fbpx
Στη Nοτιοκορεάτισσα συγγραφέα Χαν Κανγκ απονεμήθηκε το Διεθνές Βραβείο Booker 2016

Στη Nοτιοκορεάτισσα συγγραφέα Χαν Κανγκ απονεμήθηκε το Διεθνές Βραβείο Booker 2016


Το Διεθνές Βραβείο Man Booker 2016 απονεμήθηκε στη συγγραφέα Χαν Κανγκ [Han Kang] και τη μεταφράστριά της Ντέμπορα Σμιθ [Deborah Smith] για το μυθιστόρημά The Vegetarian [Η χορτοφάγος]. Η κριτική επιτροπή, εγκωμίαζοντας το σουρεαλιστικό αυτό μυθιστόρημα ως ένα «αλλόκοτο μείγμα ομορφιάς και τρόμου», ανέδειξε νικήτρια τη Χαν Κανγκ από μια λίστα που περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, τον Τούρκο νομπελίστα Ορχάν Παμούκ, τον Ιάπωνα Κενζάμπουρο Οε και την Ιταλίδα Έλενα Φεράντε.

Το σημαντικό λογοτεχνικό βραβείο, το οποίο δεν απονέμεται πλέον για το σύνολο του έργου ενός συγγραφέα αλλά για ένα συγκεκριμένο μυθιστόρημα, συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 50 χιλιάδων λιρών, το οποίο θα μοιραστούν η Κανγκ και η μεταφράστριά της Ντέμπορα Σμιθ, η οποία άρχισε να μαθαίνει την κορεατική γλώσσα μόλις το 2010. Η 28χρονη σήμερα μεταφράστρια, διαπιστώνοντας την έλλειψη μεταφραστών από τα κορεάτικα στα αγγλικά, αποφάσισε να μάθει την κορεατική γλώσσα και, μάλιστα, μετακόμισε για το σκοπό αυτό στην Κορέα. Εκεί ίδρυσε έναν μη κερδοσκοπικό εκδοτικό οίκο, τον Tilted Axis Press, που ειδικεύοταν στις μεταφράσεις λογοτεχνικών έργων Ασιατών και Αφρικανών δημιουργών.

Το μυθιστόρημα της Χαν Κανγκ, που εκδόθηκε στην πατρίδα της το 2005, είναι το πρώτο που μεταφράστηκε στα αγγλικά, προκαλώντας αίσθηση από τους πρώτους μήνες της κυκλοφορίας του. Με τρεις διαφορετικούς αφηγητές και τρία πυκνογραμμένα μέρη, η 45χρονη Χαν Κανγκ διηγείται την αλληγορική ιστορία μιας καταθλιπτικής νοτιοκορεάτισσας νοικοκυράς που αποφασίζει να γίνει χορτοφάγος, κυνηγημένη από τα άγρια, αιματηρά όνειρα της. Τόσο ο σύζυγός της όσο και ο πατέρας της αντιδρούν στην ανατρεπτική απόφασή της, ενώ εκείνη αρχίζει να λιμοκτονεί, πιστεύοντας ότι μπορεί να φωτοσυνθέτει και ελπίζοντας ότι εν τέλει θα μεταμορφωθεί σε δένδρο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.