Απαγορευμένο στη Μαλαισία βιβλίο για το μετριοπαθές ισλάμ

Απαγορευμένο στη Μαλαισία βιβλίο για το μετριοπαθές ισλάμ

Έντονες αντιδράσεις από συγγραφείς και ακτιβιστές έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης της Μαλαισίας να απαγορεύσει την κυκλοφορία ενός βιβλίου που προωθεί μια πιο μετριοπαθή εκδοχή του ισλάμ.

Το βιβλίο, με τίτλο Σπάζοντας τη Σιωπή: Μετριοπαθείς Φωνές – Το Ισλάμ σε μια Συνταγματική Δημοκρατία, αποτελεί «μια συλλογή δοκιμίων που σκοπεύει να δείξει ότι οι εξτρεμιστές και οι προκαταλήψεις σε ζητήματα που αφορούν στην εφαρμογή του ισλάμ στη χώρα πρέπει να αντιμετωπιστούν με πνευματικό τρόπο», σύμφωνα με τον Τσάντρα Μουζαφάρ, έναν από τους συγγραφείς, που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Αντίθετα, η κυβέρνηση της Μαλαισίας θεωρεί πως η εκτύπωση ή η κατοχή του εν λόγω βιβλίου πιθανόν να αποβεί «επιζήμια για τη δημόσια τάξη» και να «προκαλέσει την κοινή γνώμη», κι έτσι απειλεί όποιον το έχει στην κατοχή του ή το αναπαράγει με ποινή φυλάκισης έως και τριών ετών.

Πάντως, οι απαγορεύσεις βιβλίων, ταινιών ή ακόμα και τραγουδιών που θεωρείται ότι έχουν «ευαίσθητο» περιεχόμενο, κυρίως θρησκευτικό ή σεξουαλικό, δεν είναι σπάνιο φαινόμενο στη Μαλαισία. Πρόσφατα, μάλιστα, απαγορεύτηκε από την κρατική τηλεόραση και ραδιοφωνία το τραγούδι Despacito, που κάνει θραύση ανά τον κόσμο, λόγω των «άσεμνων» στίχων του.

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
Πέθανε ο Άρης Μπερλής

Πέθανε σήμερα ο μεταφραστής, δοκιμιογράφος και κριτικός λογοτεχνίας Άρης Μπερλής, μία από τις πιο αξιόλογες μορφές των σύγχρονων ελληνικών γραμμάτων. Ο Άρης Μπερλής γεννήθηκε στην Πάτρα το 1944....

ΝΕΑ
The Athens Prize for Literature

Για ενδέκατη συνεχή χρονιά, έγινε το βράδυ της 19ης Δεκεμβρίου η απονομή των βραβείων The Athens Prize for Literature του περιοδικού (δε)κατα στην Αίθουσα Τελετών του Δημαρχιακού Μεγάρου του Δήμου Αθηναίων....

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: