fbpx
Πέθανε ο σπουδαίος εικαστικός Παναγιώτης Τέτσης

Πέθανε ο σπουδαίος εικαστικός Παναγιώτης Τέτσης


Ο Ακαδημαϊκός και εικαστικός Παναγιώτης Τέτσης άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα τα ξημερώματα σε ηλικία 91 ετών. Με πλούσιο καλλιτεχνικό και διδακτικό έργο συγκαταλέγεται στους σπουδαιότερους ζωγράφους που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη ελληνική ζωγραφική. Μάστορας της ελαιογραφίας και κορυφαίος ακουαρελίστας, ο ζωγράφος του χρώματος και της ζωής διαμόρφωσε μια προσωπική αντίληψη του εξπρεσιονισμού. Η ζωγραφική του, ένας ανεξάντλητος καμβάς όπου η δύναμη των χρωμάτων κυριαρχεί στις αφαιρετικές συνθέσεις, αποθεώνει το ελληνικό φως και χρώμα, το τοπίο και τη φύση.

Μόλις πριν από λίγες μέρες, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού απένειμε στον Παναγιώτη Τέτση το «Βραβείο Εικαστικών Τεχνών Γιάννης Μόραλης», το οποίο θεσπίστηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του ζωγράφου Γιάννη Μόραλη. Στην τελετή απονομής έγινε γνωστό ότι ο γενναιόδωρος καλλιτέχνης, πέρα από τα 210 έργα του που έχει δωρίσει στην Εθνική Πινακοθήκη, παραχώρησε το δικαίωμα το 20% εξ αυτών να μπορούν να πωληθούν ώστε να αγοραστούν έργα συναδέλφων του για να εμπλουτιστούν οι συλλογές του μουσείου.
Ως φόρος τιμής, στην κεντρική αίθουσα που φέρει το όνομά του στη νέα Εθνική Πινακοθήκη θα φιλοξενείται το εμβληματικότερο έργο του, η Λαϊκή Αγορά, μια σύνθεση γεμάτη κίνηση και χρώμα που ξεπερνά σε μήκος τα 50μ. και αποτελεί έναν ύμνο στην καθημερινότητα και τη ζωή.

Ζωγράφος και χαράκτης, ο Παναγιώτης Τέτσης γεννήθηκε στην Ύδρα το 1925. Η γνωριμία του με τον Δημήτρη Πικιώνη και τον Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση της πορείας του. Το 1949 αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών όπου σπούδασε με δασκάλους τον Δημήτριο Μπισκίνη, τον Παύλο Μαθιόπουλο και τον Κωνσταντίνο Παρθένη. Με υποτροφία του ΙΚΥ, εγκαθίσταται στο Παρίσι όπου διδάσκεται την τέχνη της χαλκογραφίας (1953-1956). Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Σχολής Βακαλό, όπου δίδαξε έως το 1976. Την ίδια χρονιά εκλέγεται καθηγητής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, στο Γ΄ Εργαστήριο Ζωγραφικής, όπου διδάσκει έως το 1991. Το 1989 εκλέγεται πρύτανης του Ιδρύματος, ενώ το 1993 εκλέγεται τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Τα έργα του έχουν παρουσιαστεί σε 90 ατομικές εκθέσεις, ενώ είχε συμμετάσχει σε πολυάριθμες θεματικές-ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.