fbpx
Πλεύσις - Ναυπηγική και Ναυσιπλοΐα των Ελλήνων στο Μουσείο Ηρακλειδών

Πλεύσις - Ναυπηγική και Ναυσιπλοΐα των Ελλήνων στο Μουσείο Ηρακλειδών


Το Μουσείο Ηρακλειδών παρουσιάζει την ιστορία της ελληνικής πλεύσεως στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, μια ιστορία ναυτικών ταξιδιών, ναυπηγικών επιτευγμάτων, διακίνησης ιδεών και τεχνολογικών εξελίξεων, μέσα από περίπου σαράντα χειροποίητα ξύλινα ομοιώματα ελληνικών πλοίων (0,60 μ. έως 1,50 μ.), κατασκευασμένα βάσει σχεδίων με παραδοσιακό τρόπο και με γνήσια αυθεντικά υλικά, τα οποία χρονολογούνται από την προϊστορική αρχαιότητα έως τις αρχές του 20ού αιώνα. Δημιουργός των εκθεμάτων είναι ο Μηχανολόγος-Μηχανικός M. Sc., Μικροναυπηγός Δημήτρης Μάρας, ο οποίος έχει εντρυφήσει στη μελέτη της ναυπηγικής ιστορίας του ελλαδικού χώρου, αλλά και στην κατασκευή μικρογραφικών ομοιωμάτων πλοίων.

Στόχος της έκθεσης είναι να παρουσιάσει με εύληπτο και κατανοητό τρόπο στους επισκέπτες την ιστορία της ελληνικής ναυπηγικής και ναυσιπλοΐας, καθιστώντας τους κοινωνούς σε ένα νοητό ταξίδι στο χρόνο και αναδεικνύοντας το διαχρονικό, στενό δεσμό των Ελλήνων με τη θάλασσα.

Η «Πλεύσις» οργανώνεται σε χρονολογικές ενότητες με αφηγηματική αλληλουχία. Ο πρώτος όροφος είναι αφιερωμένος στα πλοία της αρχαιότητας, από το προϊστορικό μονόξυλο έως την κλασική τριήρη και την ελληνιστική ολκάδα. Στο δεύτερο όροφο, η αφήγηση συνεχίζεται με τα πλοία του Βυζαντίου, τα πλοία-σύμβολα της Ελληνικής Επανάστασης και ολοκληρώνεται με τα παραδοσιακά σκαριά της νεότερης ελληνικής ναυπηγικής.

Πλεύσις - Ναυπηγική και Ναυσιπλοΐα των Ελλήνων στο Μουσείο Ηρακλειδών

Επιπλέον, στην έκθεση παρουσιάζονται όργανα ναυσιπλοΐας, αλλά και ένα ομοίωμα σε φυσικό μέγεθος του Μηχανισμού των Αντικυθήρων. Στις διαδραστικές ξεναγήσεις ειδικότερα, οι επισκέπτες θα μπορούν να πειραματιστούν με όλες τις γνωστές, σύμφωνα με τις νεότερες διεθνείς έρευνες, λειτουργίες του πάνω σε ένα ειδικά κατασκευασμένο μοντέλο (Επιστημονικός σύμβουλος: Ξενοφών Μουσσάς, Καθηγητής Αστροφυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών, κατασκευαστής: Διονύσης Κριάρης, Mαθηματικός).

Στην έκθεση συμμετέχει και η ζωγράφος-χαράκτρια Μαίρη Σχοινά, με επιλεγμένα έργα της από τις ενότητες «Ωδές Αιγαίου» και «Αρχαίες Ελληνικές Γραφές», εμπνευσμένα από τη θάλασσα του Αιγαίου. Η αέναη κίνηση της θάλασσας σε διάλογο με τις αρχαίες ελληνικές γραφές και τους πανάρχαιους θησαυρούς των Αντικυθήρων συνεχίζουν τη γεμάτη δέος περιπέτεια της καλλιτέχνιδας με τη μυστηριακή Αιγαιίδα Θάλασσα, που άρχισε το 2001. Ακόμα, η έκθεση πλαισιώνεται από πλούσιο εποπτικό υλικό, χάρτες, βιντεοπροβολές, σχεδιαστικές επεξηγηματικές αναπαραστάσεις του αρχαιολόγου Γιάννη Νάκα, καθώς και κατάλογο των εκθεμάτων. Το μουσειολογικό σχεδιασμό και την επιμέλεια της έκθεσης πραγματοποίησε η Αρχαιολόγος-Μουσειολόγος ΜΑ Νικολέτα Ξυδέα.

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016-Κυριακή 28 Μαΐου 2017

Κτίριο Απ. Παύλου 37, 11851 Θησείο (Στάση ΗΣΑΠ «Θησείο»).

Πλεύσις - Ναυπηγική και Ναυσιπλοΐα των Ελλήνων στο Μουσείο Ηρακλειδών

Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά & Σαβ/κο 10:00-18:00, Πέμπτη 10:00-20:00

Γενική είσοδος: 6 €
Μειωμένο εισιτήριο (με επίδειξη σχετικής ταυτότητας): 4 € για μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου, φοιτητές, εκπαιδευτικούς, άτομα άνω των 65 ετών, ανέργους, πολύτεκνους

Ενιαίο εισιτήριο (χωρίς χρονικό περιορισμό) και για τη μόνιμη διαδραστική έκθεση «Παίζω και Καταλαβαίνω» (κτίριο Ηρακλειδών 16, Θησείο):

7 € για έναν γονέα με τα παιδιά του (έως 12 ετών) ή για έναν ενήλικα
12 € για δύο γονείς με τα παιδιά τους (έως 12 ετών) ή για δύο ενήλικες

Ξεναγήσεις: α) Γενικές: 8 € κατ’ άτομο, β) Διαδραστικές: 12 € κατ’ άτομο

Είσοδος ελεύθερη: Συνοδοί-ξεναγοί σχολικών & άλλων οργανωμένων ομάδων, παιδιά έως 12 ετών, άτομα με ταυτότητα στρατευμένου, μέλη ICOM ή ΑΜΕΑ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.