Η κινητή βιβλιοθήκη που μοιράζει γνώση και χαμόγελα στους πρόσφυγες

Η κινητή βιβλιοθήκη που μοιράζει γνώση και χαμόγελα στους πρόσφυγες

Μπορεί η τροφή και η στέγαση να είναι οι δύο βασικές ανάγκες για τους πρόσφυγες που παραμένουν «εγκλωβισμένοι» στη χώρα μας εδώ και πολλούς μήνες, όμως υπάρχει μία ακόμα ανάγκη, την οποία καλύπτουν δύο εθελόντριες, η Laura Samira Naude και η Esther ten Zijthoff. Είναι η ανάγκη των προσφύγων να αξιοποιήσουν αυτό τον «νεκρό» χρόνο για να μελετήσουν και να χτίσουν το μέλλον τους.

Οι δύο εθελόντριες ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2016 με ένα ειδικά προσαρμοσμένο φορτηγάκι, το οποίο άρχισαν σιγά σιγά να γεμίζουν με βιβλία σε αραβικά, κουρδικά, φαρσί, γαλλικά, ελληνικά και αγγλικά, έχοντας συγκεντρώσει πλέον 1.300 βιβλία περίπου. Πηγαίνουν με το φορτηγάκι σε καταυλισμούς προσφύγων και τους προσφέρουν τη δυνατότητα να διαβάσουν βιβλία σε ένα ήσυχο περιβάλλον, μακριά από τη σύγχυση και την αβεβαιότητα.

Κατά μέσο όρο η κινητή βιβλιοθήκη των δύο εθελοντριών φιλοξενεί περίπου 115 αναγνώστες την εβδομάδα, όπως ανέφεραν οι ίδιες στην εφημερίδα Guardian. Μεταξύ αυτών πολλά παιδιά, αλλά και ένας καθηγητής Οικονομικών από τη Συρία που αξιοποίησε τον χώρο της βιβλιοθήκης για να μεταφράσει το έργο του στα αγγλικά, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι πρόσφυγες που φεύγουν από τους καταυλισμούς δωρίζουν τα δικά τους βιβλία στις δύο εθελόντριες.

Οι Naude και Zijthoff ελπίζουν πως η ιδέα τους μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες χώρες των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής, με άλλους εθελοντές που θα είναι πρόθυμοι να εργαστούν πάνω σε ένα τέτοιο απαιτητικό project.

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
Διαλέξεις & αναγνώσεις του Γιώργου Χουλιάρα στην Καλιφόρνια και στη Νέα Υόρκη

Προσκεκλημένος από τα Πανεπιστήμια Κολούμπια (Columbia) και Στάνφορντ (Stanford) για να δώσει διαλέξεις και να διαβάσει από το έργο του θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη και στην Καλιφόρνια ο Γιώργος...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: