fbpx
Ερρίκος Μπελιές

Έφυγε από τη ζωή ο Ερρίκος Μπελιές


Ο διακεκριμένος μεταφραστής και ποιητής Ερρίκος Μπελιές απεβίωσε χθες το απόγευμα σε ηλικία 66 ετών. Από τα παλαιότερα μέλη της Εταιρείας Συγγραφέων, ο Μπελιές είναι ο πρώτος, μετά τον Βασίλη Ρώτα, που μετέφρασε στα ελληνικά το έργο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ στο σύνολό του. Πρόκειται πραγματικά για ένα έργο ζωής, που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980 και ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2004. Αφήνει πίσω του ένα εντυπωσιακά πλούσιο μεταφραστικό έργο (306 μεταφράσεις θεατρικών κειμένων και 24 μεταφράσεις πεζογραφημάτων), καθώς και έξι ποιητικές συλλογές.

Γαλλικής καταγωγής, ο Ερρίκος Μπελιές, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1950 και στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών ως Εμπειρογνώμων επιμορφωτικών θεμάτων, ενώ παράλληλα δίδασκε σε θεατρικές σχολές. Ήταν πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, πρόεδρος του Οργανισμού Διαχείρισης Θεατρικών Δικαιωμάτων «Θέσπις», μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Συγγραφέων, μέλος του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου του Υπουργείου Εξωτερικών και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, ενώ είχε διατελέσει αντιπρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων τη διετία 2013-2015 και μέλος του Δ.Σ. του Εθνικού Θεάτρου.

Σε ανακοίνωσή της η Εταιρεία Συγγραφέων εκφράζει τη θλίψη της για τον θάνατο του Ερρίκου Μπελιέ και, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Η σπάνια καλλιέργεια και το ξεχωριστό του ήθος θα λείψουν τόσο από τον κόσμο των γραμμάτων όσο και από τον κόσμο του θεάτρου, που τον έζησε σαν μεταφραστή αλλά και σαν δάσκαλο».

Η κηδεία του θα γίνει την Πέμπτη, 21 Απριλίου στις 4 μ.μ., από το Γ' Νεκροταφείο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.