fbpx
Παρουσίαση της ανθολογίας «Δαίδαλος» της Εταιρειας Συγγραφεων και της «Εφημερίδας των Συντακτών» στον IANO

Παρουσίαση της ανθολογίας «Δαίδαλος» της Εταιρείας Συγγραφέων και της «Εφημερίδας των Συντακτών» στον IANO


Τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου και ώρα 5.30 μ.μ., η Εταιρεία Συγγραφέων και η «Εφημερίδα των Συντακτών» διοργανώνουν στο βιβλιοπωλείο IANOS παρουσίαση της Μεγάλης Ανθολογίας Σύγχρονης Λογοτεχνίας «Δαίδαλος», με κείμενα 200 πεζογράφων και ποιητών, μελών της Εταιρείας Συγγραφέων. Για την ανθολογία θα μιλήσουν ο πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Δημήτρης Καλοκύρης, ο διευθυντής της «Εφημερίδας των Συντακτών» Νικόλας Βουλέλης, η γενική γραμματέας της Εταιρείας Συγγραφέων Αγγελική Στρατηγοπούλου. Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Μικέλα Χαρτουλάρη.

Στην ιστορική αυτή συλλογή λογοτεχνικών κειμένων, η οποία θα κυκλοφορήσει σε τέσσερις τόμους από την «Εφημερίδα των Συντακτών» (1ο τόμος στο φύλλο του Σαββάτου 17 Δεκεμβρίου), διακόσιοι συγγραφείς προσφέρουν, δίκην ορεκτικών, κείμενά τους, επιλεγμένα από τους ίδιους ως ενδεικτικά του έργου τους. Πρόκειται για μια πρωτότυπη ανθολογία που αντικατοπτρίζει τη σύγχρονη λογοτεχνική παραγωγή.

Όπως εξηγεί άλλωστε στο εισαγωγικό του σημείωμα ο πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Δημήτρης Καλοκύρης, «η έκδοση αυτή έχει επίσης την ιδιαιτερότητα ότι δεν αποτελεί έργο κάποιου ανθολόγου (κριτικού ή φιλολογικού επιμελητή) που επιλέγει («αντικειμενικά») αξιόλογα κείμενα κατά το αισθητικό, το ιστορικό ή το θεματικό του κριτήριο, αλλά περιλαμβάνει ποιήματα και πεζογραφήματα που επέλεξαν για τον σκοπό αυτόν οι ίδιοι οι ανθολογούμενοι». Αναφερόμενος στον τίτλο, τονίζει: «Ο τίτλος “Δαίδαλος” (...) ήταν ο κωδικός εργασίας, ας πούμε, στις φάσεις τις προετοιμασίας του έργου. Όνομα προγλωσσικό, περιπετειώδες και πολυμήχανο, που παραπέμπει στους λαβύρινθους της σκέψης, τους μίτους και τα φτερά στον ήλιο, επανήλθε κομβικά στη σύγχρονη λογοτεχνία μέσω του κεντρικού ήρωα-αντικατοπτρισμού του Τζέιμς Τζόις».
daidalos news eswt

Οι εκδόσεις της Εταιρείας Συγγραφέων, με τα ετήσια λογοτεχνικά της ημερολόγια, τα οποία εκδίδονται πάνω από είκοσι χρόνια (πρόσφατα βλ. «Ημερολόγιο 2017 - Πολλαπλές αρχαιότητες»), τους θεματικούς τόμους («Τόποι της λογοτεχνίας», «Τα πάθη στη λογοτεχνία», κ.ά.) και άλλες παλαιότερες και επίσης συλλεκτικές πλέον εκδόσεις (Πινδάρου «Ολυμπιόνικοι», «Βιβλιογραφία Αλ. Κοτζιά» κ.ά.) γράφουν τη δική τους ιστορία στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία.

«Η ανθολογία», επισημαίνει στον πρόλογο της έκδοσης η γενική γραμματέας της Εταιρείας Συγγραφέων Αγγελική Στρατηγοπούλου, «θάλλει επί χιλιάδες χρόνια, και επομένως δεν είναι κάτι πρωτοφανές, αντιθέτως, γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής, ιδιαίτερα δε στην ηλεκτρονική μας εποχή με την ευκολία της απόκτησης της πληροφορίας». Και συμπληρώνει: «Η ανθολογία είναι η πολυτελής εκδοχή του αρχείου. Χάρη στην αιμομικτική τους σχέση, μια ανθολογία μπορεί να ενυπάρχει σε ένα αρχείο, αλλά και το αντίθετο. Ως έννοια, συνυπάρχει επίσης και με τη συλλογή, επομένως και με τους συλλέκτες, ως προς την αισθητική επιλογή».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.