fbpx
Πέθανε ο Χριστόφορος Μηλιώνης

Πέθανε ο Χριστόφορος Μηλιώνης


Πέθανε σήμερα ο σπουδαίος μας διηγηματογράφος Χριστόφορος Μηλιώνης στην ηλικία των 85 χρόνων. 

Ο Χριστόφορος Μηλιώνης γεννήθηκε στο Περιστέρι Πωγωνίου των Ιωαννίνων το 1932. Φοίτησε στη Ζωσιμαία Σχολή και σπούδασε φιλολογία στο Α.Π. Θεσσαλονίκης. Υπηρέτησε τη μέση εκπαίδευση στην Ελλάδα και την Κύπρο ως καθηγητής, γυμνασιάρχης και σχολικός σύμβουλος. Υπήρξε μέλος της ομάδας εργασίας που συνέταξε τα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Γυμνασίου/Λυκείου και μέλος των εκδοτικών ομάδων των γιαννιώτικων περιοδικών Ενδοχώρα και Δοκιμασία. Αρκετά άρθρα του δημοσιεύτηκαν στη Φιλολογική Καθημερινή και αργότερα στα Νέα. Ήταν σύζυγος της ομότιμης Καθηγήτριας της Γαλλικής Φιλολογίας Τατιάνας Τσαλίκη-Μηλιώνη και ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων (έχοντας διατελέσει και μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου).

Από τους σημαντικότερους διηγηματογράφους του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα, πρωτοπαρουσιάστηκε στα γράμματα το 1954, με διήγημά του στο περιοδικό Ηπειρωτική Εστία. Ακολούθησαν οι συλλογές διηγημάτων Παραφωνία (1961), Το πουκάμισο του Κένταυρου (1971), Τα διηγήματα της Δοκιμασίας (1978), Το πουκάμισο του Κένταυρου και τ’ άλλα διηγήματα (1982, συγκεντρ. έκδ.), Καλαμάς κι Αχέροντας (1985), Χειριστής ανελκυστήρος (1993), Το μικρό είναι όμορφο (1997), Τα φαντάσματα του Γιορκ (1999), Μια χαμένη γεύση (1999), Η φωτογένεια (2002), Ακροκεραύνια (1976), Το μοτέλ. Κομμωτής κομητών (2005), τα μυθιστορήματα Δυτική συνοικία (1980), Ο Σιλβέστρος (1987), καθώς και φιλολογικές μελέτες, δοκίμια και μεταφράσεις από τα αρχαία ελληνικά. Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος (1986), το Βραβείο του περιοδικού Διαβάζω (2000) και το Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών (2005).

Για το έργο του γράφει, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Ζήρας: «Ως άξιος συνεχιστής μιας πεζογραφικής παράδοσης που ξεκινά από τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη και φτάνει ως τον Δημήτρη Χατζή και τον Γιώργο Ιωάννου, στην οποία παράδοση η αίσθηση και η έννοια του γηγενούς, της μητέρας πατρίδας, αποτελούν τον πυρήνα της ποιητικής τους, ο Μηλιώνης αντέταξε ως διαρκέστερο πυρήνα των μυθοπλασιών του την περιοχή της Ηπείρου. Εκεί έστησε το τοπίο της προσωπικής του μυθολογίας. Θρύλοι, ακούσματα δικά του, εικόνες από δημοτικά τραγούδια, παραμύθια, αναμνήσεις που διαπλέουν τον παρελθόντα και παρόντα χρόνο, υπήρξε η πρωταρχική του ύλη. Ο μετρημένος, βασανισμένος, ασκητικός μικρόκοσμος της Ηπείρου έγινε μέσω της λογοτεχνικής του αναπαράστασης ο κόσμος της δημιουργικής φαντασίας που τον έκαναν στη συνέχεια αγαπητικά δικό τους οι αναγνώστες του».

Ανακοίνωση εξέδωσε η Εταιρεία Συγγραφέων, στην οποία αναφέρεται:

«Με μεγάλη μας λύπη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του βραβευμένου πεζογράφου και ιδρυτικού μέλους της Εταιρείας μας Χριστόφορου Μηλιώνη. Ο Χριστόφορος Μηλιώνης ήταν ένας καταξιωμένος συγγραφέας, ιδιαίτερα γνωστός για τα διηγήματά του, τα οποία βραβεύτηκαν και μεταφράστηκαν στο εξωτερικό. Στους οικείους του εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.