Απεβίωσε ο ποιητής και πεζογράφος Κώστας Στεργιόπουλος

Απεβίωσε ο ποιητής και πεζογράφος Κώστας Στεργιόπουλος (1926-2016)


Πλήρης ημερών, σε ηλικία 90 ετών, έφυγε από τη ζωή ο πολυβραβευμένος συγγραφέας Κώστας Στεργιόπουλος. Ποιητής, πεζογράφος, κριτικός και ομότιμος καθηγητής πανεπιστημίου της Νέας Ελληνικής Φιλολογίας, ο Κώστας Στεργιόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1926 και σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πρωτοεμφανίστηκε στα Γράμματα –μαθητής ακόμα του Γυμνασίου– από το περιοδικό Νέα Εστία το 1943, κι έκτοτε κείμενά του δημοσιεύτηκαν σε πολλά περιοδικά και εφημερίδες. Ήταν υπεύθυνος για τη στήλη της κριτικής στο περιοδικό Ξεκίνημα (1946-1947), στην εφημερίδα Νίκη (1962-1963) και στο περιοδικό Εποχές (1963-1967). Εξέδωσε δέκα ποιητικές συλλογές, δύο συλλογές διηγημάτων, ένα μυθιστόρημα και εννιά κριτικά και φιλολογικά βιβλία. Τιμήθηκε με το Β’ Κρατικό Βραβείο Ποίησης (1961), με το Α’ Κρατικό Βραβείο Ποίησης (1992), με το Βραβείο Κριτικής Μελέτης της «Ομάδας των 12» (1963), με το Α’ Κρατικό Βραβείο Μελέτης και Δοκιμίου (1974), με το Βραβείο Δοκιμίου και Μελέτης της Ακαδημίας Αθηνών Ιδρύματος Ουράνη (1997) και με το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του (2004). Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από δέκα γλώσσες. Ήταν από τα ιδρυτικά μέλη και τέως πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων, που εξέδωσε ανακοίνωση εκφράζοντας μεγάλη οδύνη για τον θάνατό του. Ήταν, επίσης, ιδρυτικό μέλος και επίτιμος πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας, έλαβε μέρος σε πολλά ελληνικά και διεθνή συνέδρια και χρημάτισε πρόεδρος ή μέλος σε διάφορες επιτροπές για θέματα λογοτεχνίας και βιβλίου. Η κηδεία του θα γίνει την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου, στις 11π.μ., στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Περισσότερες πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του Κώστα Στεργιόπουλου θα βρείτε στον ιστότοπο της Εταιρείας Συγγραφέων εδώ.

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
The Athens Prize for Literature

Για ενδέκατη συνεχή χρονιά, έγινε το βράδυ της 19ης Δεκεμβρίου η απονομή των βραβείων The Athens Prize for Literature του περιοδικού (δε)κατα στην Αίθουσα Τελετών του Δημαρχιακού Μεγάρου του Δήμου Αθηναίων....

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: