A+ A A-

Πέθανε ο κριτικός και ποιητής Τάκης Καρβέλης

Πέθανε ο κριτικός και ποιητής Τάκης Καρβέλης


Πέθανε χτες ο κριτικός, ποιητής, δοκιμιογράφος και μεταφραστής Τάκης Καρβέλης.

Ο Τάκης Καρβέλης, γεννημένος στο Αιτωλικό Αιτωλοακαρνανίας το 1925, υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη της Εταιρείας Συγγραφέων, της οποίας διετέλεσε Γενικός Γραμματέας επί σειρά ετών (1986-1992). Φοίτησε στο Μαράσλειο Διδασκαλείο και στη Φιλοσοφική του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε στην Εκπαίδευση από το 1953 ως το 1984, ως φιλόλογος, γενικός επιθεωρητής και σχολικός σύμβουλος. Ήταν συνεκδότης του γιαννιώτικου περιοδικού Δοκιμασία και μέλος της συντακτικής επιτροπής των Κειμένων Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, γυμνασίου και λυκείου. Δημοσίευσε τις συλλογές ποιημάτων Σήματα (1956), Κατάθεση (1966), Μετάφαση (1972), Γραφή παρανόμων (1977), Η μνήμη μισοφέγγαρο (1983), Δεν είναι ο περσινός καιρός (1988), Αλλαγή σκηνικού (1991), Τα ποιήματα της μικρής Ρεζεντά (1995), Στην άβυσσο της λήθης (2002), Κατάθεση 1956-2002 (2004).

Επίσης, τις μελέτες Η νεότερη ποίηση. Θεωρία και πράξη (1983), Δεύτερη ανάγνωση (1984), Δεύτερη ανάγνωση 2 (1991), Κωνσταντίνος Χατζόπουλος. Ο πρωτοπόρος (1998), Μίνως Ζώτος (2000), Δεύτερη ανάγνωση 3 (2001), Η γενιά του 1880 (2003), Πολύτροπος Αρμονία (2007). Μετάφρασε πραγματείες του Ιωάννου του Χρυσοστόμου (1974) και τον διάλογο του Λουκιανού Λούκιος ή όνος (1982). Το 1999, τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου-Κριτικής για το βιβλίο του Κωνσταντίνος Χατζόπουλος, Ο Πρωτοπόρος, ενώ το 2016 τιμήθηκε με το Βραβείο Ιδρύματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου του.

Αναφερόμενος στην ποιητική πορεία του Τάκη Καρβέλη και στη μετεξέλιξή της, ο Αλέξης Ζήρας σημειώνει: «Η ποίηση του Τάκη Καρβέλη είχε στην πορεία της αρκετές διαφοροποιήσεις, θεματικές αλλά και διαφορές γλώσσας. Τα Σήματα του 1956 απηχούν, αν και με έμμεσο τρόπο, τα δραματικά κατοχικά και εμφυλιακά βιώματα της γενιάς του. [...] Στις δυο επόμενες συλλογές περνάει μια περίοδο αναπροσανατολισμών, με βασικό χαρακτηριστικό την πύκνωση της γραφής του, τον πολλαπλασιασμό των συμβολισμών της, μα και τη βαθμιαία απογύμνωση της έκφρασης από τα παλαιότερα, λυρικά της στοιχεία. [...] Από το σημείο αυτό και έπειτα, με την Αλλαγή σκηνικού, διακρίνεται στο έργο του μια νέα, βαθμιαία μετατόπιση, μια επιστροφή στο ενοχικό συναίσθημα των νεανικών του χρόνων, ιδίως για τους φίλους του που χάθηκαν στον Εμφύλιο, και στις δυο πλευρές. [...] Η κυριαρχία της μνήμης συνέβαλε ώστε στις μεταγενέστερες συλλογές να αποκτήσει η φωνή του Καρβέλη ένα στοχαστικό βάθος, με άμεσες επιπτώσεις και στη γλώσσα του. [...] Με τον ανανεωμένο συμβολισμό των τεσσάρων τελευταίων συλλογών του, ο Καρβέλης κατόρθωσε να αξιοποιήσει στο έπακρο την αγωνιώδη αίσθηση του διχασμού του, κάνοντας ποιητικά γόνιμη την ταλάντευση ανάμεσα στις διάφορες παραλλαγές της πάσχουσας ύπαρξης».

Για τον θάνατό του εξέδωσε ανακοίνωση η Εταιρεία Συγγραφέων, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του βραβευμένου ποιητή και ιδρυτικού μέλους της Εταιρείας μας, Τάκη Καρβέλη. Ο Τάκης Καρβέλης υπήρξε διακεκριμένος φιλόλογος, δοκιμιογράφος, κριτικός και μεταφραστής. Στους οικείους του εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας».

Η κηδεία του θα γίνει στο κοιμητήριο Βύρωνα, το Σάββατο 21 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι.

 

Διαβάστε επίσης
ΝΕΑ
Παρατείνεται η έκθεση «Πλεύσις» στο Μουσείο Ηρακλειδών

Η έκθεση «Πλεύσις-Ναυπηγική και Ναυσιπλοΐα των Ελλήνων από την αρχαιότητα έως τους νεότερους χρόνους» παρατείνεται και θα υποδέχεται τους επισκέπτες έως και την Κυριακή 27 Αυγούστου 2017, καθημερινά και...

ΝΕΑ
Ο Hans Eideneier στην Αθήνα

Οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης σας προσκαλούν την Παρασκευή 26 Μαΐου 2017 και ώρα 19.30 στην παρουσίαση του βιβλίου Μεσαιωνικές ιστορίες ζώων: Διήγησις των τετραπόδων ζώων & Πουλολόγος που επιμελήθηκε ο Hans...

ΦΙΛΙΚΑ SITE

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

ΠΤΟΛΕΜΑΙΩΝ 4 (ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ)
11635 ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ.-FAX: 210-7212307
info@diastixo.gr

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

*  Το email σας:

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

facebook icontwitter icongoogle plus iconpinterest iconyoutube iconrss icon

Με την υποστήριξη του diastixo.gr - Designed by: artspr