fbpx
Πέθανε ο Παντελής Καλιότσος

Πέθανε ο Παντελής Καλιότσος


Έφυγε απ’ τη ζωή σήμερα ο σημαντικός συγγραφέας Παντελής Καλιότσος. Γεννήθηκε το 1925 στην Αθήνα. Εκεί πέρασε τα πρώτα του χρόνια, σπουδάζοντας και ταυτόχρονα κάνοντας κάθε είδους δουλειά: εργάτης, υδραυλικός, μαρμαράς, μικροπωλητής, υπάλληλος κτλ. Αργότερα έφυγε μακριά από την πόλη, με σκοπό να μονάσει, αλλά δεν τα κατάφερε για περισσότερο από δύο χρόνια.

Άρχισε να γράφει απ’ το 1943, πιστεύοντας στη λογοτεχνία, και στην τέχνη γενικότερα, όχι ως μέσο προβολής και καθιέρωσης αλλά απλά ως θεραπεία ψυχής. Έτσι, συνέχισε να γράφει επί είκοσι δύο ολόκληρα χρόνια, χωρίς να δημοσιεύσει οτιδήποτε ή να εκδώσει βιβλίο. Εμφανίστηκε στα γράμματα το 1964 με το μυθιστόρημα Ο μεσαίος τοίχος, που, όντας χειρόγραφο, δημοσιεύτηκε σε συνέχειες στο περιοδικό «Ταχυδρόμος». Αργότερα εργάστηκε για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Έγραψε για ενήλικες, για παιδιά και για νέους.

Ο ίδιος, αυτοβιογραφούμενος, έγραφε: «Δεν ήθελα να γίνω συγγραφέας. Ξεκίνησα για κάτι πολύ πιο σπουδαίο και μόνο όταν απέτυχα σ’ αυτό άρχισα να γράφω. Όταν ήμουν μικρός, έλεγαν ότι αγαπούσα τα διαλείμματα περισσότερο από τα μαθήματα. Aυτό είναι αλήθεια, κι ούτε τώρα άλλαξε τίποτα. Προτιμώ τα παιχνίδια (σκάκι, τάβλι, μπιλιάρδο, πιγκ πογκ κτλ.) από οτιδήποτε άλλο.

Aν έγινα συγγραφέας, είναι γιατί πολύ νωρίς ανακάλυψα ότι το ανώτερο παιχνίδι απ’ όλα είναι η τέχνη. Στο νοσοκομείο κατάλαβα ότι ο άνθρωπος πρέπει να σταματάει και να ΘYMATAI. Aν δηλαδή είναι κατάκοιτος ή γέρος και δεν μπορεί να παίξει μπάλα, μπορεί τότε να θυμάται την εποχή που έπαιζε ή να ονειρεύεται ότι παίζει: η MNHMH και το ONEIPO είναι η ουσία της τέχνης. M’ αυτή την έννοια, μπορεί κανείς να μη γεράσει ποτέ: “Tα νιάτα είναι Kατάκτηση και όχι Kατάσταση” λέει ο Ά. Σικελιανός.

Γράφω μυθιστορήματα πάει να πει παίζω. Δεν ξέρω γιατί μερικά χαρακτηρίζονται “παιδικά”. Eγώ τα γράφω επειδή θέλω, απλούστατα, να κρατάω στη ζωή εκείνο το φτωχόπαιδο που έπαιζε τα παλιά χρόνια στους δρόμους. Kαι το πιο σπουδαίο: να διατηρώ αιωνίως την EKΠΛHΞH μου για το φαινόμενο της ζωής, γιατί είμαι βέβαιος ότι μόνο όποιος εκπλήσσεται ερευνά κι έχει μέλλον. H έκπληξη είναι ιδιότητα παιδική».

Η κηδεία του Παντελή Καλιότσου θα γίνει τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου στις 5.30 το απόγευμα, στο νεκροταφείο Χολαργού.

Έργα του:

Η σφεντόνα του Δαβίδ, εκδόσεις Πατάκη
Ποιους θα δαγκώσω άμα λυσσάξω, εκδόσεις Καστανιώτη
Οι ονειροπόλοι, εκδόσεις Καστανιώτη
Δεκεμβριανή νύχτα, εκδόσεις Πατάκη
Η ωραιότερη ιστορία του κόσμου, εκδόσεις Πατάκη
Η τριλογία της λεωφόρου ΙΙ: Η συμπεριφορά του κενού, εκδόσεις Πατάκη
Το εργαστήριο του μυθιστοριογράφου Παντελή Καλιότσου, εκδόσεις Πατάκη
Το Ιζεντόρε και τ' αηδόνι, εκδόσεις Πατάκη
Στρατιωτικές ασκήσεις, εκδόσεις Πατάκη
Ο μεσαίος τοίχος, εκδόσεις Πατάκη
Τον αιώνα που ξύπνησε ο πηλός, εκδόσεις Πατάκη
Ένα σακί μαλλιά, εκδόσεις Πατάκη
Τα ξύλινα σπαθιά, εκδόσεις Πατάκη
Πατέρας και γιος, εκδόσεις Πατάκη
Η μύγα και άλλα διηγήματα, εκδόσεις Πατάκη
Η τριλογία της λεωφόρου Ι: Μάθημα δολοφονίας, εκδόσεις Πατάκη
Η τριλογία της λεωφόρου ΙΙΙ: Φανταστική παράγραφος 7, εκδόσεις Πατάκη
Τα γουρούνια, εκδόσεις Πατάκη
Διωγμός απ' την κόλαση, Κέδρος
Το συμπόσιο, εκδόσεις Καστανιώτη

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.