Γιατί τα σημερινά βιβλία έχουν περισσότερες βρισιές σε σχέση με τα πιο παλιά;
Γιατί τα σημερινά βιβλία έχουν περισσότερες βρισιές σε σχέση με τα πιο παλιά;

Γιατί τα σημερινά βιβλία έχουν περισσότερες βρισιές σε σχέση με τα πιο παλιά;

Αν υποψιάζεστε ότι στις μέρες μας τα βιβλία περιλαμβάνουν πολύ περισσότερες βρισιές σε σχέση με μερικές δεκαετίες νωρίτερα, μάλλον οι υποψίες σας δικαιώνονται: μια επιστημονική έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα διαπίστωσε ότι τα βιβλία που κυκλοφόρησαν την περίοδο 2005-2008 είναι κατά 28 φορές πιθανότερο να περιλαμβάνουν «κακές» λέξεις σε σχέση με τα βιβλία που κυκλοφορούσαν στη δεκαετία του 1950.

Η μελέτη επικεντρώθηκε στις επτά κλασικές «κακές» λέξεις που ο μεγάλος κωμικός Τζορτζ Κάρλιν είχε ταυτοποιήσει το 1972 ως «τις επτά λέξεις που δεν μπορείς ποτέ να πεις στην τηλεόραση» (και φυσικά δεν θα τις επαναλάβουμε εδώ). Από αυτές, είναι χαρακτηριστικό ότι η μία χρησιμοποιήθηκε, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας 678 φορές συχνότερα σε σχέση με τη δεκαετία του ’50.

«Είχα μαντέψει πως η χρήση των κακών λέξεων θα αυξανόταν, αλλά εξεπλάγην που η αύξηση ήταν τόσο μεγάλη» δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας, συγγραφέας και καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο Jean Twenge.

Πώς εξηγείται όμως αυτή η θεαματική αύξηση; Όπως εξήγησε η Twenge στην εφημερίδα Guardian, «η αύξηση [...] σημειώθηκε την ίδια στιγμή που η κουλτούρα όλο και περισσότερο προωθούσε την έκφραση του εαυτού και τον ατομικισμό. Ο ατομικισμός είναι ένα πολιτισμικό σύστημα που δίνει έμφαση περισσότερο στον εαυτό και λιγότερο στους κοινωνικούς κανόνες. Έτσι, καθώς οι κοινωνικοί κανόνες παραμερίζονταν και ο κόσμος μάθαινε ότι πρέπει να εκφραστεί, οι βρισιές έγιναν πιο κοινές. Νομίζω ότι αυτή η πολιτισμική σκοπιά είναι ο καλύτερος τρόπος να το δει κανείς, και όχι το αν είναι κακό ή καλό».

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
Η ΕΡΤ και η Εταιρεία Συγγραφέων γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Όλες οι ραδιοφωνικές συχνότητες της ΕΡΑ, την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018, Παγκόσμια ημέρα Ποίησης, «ακολουθούν» τα ίχνη των ποιητών του κόσμου. Σύγχρονοι και κλασικοί ποιητές, Έλληνες και ξένοι, η μελοποιημένη ποίηση σε όλα τα είδη...

ΝΕΑ
Δύο νέες εκδοτικές προσφορές για τον Μάρτιο από την Alpha Bank

Η Alpha Bank προσφέρει στο αναγνωστικό κοινό, καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαρτίου, τις εκδόσεις Η ελλαδική ναοδομία κατά τον 12ο αιώνα και Η Νέα Μονή της Χίου. Ιστορία και αρχιτεκτονική (ελληνική και αγγλική έκδοση) με έκπτωση 40%....

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: