fbpx
Απεβίωσε ο νομπελίστας Ίμρε Κέρτες

Απεβίωσε ο νομπελίστας Ίμρε Κέρτες


Ο βραβευμένος Ούγγρος συγγραφέας Ίμρε Κέρτες πέθανε σε ηλικία 86 ετών, έπειτα από μακρά ασθένεια, όπως μετέδωσε το ουγγρικό πρακτορείο ειδήσεων MTI. Ο Ίμρε Κέρτες, ο οποίος αποτύπωσε με μοναδικό τρόπο τη φρίκη του Ολοκαυτώματος όντας και ο ίδιος ένας από τους επιζώντες, τιμήθηκε με το βραβείο νόμπελ Λογοτεχνίας το 2002 για το σύνολο του έργου του. Σύμφωνα με την ακαδημία, ο συγγραφέας «εξερευνά τις πιθανότητες τού να συνεχίσει κανείς να ζει και να σκέφτεται ως άτομο σε μια εποχή που η υποταγή του ανθρώπου σε κοινωνικές δυνάμεις γίνεται ολοκληρωτική».

Γεννήθηκε στη Βουδαπέστη το1929. Ήταν παιδί μίας μικροαστικής εβραϊκής οικογένειας και το 1944 μεταφέρθηκε στο Άουσβιτς και στη συνέχεια στο Μπούχενβαλντ. Επέστρεψε στην Ουγγαρία, ο όπου εργάστηκε αρχικά ως δημοσιογράφος. Στη συνέχεια στράφηκε προς τη μετάφραση μεταφέροντας έργα μεγάλων γερμανόφωνων συγγραφέων στην ουγγρική γλώσσα. Στη συγγραφή στράφηκε στα 25 του χρόνια , αφού διάβασε τον Ξένο του Αλμπέρ Καμύ. Το 1975 εκδίδει το πρώτο έργο, το Μυθιστόρημα ενός ανθρώπου δίχως πεπρωμένο, στο οποίο περιγράφεται η εμπειρία ενός δεκαπεντάχρονου παιδιού στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Στη Γερμανία οι κριτικοί το χαρακτήρισαν ως ένα από τα σημαντικότερα βιβλία του εικοστού αιώνα. Στη συνέχεια έγραψε το Φιάσκο (1988) , που θεωρείται ο δεύτερος τόμος μίας τριλογίας που θα ολοκληρωθεί με το Καντίς για ένα αγέννητο παιδί (1990).Άλλα έργα του που κυκλοφορούν στα ελληνικά είναι: Αστυνομική ιστορία, Εγώ, ένας άλλος, Εκκαθάριση και Φάκελος Κ.

Ο Ίμρε Κέρτες ήταν ο πρώτος Ούγγρος συγγραφέας που βραβεύθηκε με νόμπελ Λογοτεχνίας. Μετά το 2002 εγκαταστάθηκε στο Βερολίνο, όπου έγραψε τα τελευταία του έργα και αργότερα επέστρεψε στη Βουδαπέστη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.