fbpx
Το πρώτο συνέδριο για τη λογοκρισία στην Ελλάδα

Το πρώτο συνέδριο για τη λογοκρισία στην Ελλάδα


Το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με το Παράρτημα Ελλάδας του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ διοργανώνουν συνέδριο με θέμα «Λογοκρισίες στην Ελλάδα», 17-19 Δεκεμβρίου 2015, στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων (δείτε το πρόγραμμα του συνεδρίου εδώ).

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται στην Ελλάδα μια συστηματική ερευνητική προσπάθεια καταγραφής και ανάλυσης της λογοκρισίας –τόσο στο επίπεδο της θεωρίας και της ανάλυσης, όσο και στο επίπεδο του βιώματος και της πράξης–, καθώς και της Ιστορίας της λογοκρισίας επί Δικτατορίας, αλλά –το κυριότερο– επί Μεταπολίτευσης. Ποια η θέση της λογοκρισίας σε μια εδραιωμένη δημοκρατία; Ποιες είναι οι μορφές της, πώς ταξινομούνται και πώς περιοδολογούνται; Ποια είναι τα όρια ανάμεσα στη λογοκρισία και την κριτική;

Πενήντα ομιλητές (δείτε τις περιλήψεις των εισηγήσεων εδώ) διερευνούν την άμεση και έμμεση λογοκρισία που παρουσιάζεται σε όλες τις εκδοχές δημόσιου λόγου, από τις εικαστικές τέχνες, τον στίχο, τη μουσική, τη λογοτεχνία, το θέατρο και τον κινηματογράφο, ως τη δημοσιογραφία: από τις πιο παραδοσιακές εκφορές στη βλασφημία και τα «εθνικά θέματα» ως τις επιβιώσεις της σήμερα και τις πλέον σύγχρονες μορφές στον χώρο του Διαδικτύου. Από την ευθεία καταστολή στην προληπτική λογοκρισία και, τέλος, στον κατεξοχήν ανεξιχνίαστο λογοκριτικό τύπο: την αυτολογοκρισία.

Πληροφορίες: εκ μέρους της επιστημονικής-οργανωτικής επιτροπής: Πηνελόπη Πετσίνη 6977.675802 / Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ 210.3613769.
logokrisies.wix.com/logokrisies

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.