fbpx
Ανακοινώθηκαν οι βραχείες λίστες για τα βραβεία «Γιάννη Βαρβέρη» και «Μένη Κουμανταρέα» της Εταιρείας Συγγραφέων

Ανακοινώθηκαν οι βραχείες λίστες για τα βραβεία «Γιάννη Βαρβέρη» και «Μένη Κουμανταρέα» της Εταιρείας Συγγραφέων

Η Εταιρεία Συγγραφέων ανακοίνωσε τις βραχείες λίστες για τα βραβεία «Γιάννη Βαρβέρη» και «Μένη Κουμανταρέα», που έχει θεσπίσει με στόχο την ανάδειξη πρωτοεμφανιζόμενων ποιητών και μυθιστοριογράφων.

Τα ονόματα των βραβευθέντων θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια της μεγάλης εορταστικής εκδήλωσης που διοργανώνει η Εταιρεία Συγγραφέων για τα 35 χρόνια από την ίδρυσή της, την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου και ώρα 19:30, στο Πολιτιστικό Κέντρου του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα». Στην ίδια εκδήλωση θα γίνει και η απονομή όλων των βραβείων («Διδώ Σωτηρίου», «Δαίδαλος», «Βαρβέρη» και «Κουμανταρέα») της Εταιρείας Συγγραφέων.

Βραβείο «Γιάννη Βαρβέρη» - Βραχεία λίστα

Ένο Αγκόλλι, Ποιητικό αίτιο, εκδόσεις Εντευκτηρίου
Μαρία Θ. Αρχιμανδρίτη, Η μοναξιά της καμπύλης, εκδόσεις Κέδρος
Μαίρη Κλιγκάτση, Πλευρικά, εκδόσεις Γαβριηλίδης
Χρήστος Κολτσίδας, Τα ορεινά, εκδόσεις Μελάνι
Κωνσταντίνα Κορρυβάντη, Μυθογονία, εκδόσεις Μανδραγόρας
Γιάννης Κοτσιφός, Ο πειρασμός της γραφής, εκδόσεις Μελάνι
Δάφνη Φαντριδάκη, Ακίδες, εκδόσεις Μανδραγόρας

Το βραβείο για πρωτοεμφανιζόμενο ποιητή «Βαρβέρη» θεσπίστηκε από την Εταιρεία Συγγραφέων στη μνήμη του ποιητή και μέλους της Γιάννη Βαρβέρη (1955-2011) και σκοπό έχει να αναδείξει τις σημαντικότερες νέες ποιητικές φωνές της χώρας.

Ο βραχύς κατάλογος υποψήφιων ποιητών για το συγκεκριμένο βραβείο έχει εφέτος μιαν ιδιαιτερότητα. Συγκεκριμένα, ενώ η επιλογή των ποιητών που περιλαμβάνονται στον βραχύ κατάλογο αποφασίστηκε ομόφωνα στις 11 Απριλίου από την τριμελή επιτροπή που έχει συστήσει η Εταιρεία Συγγραφέων και η οποία απαρτιζόταν από τον ποιητή και μεταφραστή Ερρίκο Μπελιέ και τους ποιητές και κριτικούς Νίκο Λάζαρη και Νίκο Δαββέτα, η αναγγελία έγινε μόνο από τα δύο μέλη της επιτροπής, γιατί το τρίτο μέλος, ο πρόεδρος της επιτροπής και μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Ερρίκος Μπελιές απεβίωσε στις 19 Απριλίου 2016, βυθίζοντας σε άφατη θλίψη τους οικείους, τους φίλους και τους συναδέλφους του.

Βραβείο «Μένη Κουμανταρέα» - Βραχεία λίστα

Δώρος Αντωνιάδης, Στο μάτι του ταύρου, εκδόσεις Καστανιώτης
Βασιλεία Γεωργίου, Η έκτη μέρα, εκδόσεις Πρώτη Γραφή
Βασίλης Κονταξής, Το βιολοντσέλο, εκδόσεις Κέδρος
Βαγγέλης Ντελής, Ο καλλιτέχνης, εκδόσεις Κέδρος
Θωμάς Συμεωνίδης, Γίνε ο ήρωάς μου, εκδόσεις Γαβριηλίδης
Κωνσταντία Σωτηρίου, Η Αϊσέ πάει διακοπές, εκδόσεις Πατάκης
Σωφρόνης Σωφρονίου, Οι πρωτόπλαστοι, εκδόσεις Το Ροδακιό
Πάνος Τσερόλας, Ασημένια θάλασσα, εκδόσεις Κέδρος

Εφέτος η Εταιρεία Συγγραφέων απονέμει για πρώτη φορά το βραβείο «Κουμανταρέα» στη μνήμη του ιδρυτικού μέλους της και κορυφαίου πεζογράφου Μένη Κουμανταρέα. Μετά από έκτακτη σύγκλιση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, αποφασίστηκε ομόφωνα πέρυσι να θεσπιστεί το συγκεκριμένο βραβείο μυθιστορήματος για πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς.

Στο έργο του Μένη Κουμανταρέα, η συγγραφική δεινότητα και η ξεκάθαρη ματιά αποτελούν αρετές που συνετέλεσαν στη διαμόρφωση του πεζογραφικού τοπίου στο δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα και επηρέασαν το έργο πολλών νεότερων πεζογράφων. Για το λόγο αυτό, η θέσπιση του βραβείου αυτού αποτελεί και ένα στοίχημα τόσο για την Εταιρεία Συγγραφέων που το θεσμοθετεί όσο και για τους νέους συγγραφείς.

Την κριτική επιτροπή για το βραβείο «Κουμανταρέα» αποτελούν ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, συγγραφέας Θανάσης Βαλτινός, η συγγραφέας Μάρω Δούκα και ο συγγραφέας και μεταφραστής Αχιλλέας Κυριακίδης.

Η απονομή των βραβείων θα γίνει στην εκδήλωση για τα 35 χρόνια της Εταιρείας Συγγραφέων την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου, στις 19:30 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα», Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης, Θησείο, στάση μετρό «Κεραμεικός», τηλ.: 210-3452150.

Η εκδήλωση θα πλαισιώνεται από ζωντανή μουσική, και μετά τη λήξη της θα παρατεθεί κοκτέιλ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.