και εν μέρει το βιβλίο και ενδιάμεσα τοποθετήστε απορροφητικό χαρτί. Οι χαρτοπετσέτες είναι ιδανικές. Ξεκινήστε από το πίσω μέρος του βιβλίου και τοποθετήστε χαρτί κάθε 20 περίπου φύλλα. Αλλάζετε τακτικά το χαρτί μέχρι το βιβλίο να είναι μόνο ελαφρώς νωπό, και περάστε στο επόμενο βήμα.

Για νωπά βιβλία: Στερεώστε το βιβλίο κάθετα, ξεφυλλίστε το ελαφρά και αφήστε το να στεγνώσει στον αέρα. Αν το δέσιμο είναι πιο νωπό από τις σελίδες, βάλτε χαρτί ανάμεσά τους. Όταν το βιβλίο είναι σχεδόν στεγνό, περάστε στο επόμενο βήμα.

Για βιβλία που είναι σχεδόν στεγνά: κλείστε το βιβλίο, πιέζοντας ελαφρά το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο, και τοποθετήστε το κάτω από ένα ελαφρύ βάρος, αφήνοντάς το στη θέση αυτή μέχρι να στεγνώσει εντελώς.

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
The Athens Prize for Literature

Για ενδέκατη συνεχή χρονιά, έγινε το βράδυ της 19ης Δεκεμβρίου η απονομή των βραβείων The Athens Prize for Literature του περιοδικού (δε)κατα στην Αίθουσα Τελετών του Δημαρχιακού Μεγάρου του Δήμου Αθηναίων....

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: