fbpx
Πέθανε ο Λου Σιαομπό

Πέθανε ο Λου Σιαομπό

Πέθανε την Πέμπτη στο νοσοκομείο σε ηλικία 61 ετών, μετά από πολυετή φυλάκιση, ο Κινέζος συγγραφέας και υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Λιου Σιαομπό, ο οποίος τιμήθηκε το 2010 με το Νόμπελ Ειρήνης.

Ο Λιου Σιαομπό συνελήφθη και καταδικάστηκε το 2009 σε έντεκα χρόνια φυλάκιση για «υποκίνηση της ανατροπής της κρατικής εξουσίας» λόγω της συμμετοχής του στη συγγραφή και στη διάδοση της περίφημης Χάρτας 08, ζητώντας συνταγματική κυβέρνηση, σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Όσο βρισκόταν στη φυλακή, διαγνώστηκε με καρκίνο του ήπατος σε προχωρημένο στάδιο και αποφυλακίστηκε για να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο κάτω από παρακολούθηση στα τέλη του Ιουνίου.

Ο θάνατός του προκάλεσε ένα κύμα αντιδράσεων σε ολόκληρο τον πλανήτη, ενώ η νορβηγική επιτροπή Νόμπελ δήλωσε πως η κινεζική κυβέρνηση φέρει βαριά ευθύνη για τον πρόωρο θάνατό του. Η Suzanne Nossel του PEN America δήλωσε: «Για το γράψιμο εφτά προτάσεων η Κίνα τιμώρησε τον Λιου Σιαομπό με 11 χρόνια φυλάκιση, περιορίζοντας την πρόσβασή του στη σύγχρονη ιατρική φροντίδα που θα μπορούσε να αποτρέψει την ασθένειά του».

Η συλλογή κειμένων και ποιημάτων του Λιου Σιαομπό κυκλοφορεί στα ελληνικά με τον τίτλο Χωρίς εχθρούς, χωρίς μίσος, με πρόλογο του Βάτσλαβ Χάβελ, από τις Εκδόσεις Πατάκη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.