fbpx
Το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ αντιδρά στην υπουργική απόφαση για κατάργηση της ώρας της Φιλαναγνωσίας

Το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ αντιδρά στην υπουργική απόφαση για κατάργηση της ώρας της Φιλαναγνωσίας


Το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ-Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την απόφαση που εξέδωσε ο υπουργός Παιδείας κ. Ν. Φίλης, σύμφωνα με την οποία καταργείται η ώρα της Φιλαναγνωσίας από τα προγράμματα του Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Σχολείου, καλώντας τον Υπουργό να αναθεωρήσει τη στάση του «δίνοντας στη φιλαναγνωσία μία τουλάχιστον διδακτική ώρα την εβδομάδα από τις ώρες του γλωσσικού μαθήματος».

Ειδικότερα, η σχετική ανακοίνωση αναφέρει: «Με την Φ12/657/70691/Δ1 απόφαση του Υπουργού Παιδείας εξαφανίστηκε η Φιλαναγνωσία από το πρόγραμμα του Δημοτικού Σχολείου! Μαζί με την κατάργηση της Ευέλικτης Ζώνης, στις Ε' και Στ' τάξεις, χάνεται κάθε περιθώριο αξιοποίησης της σχολικής βιβλιοθήκης. Όσοι εκπαιδευτικοί δούλεψαν για να δημιουργήσουν μια σχολική βιβλιοθήκη, τις περισσότερες φορές χωρίς πόρους και υποστήριξη, σήμερα, απογοητευμένοι, αναρωτιούνται για το ποιος εισηγήθηκε μια τέτοια απόφαση. Μήπως η καλλιέργεια δια βίου αναγνωστών δεν ενδιαφέρει τελικά το ελληνικό σχολείο; Ποιο μέλλον ονειρευόμαστε τελικά για τα παιδιά μας; Ποια θέση θα πάρουν οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες; Άλλες χώρες, σε περιόδους κρίσης, έδωσαν ιδιαίτερη σημασία και περισσότερο χώρο στο βιβλίο γιατί, όπως λένε οι έρευνες, τα βιβλία και οι ιστορίες τους λειτουργούν θεραπευτικά, απαλύνουν τις συνέπειες της κρίσης στα παιδιά.

Ως μέλη του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Οργάνωσης για τα βιβλία για παιδιά και νέους καλούμε όλους –δημιουργούς, εκπαιδευτικούς, γονείς– να ενώσουν τη φωνή τους με τη δική μας για να μείνει η Φιλαναγνωσία και το λογοτεχνικό βιβλίο στο σχολείο και τον Υπουργό να αναθεωρήσει την απόφασή τους δίνοντας στη φιλαναγνωσία μία (1) –τουλάχιστον– διδακτική ώρα την εβδομάδα από τις ώρες του γλωσσικού μαθήματος, σε κάθε τάξη».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.