fbpx
Πέθανε ο Κώστας Μουρσελάς

Πέθανε ο Κώστας Μουρσελάς

Πέθανε σήμερα σε ηλικία ογδόντα πέντε ετών ο Κώστας Μουρσελάς, ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες συγγραφείς.

Ο Κώστας Μουρσελάς γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Το 1951, πρωτοετής φοιτητής της Νομικής, συλλαμβάνεται ως στέλεχος της ΕΠΟΝ και δικάζεται από έκτακτο στρατοδικείο της εποχής (υπόθεση Μπελογιάννη). Για χρόνια σπούδαζε βιολί, που το διέκοψε όταν άρχισε να τον θέλγει το θέατρο. Σπούδασε νομικά, αλλά λίγο πριν πάρει την άδεια δικηγόρου εγκατέλειψε τη δικηγορία και διορίστηκε ως δημόσιος υπάλληλος μέχρι το 1969, οπότε τον απέλυσε η Χούντα. Έκτοτε αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά –και επαγγελματικά πια– στο γράψιμο. Έργα του παίχτηκαν από θιάσους του Ελεύθερου Θεάτρου, από το Εθνικό Θέατρο, από το Θέατρο Τέχνης, από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, από Δημοτικά Θέατρα, καθώς και από θιάσους του εξωτερικού (Γαλλία, Γερμανία, Κύπρος). Στα γνωστά θεατρικά του έργα περιλαμβάνονται τα ακόλουθα: Ενυδρείο, Μαχαίρι στο κόκαλο, Οι Φίλοι, Το αυτί του Αλέξανδρου, Η κυρία δεν πενθεί, Επικίνδυνο φορτίο, Ω! τι κόσμος μπαμπά!, Το δίκανο, Ημιτελής συνουσία, κ.ά.

Ευρύτερα γνωστός στο πλατύ κοινό έγινε από τη μεταφορά έργων του στη μικρή οθόνη (Μικρές αγγελίες, Σιγά, η πατρίδα κοιμάται, Το ρολόι) και από την περίφημη σατιρική σειρά του Εκείνος και... Εκείνος, με πρωταγωνιστές τους Β. Διαμαντόπουλο και Γ. Μιχαλακόπουλο (130 θεατρικά μονόπρακτα). Από το 1990 ασχολήθηκε συστηματικά με την πεζογραφία εκδίδοντας το μυθιστόρημα Βαμμένα κόκκινα μαλλιά, που αποτέλεσε ένα από τα πιο δημοφιλή και ευπώλητα μυθιστορήματα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας και μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες. Ακολούθησαν τα βιβλία: Το παιχνίδι των τεσσάρων (συλλογικό μυθιστόρημα), Κλειστόν λόγω μελαγχολίας (μυθιστόρημα), Ο πόθος καίει τα σωθικά (διηγήματα), Στην άκρη της νύχτας (μυθιστόρημα). Έγραψε, ακόμη, αισθητικά δοκίμια και επιφυλλίδες.

Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη, 18 Ιουλίου, στις 17.00 στο Νεκροταφείο της Κηφισιάς.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.