fbpx
«Υπάρχει επίσης» στο Αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου

«Υπάρχει επίσης» στο Αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου


Η Ομάδα Σημείο Μηδέν παρουσιάζει, σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου, στο πλαίσιο του Κύκλου «Λέξεις επί Σκηνής» του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, τον μονόλογο του Θωμά Συμεωνίδη, Υπάρχει επίσης την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017, στις 19.00. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ο μονόλογος Υπάρχει επίσης βασίζεται στην αντιφατική σχέση που είχε ο ποιητής Paul Celan με τον φιλόσοφο Theodor Adorno. Μελανό σημείο στη σχέση τους, ο πολύ γνωστός αφορισμός του Adorno ότι «το να γράφεις ποιήματα μετά το Άουσβιτς είναι βαρβαρότητα». Κεντρικό γεγονός, μία συνάντηση που δεν έγινε τελικά ποτέ. Στη θέση αυτής της συνάντησης, ο Celan έγραψε τη «Συνομιλία στα βουνά».

Και οι δύο, ο Ποιητής και ο Φιλόσοφος, είναι στοιχειωμένοι από τον παραλογισμό του φασισμού, το εβραϊκό και το πυρηνικό ολοκαύτωμα. Με αφορμή το γεγονός της μη συνάντησής τους, ο μονόλογος Υπάρχει επίσης επιχειρεί να αποδώσει την τραγική φύση του Ποιητή, ο οποίος, μοιραία, λυγίζει όταν η ποίησή του καλείται να εκφράσει το ανείπωτο, το ριζικά κακό.

Πάνω απ’ όλα, όμως, ο μονόλογος επιχειρεί να δείξει το αδιέξοδο του ποιητή στην προσπάθειά του να αποκαταστήσει μια ταυτότητα, ένα εγώ, που συγκεκριμένα ιστορικά γεγονότα, αλλά και η ίδια η φύση των σχέσεων και της κοινωνίας, προσπάθησαν να του στερήσουν.

Συντελεστές

Συγγραφέας: Θωμάς Συμεωνίδης
Σκηνοθεσία: Σάββας Στρούμπος
Μουσική: Έλλη Ιγγλίζ
Προβολή video: Κώστας Σταματόπουλος
Με τον Δαυίδ Μαλτέζε

Παράσταση
Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017, στις 19.00

Είσοδος ελεύθερη

Αμφιθέατρο Γαλλικού Ινστιτούτου
Σίνα 31
http://www.ifa.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.