fbpx
Λογοτέχνες και κριτικοί ανιχνεύουν την ελληνική κρίση

Λογοτέχνες και κριτικοί ανιχνεύουν την ελληνική κρίση


Η Ελλάδα, η οικονομία και η κρίση ήταν στο επίκεντρο αναλύσεων και ειδήσεων στον διεθνή τύπο με διαρκείς δημοσιεύσεις οικονομικών στατιστικών, με εκτενή δημοσιογραφική κάλυψη στις ειδήσεις. Ελάχιστα έως καθόλου γνωστή ήταν όμως στο ευρύ αγγλόφωνο κοινό η μη οικονομική πλευρά της κρίσης και οι πολιτικές και κοινωνικές δομές στην Ελλάδα που επέτρεψαν τη διαμόρφωση της σημερινής πραγματικότητας.

Το βιβλίο Critical Times Critical Thoughts. Contemporary Greek Writers Discuss Facts and Fiction που μόλις εξέδωσε ο εκδοτικός οίκος Cambridge Scholars Publishing έρχεται να καλύψει αυτό το κενό: καταξιωμένοι Έλληνες συγγραφείς και κριτικοί αφουγκράζονται ως «κεραίες της ανθρώπινης φυλής», κατά τον χαρακτηρισμό του Εζρα Πάουντ, στοχάζονται κι ανιχνεύουν τις βαθειές ρίζες και πολλαπλές συνέπειες της κρίσης με τα δοκίμιά τους, τα οποία αποτελούν τα δεκαπέντε κεφάλαια του συλλογικού αυτού τόμου.

Στον τόμο συνεργάζονται οι Άντζελα Δημητρακάκη, Θεόδωρος Γρηγοριάδης, Τηλέμαχος Κώτσιας, Μικέλα Χαρτουλάρη (δημοσιογράφος), Ρέα Γαλανάκη, Γιώργης Γιατρομανωλάκης, Μάρω Δούκα, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου (βιβλιοκριτικός). Για την κυπριακή λογοτεχνία γράφουν οι Πάνος Ιωαννίδης, Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, Μιλτιάδης Χατζόπουλος. Ένα σημαντικό μέρος του βιβλίου είναι αφιερωμένο στην ελληνική αστυνομική λογοτεχνία για την οποία γράφουν οι Φίλιππος Φιλίππου, Βασίλης Δανέλλης, Μαρλένα Πολιτοπούλου, οι οποίοι πραγματεύονται το θέμα της κρίσης με αναφορές σε πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα, δικά τους και άλλων. Επίσης, ο κριτικός Γιώργος Περαντωνάκης κάνει μια ανασκόπηση της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας.

Τα δοκίμια απευθύνονται σε όσους ενδιαφέρονται για τα σύγχρονα ελληνικά θέματα που είναι αλληλένδετα με θέματα εθνικισμού, ιστορικής μνήμης, ετερότητας, μετανάστευσης, και ξενοφοβίας. Ο τόμος έχει μια συνοπτική εισαγωγή στην ελληνική λογοτεχνία και τις τάσεις της από το 1980 μέχρι σήμερα σε σχέση με την κρίση που ξέσπασε στην διεθνή σκηνή από το 2007 και μετά. Επίσης, δίνει μια γενική αλλά περιεκτική εικόνα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας και των προβληματισμών της σε σχέση με την παρούσα κρίση για πρώτη φορά στο αγγλόφωνο κοινό.

Όλα τα κείμενα εκτός από τρία γράφτηκαν στα ελληνικά και μεταφράστηκαν στα αγγλικά από την Λιανταίην Σέρραρντ. Την πρωτοβουλία και την επιμέλεια του τόμου είχαν οι Ελένη Γιαννακάκη, συγγραφέας που έχει διδάξει νεοελληνική λογοτεχνία στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, και η Νατάσα Λαιμού, ερευνήτρια ελληνικής και τουρκικής λογοτεχνίας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.