fbpx
Έφυγε από τη ζωή η γυναίκα που ανακάλυψε το «Ημερολόγιο της Άννα Φρανκ»

Έφυγε από τη ζωή η γυναίκα που ανακάλυψε το «Ημερολόγιο της Άννα Φρανκ»

Την τελευταία της πνοή άφησε, σε ηλικία 93 ετών, η θρυλική συγγραφέας και επιμελήτρια κειμένων Τζούντιθ Τζόουνς, που έγινε γνωστή ως η γυναίκα που «ανακάλυψε» τη διάσημη μαγείρισσα Τζούλια Τσάιλντ, αλλά και το «Ημερολόγιο της Άννα Φρανκ».

Όπως είχε δηλώσει η ίδια το 2001 σε συνέντευξή της στο Associated Press, όταν εργαζόταν μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο στα γραφεία του εκδοτικού οίκου Doubleday στο Παρίσι, ανακάλυψε πεταμένο σε μια στοίβα από βιβλία που είχαν απορριφθεί το «Ημερολόγιο της Άννα Φρανκ» και άρχισε να το διαβάζει: «Ήμουν απλώς περίεργη. Νομίζω ότι ήταν το πρόσωπο στο εξώφυλλο. Κοίταξα αυτό το πρόσωπο και άρχισα να διαβάζω εκείνο το βιβλίο και δεν σταμάτησα όλο το απόγευμα. Έκλαιγα όταν επέστρεψε το αφεντικό μου. Του είπα, αυτό το βιβλίο θα πάει στη Νέα Υόρκη και πρέπει να εκδοθεί, και μου είπε “Τι; Αυτό το βιβλίο, ενός παιδιού;”».

Όμως η αναγνώριση για την Τζούντιθ Τζόουνς ήρθε μέσα από τη γνωριμία της με την Τζούλια Τσάιλντ, μαζί με την οποία θεωρούνται οι γυναίκες που έφεραν μια πραγματική γαστρονομική επανάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες στη δεκαετία του ’60, μυώντας τους Αμερικανούς (που έως τότε προτιμούσαν τα συσκευασμένα και κατεψυγμένα φαγητά) στη γαλλική κουζίνα με το εμβληματικό βιβλίο Mastering the Art of French Cooking.

Η ιστορία της Τζούλια Τσάιλντ, μιας μεσήλικης Αμερικανίδας μαγείρισσας που είχε ζήσει στο Παρίσι, πέρασε στη μεγάλη οθόνη με την ταινία Julie & Julia, όπου την Τζούλια Τσάιλντ υποδύθηκε η Μέριλ Στριπ και την Τζούντιθ Τζόουνς η Έριν Ντίλι.

Η Τζόουνς εργάστηκε για πάνω από 50 χρόνια στον εκδοτικό οίκο Alfred A. Knopf πριν αποσυρθεί το 2011. Ο θάνατός της, σύμφωνα με τη θετή της κόρη Μπρόνουιν Νταν, προήλθε λόγω επιπλοκών της νόσου του Αλτσχάιμερ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.