fbpx
Νότια Αφρική: Τα μεταχειρισμένα βιβλία πηγαίνουν κόντρα στην κρίση

Νότια Αφρική: Τα μεταχειρισμένα βιβλία πηγαίνουν κόντρα στην κρίση

Σε ύφεση έχει περάσει και επισήμως η οικονομία της Νότιας Αφρικής από τον Ιούνιο, με την ανεργία να πλησιάζει το 30%, όμως ένας επαγγελματικός κλάδος όχι απλά δεν επηρεάζεται από την κρίση, αλλά μοιάζει να ενισχύεται από αυτήν: είναι ο κλάδος των βιβλιοπωλείων που πωλούν μεταχειρισμένα βιβλία.

Η «στροφή» των Νοτιοαφρικανών στα παλαιοβιβλιοπωλεία συνδέεται εν μέρει με την αποδυνάμωση του ραντ, του νομίσματος της χώρας, έναντι του δολαρίου, με αποτέλεσμα πολλά προϊόντα, μεταξύ αυτών και τα βιβλία, να είναι πλέον ακριβότερα.

«Ένα νέο βιβλίο πρέπει να σου κοστίζει περίπου όσο ένα γεύμα. Στη Βρετανία αυτό είναι κάπως έτσι, ένα γεύμα κοστίζει 7 λίρες και ένα βιβλίο κοστίζει περίπου 7 λίρες. Εδώ, από την άλλη, ένα κανονικό γεύμα για ένα άτομο θα σου κοστίσει περίπου 70 ή 80 ραντ και ένα βιβλίο κοστίζει 350. Ο κόσμος απλά δεν μπορεί να αγοράσει [νέα] βιβλία» δήλωσε στην Voice of America ο Έρικ Νόφαλ, που πουλά μεταχειρισμένα βιβλία εδώ και 30 χρόνια και ανέφερε ότι τους τελευταίους τρεις μήνες οι πωλήσεις των καταστημάτων του είναι πολύ ικανοποιητικές.

Αντίθετα, πριν από πέντε χρόνια είχε αναγκαστεί να κλείσει έξι από τα καταστήματά του, καθώς οι Νοτιοαφρικανοί είχαν στραφεί προς τα e-books. Τώρα, είπε ο ίδιος, η «τρέλα του Kindle» μάλλον τελείωσε και πολλοί Νοτιοαφρικανοί θέλουν να γυρίζουν «αληθινές σελίδες».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.