Ο Άδωνις στη Στέγη σε μια συζήτηση με τον Γιώργο Αρχιμανδρίτη
Ο Άδωνις στη Στέγη σε μια συζήτηση με τον Γιώργο Αρχιμανδρίτη

Ο Άδωνις στη Στέγη σε μια συζήτηση με τον Γιώργο Αρχιμανδρίτη


Ένας από τους μεγαλύτερους ποιητές του αραβικού κόσμου έρχεται την Τρίτη 10 Ιανουαρίου στη Στέγη για μια συζήτηση με τον Γιώργο Αρχιμανδρίτη. Έχει τιμηθεί με το Βραβείο Goethe, μία από τις πιο σημαντικές διακρίσεις πολιτισμού στον κόσμο, «για τον διεθνή χαρακτήρα του έργου του και για την προσφορά του στον παγκόσμιο πολιτισμό» (όπως πριν από αυτόν ο Thomas Mann, ο Hermann Hesse, η Pina Bausch ή ο Ingmar Bergman), ενώ συγκαταλέγεται εδώ και αρκετά χρόνια στους διεκδικητές του Βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Ο Άδωνις γεννήθηκε το 1930 στη Συρία ως Ali Ahmed Saïd Esber, αλλά ήδη από την εφηβική του ηλικία υιοθέτησε το μυθολογικό ψευδώνυμο «Άδωνις» με το οποίο γρήγορα έγινε γνωστός, θεωρώντας πως η απέκδυση του μουσουλμανικού του ονόματος δίνει συμβολικά πρόσβαση στην οικουμενικότητα και την πράξη της δημιουργίας. Καταδικασμένος σε φυλάκιση στην πατρίδα του λόγω των προοδευτικών πολιτικών του πεποιθήσεων, ο Άδωνις αυτοεξορίστηκε στον Λίβανο, όπου από το 1970 έως το 1985 δίδαξε αραβική λογοτεχνία, και στη συνέχεια στο Παρίσι, όπου ζει μέχρι σήμερα. Στο συγγραφικό του έργο, πλούσιο και πολυμεταφρασμένο, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: Ανθολογία αραβικής ποίησης (1964), οι ποιητικές συλλογές Άσματα του Μιχιάρ του Δαμασκηνού (1961), Το θέατρο και οι καθρέφτες (1968), Μια εποχή ανάμεσα σε στάχτες και ρόδα (1971), όπου συμπεριλαμβάνεται το εμβληματικό του ποίημα «Ένας τάφος για τη Νέα Υόρκη», Ενικός σε μορφή πληθυντικού (1977), που επανεκδόθηκε υπό τον τίτλο Ενικοί το 1996, το τρίτομο έργο του Al-Kitab (Το Bιβλίο, 1995, 1998, 2002), μια τοιχογραφία της ιστορίας και της λογοτεχνίας του αραβικού κόσμου, τα δοκίμια Οι καιροί της ποίησης (1972) και Σταθερό και ασταθές (1973).

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Λέξεις & Σκέψεις
Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017, ώρα 19:00
Επιμέλεια: Πάσκουα Βοργία, Αφροδίτη Παναγιωτάκου

Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών
Λεωφόρος Συγγρού 107-109

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
Οι νικητές των βραβείων του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ για το 2018

Με το μήνυμα «Το μικρό είναι μεγάλο μέσα σ’ ένα βιβλίο», το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, σε συνεργασία με τη Μουσική Βιβλιοθήκη ΛΙΛΙΑΝ ΒΟΥΔΟΥΡΗ πραγματοποίησαν,...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: