fbpx
«Τα μουσικά ταξίδια του Μάρκο Πόλο» στο Μουσείο Μαστίχας Χίου

«Τα μουσικά ταξίδια του Μάρκο Πόλο» στο Μουσείο Μαστίχας Χίου

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους λειτουργίας του Μουσείου Μαστίχας Χίου, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς και η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου συνδιοργανώνουν την Κυριακή 11 Ιουνίου (ώρα 19:30), τη μουσική εκδήλωση «Τα μουσικά ταξίδια του Μάρκο Πόλο».

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το οποίο την ίδια μέρα θα παραδώσει στην Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου το αποδεικτικό για την ένταξη της παραδοσιακής μαστιχοκαλλιέργειας στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.

Η πρωτότυπη μουσική παράσταση του Κυριάκου Καλαϊτζίδη εμπνέεται από το έργο Βιβλία των θαυμάτων του κόσμου, έκδοση του 13ου αιώνα, που περιγράφει τα ταξίδια του Βενετσιάνου ταξιδευτή στην Ασία. Ο συνθέτης, αξιοποιώντας τις μουσικές παραδόσεις του κόσμου, αναδεικνύει τη μουσική ως στοιχείο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το έργο παρουσιάζεται από το βραβευμένο μουσικό σχήμα Εν Χορδαίς και προσκεκλημένους μουσικούς από την Κίνα, το Ιράν και τη Μογγολία. Στη συναυλία συμπράττει το Κουαρτέτο Εγχόρδων του Μουσικού Σχολείου Χίου.

Συντελεστές
Μουσική: Κυριάκος Καλαϊτζίδης
Κείμενο, αφήγηση: Βασιλική Νευροκοπλή
Ηχοληψία: Λεωνίδας Παλάσκας

Συμμετέχουν:

Μουσικό σχήμα Εν Χορδαίς: Κυριάκος Πετράς (βιολί), Κυριάκος Καλαϊτζίδης (ούτι, τραγούδι), Δρόσος Κουτσοκώστας (τραγούδι), Άλκης Ζοπόγλου (κανονάκι), Πέτρος Παπαγεωργίου (κρουστά)

Προσκεκλημένοι μουσικοί: Kiya Tabassian (setar, τραγούδι), Lingling Yu (pipa), Amartuvshin Baasandorj (τραγούδι, tobshuur)

Λίγα λόγια για το έργο «Τα μουσικά ταξίδια του Μάρκο Πόλο»

Η παράσταση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2009 στο Χονγκ Κονγκ, έπειτα από ανάθεση του Silk Road Art Music Festival, και έκτοτε έχει ταξιδέψει στην Ελλάδα (Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών) και στο εξωτερικό: στη Φιλαρμονική του Βερολίνου, στη Salle Pleyel (Παρίσι), στο Maison Symphonique (Μόντρεαλ), στο Beiteddine Festival (Λίβανος), στο Festival de Carthage (Τυνησία), στο Trinity St. Paul's Center (Τορόντο), στο Palais Montcalm (Κεμπέκ), στο Ινστιτούτο Αραβικού Κόσμου (Παρίσι), στο Malta International Arts Festival, στο Festival d'Île-de-France, στο Almaty Festival (Καζακστάν). Επίσης, μετά τη Χίο θα παρουσιαστεί στο G. Enescu Festival (Ρουμανία), στο Stimmen Festival (Γερμανία) και στο Sori Festival (Κορέα). Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος του έργου έχει γραφτεί στη Χίο, το καλοκαίρι του 2009. Ο ομώνυμος δίσκος κυκλοφόρησε το 2013 από τη διεθνούς φήμης εταιρία Harmonia Mundi και βραβεύτηκε με το Prix Academie Charles Cros 2014.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 22710 72212 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).

Μουσείο Μαστίχας Χίου
Πυργί, Θέση Ράχη (Τεπέκι), 821 02 Χίος
Τηλ.: 22710 72212 | www.piop.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.