fbpx
Εγκαίνια της 6ης βιβλιοθήκης του δικτύου «Δημοσιογράφοι σε Δράση»

Εγκαίνια της 6ης βιβλιοθήκης του δικτύου «Δημοσιογράφοι σε Δράση»


Ακόμα ένα παράθυρο στον μαγικό κόσμο του βιβλίου ανοίγει την Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015, αυτή τη φορά στους Μεταξάδες Έβρου, στον δήμο Διδυμοτείχου: πρόκειται για την 6η βιβλιοθήκη του δικτύου εθελοντών «Δημοσιογράφοι σε δράση» (Journalists Acting), η οποία δημιουργήθηκε με την πολύτιμη συνδρομή εταιρειών, φορέων και ιδιωτών και την υποστήριξη των τοπικών Αρχών, συλλόγων και φορέων. Μάλιστα, είναι η 2η βιβλιοθήκη που δημιουργήθηκε στον Έβρο, μετά τα ακριτικά Δίκαια, και θα εξυπηρετεί περισσότερα από 100 παιδιά από τους Μεταξάδες και τους γειτονικούς οικισμούς.

Τα εγκαίνια της βιβλιοθήκης, που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού, θα πραγματοποιηθούν στις 11:00 το πρωί. Η βιβλιοθήκη είναι στον δεύτερο όροφο ενός παραδοσιακού πέτρινου κτιρίου, επιφάνειας 84 τ.μ., που παλαιότερα στέγαζε την κοινότητα και τον δήμο Μεταξάδων.

Το χωριό έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός και αποτελεί κέντρο μιας ευρύτερης περιοχής με περισσότερα από 10 χωριά. Υπάρχουν σχολικές μονάδες –Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο–, στις οποίες φοιτούν μαθητές της ευρύτερης περιοχής. Ο αριθμός των μαθητών μόνο στο Νηπιαγωγείο και στο Δημοτικό Σχολείο ανέρχεται σε 56. Οι Μεταξάδες βρίσκονται ιδιαίτερα κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία και σε απόσταση περίπου 30 χλμ. από το Διδυμότειχο.

Η δημιουργία της βιβλιοθήκης κατέστη δυνατή χάρη στην ευγενική χορηγία των ΙΚΕΑ του ομίλου Fourlis (μέγας χορηγός), που έχουν αναλάβει τον σχεδιασμό, την επίπλωση και διακόσμηση όλων των βιβλιοθηκών στο πλαίσιο της δράσης «Journalists Acting για τα παιδιά ακρίτες».

ΧΟΡΗΓΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

Τη δημιουργία της βιβλιοθήκης στους Μεταξάδες υποστήριξαν, εκτός από τον μέγα χορηγό ΙΚΕΑ, και οι εξής εταιρείες και φορείς:
-Σωματείο «Δεσμός»
-Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας / Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ), που δώρισε έναν υπολογιστή
-Εκδοτικοί οίκοι (αλφαβητικά): Ιανός, Λιβάνης, Μίνωας, Πατάκης και Ψυχογιός
-MLS Πληροφορική ΑΕ (ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια)
-ΑS Company (εκπαιδευτικά παιχνίδια)
-AMF Mεταφορική
-Interlife Ασφαλιστική
- Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος
-Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ) / Μορφωτικό Ίδρυμα
-Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης
-Κολέγιο Ανατόλια και οι μαθητές του με την προσφορά βιβλίων
-Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης
-Εφημερίδα Μακεδονία
-Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη

Τις προηγούμενες βιβλιοθήκες του Δικτύου έχουν στηρίξει επίσης (πέραν των όσων προαναφέρονται) οι εξής εταιρείες και φορείς:
Η εταιρεία Αlumil του ομίλου Μυλωνά (που αντικατέστησε δωρεάν όλα τα κουφώματα στους Κουκλιούς), οι εκδοτικοί οίκοι Διάπλους, Καλέντης, Καπόν, Κέδρος, Καστανιώτης, Μεταίχμιο, Ωκεανίδα, Dorling Kindersley (όμιλος Penguin), ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος και οι εταιρείες-μέλη του DOTSOFT AE και CityCollege/University of Sheffield, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Φίλων Βιβλίου Κοζάνης και σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων διαφόρων σχολείων.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ

Το δίκτυο εθελοντών «Δημοσιογράφοι σε Δράση» (Journalists Acting) ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2014 από 23 δημοσιογράφους με επιδίωξη τη δρομολόγηση, ανά διετία, πρωτοβουλιών εθελοντικού χαρακτήρα, που μπορούν να κομίσουν μικρές αλλά ουσιαστικές αλλαγές στις τοπικές κοινωνίες. Η πρώτη πρωτοβουλία του Δικτύου αφορά τη δημιουργία 10 πλήρως εξοπλισμένων παιδικών-νεανικών βιβλιοθηκών σε ισάριθμες ακριτικές ή απομονωμένες περιοχές της Ελλάδας. Οποιοσδήποτε επιθυμεί να προσφέρει βιβλία ή άλλο υλικό απευθείας στους δικαιούχους, μπορεί να επικοινωνήσει με το Δίκτυο στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή να αναζητήσει πληροφορίες στο: http://journalistsacting.org/ και στην αντίστοιχη σελίδα στο Facebook.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.