fbpx
«Να ’ναι η ζωή σας ζάχαρη, να ’ναι η ζωή σας μέλι» στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας

«Να ’ναι η ζωή σας ζάχαρη, να ’ναι η ζωή σας μέλι» στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας


Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), με αφετηρία την παλαιότερη συλλογική έκδοσή του «Το Λύκειον των Ελληνίδων 100 χρόνια», σε επιστημονική επιμέλεια Έφης Αβδελά, οργανώνει, με συμμετοχή του Λυκείου των Ελληνίδων και του παραρτήματός του στο Κιάτο, εκδήλωση την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου (ώρα 12:00), στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας.

Η εκδήλωση, που έχει άξονες την προβολή της έκδοσης και την προσφορά και δράση του Λυκείου των Ελληνίδων, εντάσσεται στη διαδικασία ανάδειξης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως αυτή εκφράζεται με την καταγραφή, αναβίωση και διάσωση παραδοσιακών δρώμενων και εθίμων.

Η επετειακή έκδοση, απόρροια ευρύτατου ερευνητικού προγράμματος του ΠΙΟΠ στα πολύτιμα αρχεία του Λυκείου των Ελληνίδων και όχι μόνον, αποτελεί αναλυτική παρουσίαση της πρώτης εκατονταετίας (1911-2011) του πλέον οργανωμένου γυναικείου σωματείου, η παρουσία του οποίου στην κοινωνική και πολιτισμική ζωή της Αθήνας αλλά και πόλεων της περιφέρειας υπήρξε αδιάκοπη όλα αυτά τα χρόνια.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο ιστορικός Νίκος Ανδριώτης, επιστημονικός συνεργάτης του Λυκείου των Ελληνίδων, θα μιλήσει με θέμα «Το Λύκειον των Ελληνίδων 100 χρόνια: Όψεις της ιστορίας του σωματείου». Στη συνέχεια, η ιστορικός-λαογράφος Σταυρούλα-Βίλλυ Φωτοπούλου, Διευθύντρια Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς ΥΠΠΟΑ, θα αναπτύξει το θέμα «Το εθιμικό δρώμενο των Μωμόερων στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας. Μια θεσμική προσέγγιση στον λαϊκό πολιτισμό».

Θα ακολουθήσει η παρουσίαση του παραδοσιακού εθίμου «ο στολισμός της νύφης», με δρώμενο που θα επιμεληθεί το Παράρτημα Κιάτου του Λυκείου των Ελληνίδων.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων.
Για πληροφορίες και κρατήσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο στο τηλ.: 27470 22296).

Το δίστιχο είναι γαμήλια ευχή που δίνουν οι γονείς στη νύφη.

Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας 
200 16 Στυμφαλία Κορινθίας
Τηλ.: 27470 22296 | www.piop.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.