Το άγνωστο μετα-αποκαλυπτικό βιβλίο της Μέρι Σέλεϊ

Το άγνωστο μετα-αποκαλυπτικό βιβλίο της Μέρι Σέλεϊ

Όλοι γνωρίζουμε τον Φρανκενστάιν της Μέρι Σέλεϊ, που γράφτηκε το 1797 και αποτελεί ένα από τα πλέον πρωτοποριακά βιβλία στην ιστορία της λογοτεχνίας. Λίγοι όμως γνωρίζουν ένα άλλο βιβλίο της Σέλεϊ, το οποίο ήταν εξίσου πρωτοποριακό.

Ο λόγος για το The Last Man, ένα βιβλίο που, σύμφωνα με τον ακαδημαϊκό Μόρτον Πέιλι, τοποθετείται χρονικά στο 2100, σε μια Αγγλία η οποία κυβερνάται από έναν Προστάτη και, μολονότι αυτοαποκαλείται «δημοκρατία», στην πραγματικότητα έχει μετατραπεί σε ολιγαρχία. Αφηγητής είναι ο Λάιονελ Βάρνεϊ, που διηγείται την ιστορία της ζωής του ως ο Τελευταίος Άνθρωπος: ο μοναδικός άνθρωπος που επιβίωσε μετά από μια επιδημία που εξαφάνισε το ανθρώπινο είδος.

Στην εποχή του το βιβλίο της Σέλεϊ αντιμετωπίστηκε με ειρωνεία και απόρριψη, όμως σήμερα μπορούμε να πούμε ότι είναι το πρώτο ίσως δείγμα μετα-αποκαλυπτικής (post-apocalyptic) λογοτεχνίας, η οποία στις μέρες μας είναι εξαιρετικά δημοφιλής – απλώς, η Σέλεϊ ήταν πολύ μπροστά από την εποχή της.

 

Τα σχόλια σας  

#1 Αριστείδης Χατζής 07-09-2017 19:26
Το "Φρανκενστάιν" γράφτηκε το 1816 και δημοσιεύθηκε το 1818. Το 1797 γεννήθηκε η Σέλεϊ (πατρικό Godwin).
Παράθεση

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
Πέθανε ο Άρης Μπερλής

Πέθανε σήμερα ο μεταφραστής, δοκιμιογράφος και κριτικός λογοτεχνίας Άρης Μπερλής, μία από τις πιο αξιόλογες μορφές των σύγχρονων ελληνικών γραμμάτων. Ο Άρης Μπερλής γεννήθηκε στην Πάτρα το 1944....

ΝΕΑ
The Athens Prize for Literature

Για ενδέκατη συνεχή χρονιά, έγινε το βράδυ της 19ης Δεκεμβρίου η απονομή των βραβείων The Athens Prize for Literature του περιοδικού (δε)κατα στην Αίθουσα Τελετών του Δημαρχιακού Μεγάρου του Δήμου Αθηναίων....

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: