fbpx
Η διάσωση του αρχαίου Πύργου του Αγίου Πέτρου στην Άνδρο

Η διάσωση του αρχαίου Πύργου του Αγίου Πέτρου στην Άνδρο

«[…] Επικαλούμενοι και ημείς την σύντομον μέριμναν των αμέσως αρμοδίων αρχαιολογικών υπηρεσιών, αίτινες έκτοτε ασυγγνώστως αδιαφόρησαν, φρονούμεν ότι και τα διάφορα ανδριακά σωματεία, ιδίως τα εν Αθήναις, επιβάλλεται να παρέμβωσι και διά των ενεργειών αυτών να συνετελέσωσι τελεσφόρως υπέρ της σωτηρίας του μόνου εν Άνδρω αρχαίου μνημείου, όπερ ο πανδαμάτωρ χρόνος άφησε μέχρι σήμερον όρθιον εν τη νήσω. Είναι το ευγενέστερον και τιμητικότερον στάδιον δράσεως. Θα ήτο δε αληθινόν όνειδος διά τους συγχρόνους Ανδρίους, εάν το μοναδικόν τούτο της νήσου των μνημείον άφηναν επί των ημερών των να καταρρεύση αναλγήτως. […]»

Δημήτριος Πασχάλης, Άνδρος, 1924

Μετά από προσπάθειες 50 και πλέον ετών κρατικής αδιαφορίας ξεκινούν, επιτέλους, τα έργα διάσωσης του μεγαλύτερου σωζόμενου αρχαίου πύργου στα νησιά του Αιγαίου, του Πύργου του Αγίου Πέτρου στην Άνδρο.

Ο συντονισμός των ενεργειών για την αποκατάσταση του Πύργου είναι επιτακτική ανάγκη λόγω κινδύνου άμεσης κατάρρευσης του μνημείου. Για τον λόγο αυτό η Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών και ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Γαυρίου καλούν την Πέμπτη, 29 Ιουνίου και ώρα 19:00 στη Στοά του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5) στην εκδήλωση με θέμα: «Ο Αρχαίος Πύργος του Αγίου Πέτρου της Άνδρου».

Εισηγήσεις θα κάνουν οι:

Βασίλης Λαμπρινουδάκης (Καθηγητής Αρχαιολογίας & Μελετητής του Πύργου),

Ευάγγελος Καζολιάς (Μηχανικός & Μελετητής του Πύργου), και

Γιώργος Δαρδανός (Κοσμήτορας της ΕΚΜ & Χορηγός της Μελέτης).

Χαιρετισμούς θα απευθύνουν οι:

Δρ Δημήτρης Αθανασούλης (Αρχαιολόγος και Διευθυντής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων),

Εμμανουήλ Μαρμαράς (Καθηγητής Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Κρήτης & Πρόεδρος της Εταιρίας Κυκλαδικών Μελετών),

Ρομπέρτα Κωνσταντινίδου (Πρόεδρος του Φ.Ο.Γ.),

Κώστας Καραδήμας (Αναπληρωτής Κοσμήτορα της Σχολής Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π.)

Θεοδόσης Σουσούδης (Δήμαρχος Άνδρου).

Την εκδήλωση συντονίζει ο δρ Γιώργος Γαβαλάς (Γενικός Γραμματέας της Ε.Κ.Μ.), ενώ το στρογγυλό τραπέζι η Λυδία Παλαιοκρασσά (Ομότιμη Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας).

Όλα αυτά τα χρόνια ξεπεράστηκαν πολλά εμπόδια ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες για να πραγματοποιηθεί η ανασκαφική έρευνα και να ολοκληρωθεί η μελέτη αποκατάστασης του μνημείου. Όσοι όμως συγκινήθηκαν από την έκκληση του παλιού ιστορικού δεν σταματούν τις προσπάθειες. Η εκδήλωση που διοργανώνεται είναι ένα ακόμα βήμα προς το να αποδειχθεί πως δεν αδιαφορούν όλοι για τις «ευγενέστερες και τιμητικότερες» δράσεις.

Τη συμπαράστασή τους δηλώνουν με σχετικά ψηφίσματα η Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.