A+ A A-

Οι «Βιβλίων Τόποι» στη Βιβλιοθήκη της Τράπεζας της Ελλάδος

Οι «Βιβλίων Τόποι» στη Βιβλιοθήκη της Τράπεζας της Ελλάδος
Τη Βιβλιοθήκη της Τράπεζας της Ελλάδος θα επισκεφθούν την Παρασκευή 24 Απριλίου, στις 5.30μ.μ., οι «Βιβλίων Τόποι».

Είναι η μεγαλύτερη οικονομική βιβλιοθήκη στην Ελλάδα. Αν κάποιος επιχειρηματίας αναζητεί πληροφορίες για το φορολογικό σύστημα ξένων χωρών, θα τις βρει εκεί, όπως και εκδόσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Συστάθηκε το 1931 ως ειδική οικονομική βιβλιοθήκη με αποστολή της την υποστήριξη του έργου της Τράπεζας της Ελλάδος και εγκαινιάστηκε το 1938. Διαθέτει 80.000 βιβλία και 120.000 εφημερίδες και περιοδικά, ενώ παρέχει πρόσβαση σε 65.000 e-books και σε 35 βάσεις ηλεκτρονικών δεδομένων για την οικονομική επιστήμη. Στις συλλογές της υπάρχουν Προϋπολογισμοί του ελληνικού κράτους από το 1846, το Κεφάλαιο του Μαρξ και κλασικά οικονομικά κείμενα, αλλά και νέες εκδόσεις όπως το πρόσφατο Τhe Deluge. Τhe Great War and the Remaking of Global Order, 1916-1931 (2014) του Ανταμ Τουζ, αντίτυπο της πρώτης έκδοσης της Οδύσειας (1938) του Καζαντζάκη με την υπογραφή του, εκδόσεις με τυπωμένη αφιέρωση στον Ξενοφώντα Ζολώτα, εκθέσεις κεντρικών τραπεζών.

Η επίσκεψη στη Βιβλιοθήκη της Τράπεζας της Ελλάδος είναι η πέμπτη ξενάγηση σε βιβλιοθήκες της Αθήνας που διοργανώνουν οι «Βιβλίων Τόποι». Η δράση είναι μια πρωτοβουλία της φιλολόγου και δημοσιογράφου του βιβλίου Λαμπρινής Κουζέλη. Σκοπός είναι η γνωριμία του κοινού με μία βιβλιοθήκη κάθε μήνα – με το κτίριό της, τις συλλογές της, την ιστορία της, τις υπηρεσίες της. Οι «Βιβλίων Τόποι» επισκέφθηκαν ήδη μεγάλες γενικές και ειδικές ερευνητικές βιβλιοθήκες, την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, τη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» και τη Βιβλιοθήκη της Βουλής, καθώς μια λαϊκή βιβλιοθήκη, την Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων. Θα ακολουθήσουν η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, η Επιστημονική και Τεχνολογική Βιβλιοθήκη του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και η συλλογή της Βιβλιοθήκης της Βουλής στο Καπνεργοστάσιο στη Λένορμαν.

Στην επίσκεψη στη Βιβλιοθήκη της Τράπεζας της Ελλάδος, η προϊσταμένη της βιβλιοθήκης Εύα Σεμερτζάκη θα ξεναγήσει τα μέλη της ομάδας «Βιβλίων Τόποι» στη βιβλιοθήκη, θα μιλήσει για την ιστορία και τους στόχους της βιβλιοθήκης και θα παρουσιάσει ορισμένους από τους σπάνιους θησαυρούς της, ενώ ο Παναγιώτης Παναγάκης, διευθυντής του Κέντρου Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος, στο οποίο υπάγεται διοικητικά η βιβλιοθήκη, θα ξεναγήσει την ομάδα στο θαυμάσιο νεοκλασικό κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος, από το οποίο πέρασαν μεγάλες προσωπικότητες του οικονομικού βίου της χώρας, όπως ο Εμμανουήλ Τσουδερός, ο Κυριάκος Βαρβαρέσος και ο Ξενοφών Ζολώτας.

Ώρα έναρξης ξενάγησης: 5.30μ.μ.
Είσοδος ελεύθερη, κατόπιν δήλωσης συμμετοχής στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Διαβάστε επίσης
ΝΕΑ
Μαθήματα δημιουργικής γραφής από το Bookoo και τις εκδόσεις Ψυχογιός με τον Αλέξη Σταμάτη

Το Bookoo και οι εκδόσεις Ψυχογιός διοργανώνουν μαθήματα δημιουργικής γραφής σε συνεργασία με τον συγγραφέα και εισηγητή σεμιναρίων δημιουργικής γραφής Αλέξη Σταμάτη. Τα μαθήματα θα γίνουν στο νέο...

ΝΕΑ
Διημερίδα: «Η κρίση στην ελληνική κοινωνία μέσα από την ταινία μικρού μήκους»

H οικονομική κρίση και η σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα στην Ελλάδα συνεχίζουν να απασχολούν σταθερά μια μεγάλη μερίδα των μικρομηκάδων – είτε ως κεντρικός πυρήνας των ιστοριών τους, είτε ως...

ΦΙΛΙΚΑ SITE

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

ΠΤΟΛΕΜΑΙΩΝ 4 (ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ)
11635 ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ.-FAX: 210-7212307
info@diastixo.gr

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

*  Το email σας:

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

facebook icontwitter icongoogle plus iconpinterest iconyoutube iconrss icon

Με την υποστήριξη του diastixo.gr - Designed by: artspr