fbpx

Απεβίωσε η ποιήτρια Αγγελική Ελευθερίου (1940-2015)

Απεβίωσε η ποιήτρια Αγγελική Ελευθερίου (1940-2015)
Σε ηλικία 75 ετών έφυγε από τη ζωή η ποιήτρια και ηθοποιός Αγγελική Ελευθερίου, μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Η Αγγελική Ελευθερίου γεννήθηκε το 1940 στην Ερμούπολη της Σύρου. Σπούδασε στη Σχολή Θεάτρου Τέχνης του Κάρολου Κουν, πολιτικοποιήθηκε στη δεκαετία του '60 και λίγο πριν από τη δικτατορία έφυγε για το Λονδίνο και το Παρίσι, όπου και έμεινε μέχρι τη Μεταπολίτευση. Μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα, εξέδωσε τις ποιητικές συλλογές Μια γυναίκα (Κέδρος 1978), Ωδίνες (Κέδρος 1983), Αργά τ' απόγευμα (Καστανιώτης, 1990), Από τότε (Πλανόδιον, 1995), Θα καπνίζω (Γαβριηλίδης, 2004), Μια άδεια θέση (Γαβριηλίδης, 2011), καθώς και ένα παιδικό βιβλίο με δομή θεατρικού έργου και τίτλο Όταν μιλώ με τα παιχνίδια μου (Γνώση, 1983). Ο Μίκης Θεοδωράκης μελοποίησε ποιήματά της στις μουσικές του συνθετικές ενότητες Χαιρετισμοί και Φαίδρα, ενώ στίχους της έχουν μελοποιήσει οι Γιάννης Μαρκόπουλος, Ηλίας Ανδριόπουλος κ.ά.

Ο κριτικός της λογοτεχνίας Αλέξης Ζήρας σημειώνει: «Από τις ελεγειακές αλλά με αισθαντικό βάθος φωνές της νεότερης ποίησής μας. Η Αγγελική Ελευθερίου εμφανίστηκε όψιμα στη λογοτεχνία, αλλά από την αρχή με ποιήματα που εντυπωσίασαν αμέσως για την ικανότητά τους να βγάζουν προς τα έξω την ψυχική ατμόσφαιρα μιας καθημερινότητας που επιφανειακά μοιάζει επίπεδη και αδιάφορη. Έτσι ώστε, από τις μικρολεπτομέρειες και τις λιλιπούτειες και ενίοτε φευγαλέες ασημαντότητες να σχηματίζεται έκτυπα η τραγική αίσθηση της ζωής. Ποιητικές αφηγήσεις οι πρώτες συλλογές της Αγγελικής Ελευθερίου, χωρίς όμως η λιτή και απλή έκφραση της υπαρξιακής οδύνης να ηχεί στη φωνή της μελοδραματικά. Ακόμα, κυρίαρχος είναι ο ρόλος της μνήμης ως προθάλαμος προς την αυτογνωσία. Εντοπισμός της φθοράς και ανάδειξη της σπαραχτικής μοναξιάς, σε έναν κόσμο που περιγράφεται με δωρική λιτότητα. Η φαντασίωση και το όνειρο, που έρχονται και επανέρχονται σε όλη την ποίησή της, συνήθως αποτελούν σκηνοθετικές καταστάσεις που υποστηρίζουν άκρως λεπταίσθητα το ένα και μοναδικό εσωτερικό δράμα πάθους και λύπης, στο οποίο και πρωταγωνιστεί η αρχέγονη γυναίκα».

Η Εταιρεία Συγγραφέων εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: «Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο της ποιήτριας και ηθοποιού Αγγελικής Ελευθερίου, τακτικού μέλους της εταιρείας μας. Στους οικείους της εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή μας».

Η κηδεία της θα γίνει τη Δευτέρα 25 Μαΐου, στις 17:00μ.μ., στο Νεκροταφείο Χαλανδρίου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.