Ανακοινώσεις για τις επιθέσεις στα βιβλιοπωλεία Ιανός και Πολιτεία

Ανακοινώσεις για τις επιθέσεις στα βιβλιοπωλεία Ιανός και Πολιτεία


Σχετικά με τις επιθέσεις από αγνώστους που δέχτηκαν χθες 8/12 τα βιβλιοπωλεία Ιανός και Πολιτεία στο κέντρο της Αθήνας, εκδόθηκαν οι παρακάτω ανακοινώσεις.

Το βιβλιοπωλείο Ιανός αναφέρει:

«Ο IANOS, ένας χώρος πολιτισμού και ιδεών, αποτέλεσε σήμερα στόχο τραμπούκων-κουκουλοφόρων, που με την αξιομνημόνευτη απουσία της αστυνομίας, κατάφεραν να προκαλέσουν φθορές στις βιτρίνες του βιβλιοπωλείου μας, στην οδό Σταδίου. Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε τους διαδηλωτές που εναντιώθηκαν στους τραμπούκους-κουκουλοφόρους και στις πρακτικές τους. Ο πολιτισμός δεν εκφοβίζεται και δεν φιμώνεται με κανέναν τρόπο. Γι' αυτό και ο IANOS λειτουργεί κανονικά και όλες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις μας, θα πραγματοποιηθούν χωρίς καμία αλλαγή».

Η ανακοίνωση της Εταιρείας Συγγραφέων έχει ως εξής:

«Η Εταιρεία Συγγραφέων καταδικάζει τις επιθέσεις εναντίον των βιβλιοπωλείων Ιανός και Πολιτεία, πράξεις που στρέφονται εναντίον του κόσμου του βιβλίου και του πολιτισμού, και καλεί τους συγγραφείς και όλους εκείνους που θέλουν να στηρίξουν τον πολιτισμό να εκφράσουν την αποδοκιμασία τους.».

Τέλος, η Ένωση Ελληνικού βιβλίου επισημαίνει:

«Η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου καταδικάζει µε κατηγορηµατικό τρόπο την επίθεση και τις εκτεταµένες φθορές που υπέστη το βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ κατά τη χθεσινή διαδήλωση από οµάδα ατόµων που προφανέστατα έχουν στοχοποιήσει το συγκεκριµένο βιβλιοπωλείο.

Παράλληλα αδυνατεί να κατανοήσει την απουσία και την “αδυναµία” των αρχών που υπάγονται και εποπτεύονται από το Υπουργείο Εσωτερικών και τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη να επιτελέσουν το έργο τους προστατεύοντας έναν χώρο που προάγει το βιβλίο και τον πολιτισµό.

Η βαρβαρότητα υποθάλπεται και εκτρέφεται από την ατιµωρησία και την αδιαφορία που επιδεικνύει µέρος του πολιτικού κόσµου απέναντι σε παρόµοιες πράξεις. Καλούµε τα πολιτικά κόµµατα να πάρουν θέση και θυµίζουµε πως η υγιής κοινωνία αντιδρά όταν άτοµα ή οµάδες θεωρούν ότι κατέχουν την απόλυτη αλήθεια και αυτοαναγορεύονται σε τιµητές και τιµωρούς. Το βιβλίο δεν έχει κοµµατική ή ιδεολογική ταυτότητα. Επιθέσεις και φθορές στον φυσικό του χώρο -το βιβλιοπωλείο- παραπέµπουν σε πολύ συγκεκριµένες εποχές που ελπίζουµε ότι ποτέ δεν θα αναβιώσουν. Είναι καθήκον όλων -αλλά πρώτιστα της συντεταγµένης πολιτείας- να το προστατεύσουν».

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
Διαμαρτυρίες για το νέο χαρτονόμισμα των £10 που απεικονίζει την Jane Austin

Το καινούριο χαρτονόμισμα των 10 λιρών, που απεικονίζει την Αγγλίδα μυθιστοριογράφο Τζέιν Όστιν, παρουσιάστηκε επίσημα στις 18 Ιουλίου, κατά τη 200ή επέτειο από τον θάνατό της, στον Καθεδρικό Ναό...

ΝΕΑ
Πέθανε ο Κώστας Μουρσελάς

Πέθανε σήμερα σε ηλικία ογδόντα πέντε ετών ο Κώστας Μουρσελάς, ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες συγγραφείς. Ο Κώστας Μουρσελάς γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Το 1951, πρωτοετής φοιτητής της...

ΝΕΑ
Πέθανε ο Λου Σιαομπό

Πέθανε την Πέμπτη στο νοσοκομείο σε ηλικία 61 ετών, μετά από πολυετή φυλάκιση, ο Κινέζος συγγραφέας και υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Λιου Σιαομπό, ο οποίος τιμήθηκε το 2010 με το Νόμπελ...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER