fbpx
Ο Φίλιπ Πούλμαν κατά των πολύ φτηνών βιβλίων

Ο Φίλιπ Πούλμαν κατά των πολύ φτηνών βιβλίων

Μπορεί το νέο βιβλίο του Φίλιπ Πούλμαν, που κυκλοφορεί σε δύο μήνες, με τίτλο La Belle Sauvage, να έχει ήδη εντυπωσιακό αριθμό προπαραγγελιών, όμως ο συγγραφέας δεν είναι καθόλου ευχαριστημένος από το πόσο φτηνά πωλούνται σε κάποια σουπερμάρκετ και βιβλιοπωλεία τα βιβλία του.

«Δεν μου αρέσει όταν βλέπω τα βιβλία μου να πωλούνται φτηνά» δήλωσε στην εφημερίδα Guardian ο Πούλμαν. «Αλλά θα ήθελα να πιστεύω ότι μιλώ εκ μέρους όλων των συγγραφέων που είναι πιασμένοι σε αυτή την παγίδα. Είναι εύκολο να νομίζει κανείς ότι οι αναγνώστες εκμεταλλεύονται μια μεγάλη ευκαιρία όντας σε θέση να αγοράσουν βιβλία φτηνά. Όμως αν η τιμή είναι μη ρεαλιστικά φτηνή, μπορεί να βλάψει τη φήμη του συγγραφέα (ή το brand του, όπως λέμε τώρα), και να οδηγήσει στην εντύπωση ότι τα βιβλία είναι κάτι το φτηνό και η ανάγνωση είναι μια εμπειρία που δεν αξίζει και τόσο πολλά».

Ο Πούλμαν σχολίασε ότι σε πολλές περιπτώσεις η κατάσταση με τις μεγάλες εκπτώσεις βιβλίων στο διαδίκτυο είναι «γελοία άδικη», φέρνοντας ως παράδειγμα το τελευταίο βιβλίο της σειράς «Χάρι Πότερ» της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ: «Ένα βιβλίο που θα αγόραζαν όλοι σε πλήρη τιμή, και το οποίο όλοι έδιναν σε τέτοια έκπτωση που πρέπει να χάθηκαν τεράστια χρηματικά ποσά από την αγορά».

«Όλοι στο οικοσύστημα του βιβλίου, αρχής γενομένης από τον συγγραφέα, συμπεριλαμβανομένου του εκδότη, των διανομέων, των βιβλιοπωλών, των βιβλιοθηκών και καταλήγοντας στον αναγνώστη, θα πρέπει να επωφελούνται από μια υγιή αγορά βιβλίου. Το κράτος επίσης επωφελείται, με άλλους τρόπους, δεν είναι ορατοί βραχυπρόθεσμα, αλλά ξεχωρίζουν μακροπρόθεσμα. Αν ένα κράτος επιτρέπει στη λογοτεχνική του κουλτούρα να πεθάνει, είναι ένα σημάδι ότι κατά βάθος δεν ενδιαφέρεται» υποστήριξε ακόμα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.