fbpx

Διαγωνισμός συγγραφής και δραματοποίησης παραμυθιών «Μια φορά κι έναν καιρό ήταν το φωταέριο…»

Διαγωνισμός συγγραφής και δραματοποίησης παραμυθιών «Μια φορά κι έναν καιρό ήταν το φωταέριο…»
Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων συνεχίζει και φέτος, δεύτερη χρονιά, τη δράση με τίτλο «Το Θέατρο στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου» ακολουθώντας τις επιταγές της σύγχρονης μουσειολογίας και υιοθετώντας μία διευρυμένη, νέα εκπαιδευτική πολιτική. Για το 2015 προκηρύσσεται διαγωνισμός συγγραφής και δραματοποίησης παραμυθιού εμπνευσμένου από το παλαιό εργοστάσιο φωταερίου. Ο τίτλος του φετινού διαγωνισμού είναι: «Μια φορά κι έναν καιρό ήταν το φωταέριο...» και η καταληκτική ημερομηνία υποβολής είναι την 1η Απριλίου 2015, στις 14:00. Τα έξι καλύτερα παραμύθια που θα κριθούν από την Επιτροπή Αξιολόγησης θα δραματοποιηθούν στους χώρους του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου.

Θεματική των παραμυθιών:

H θεματική των παραμυθιών θα πρέπει να είναι εμπνευσμένη από το παλαιό εργοστάσιο φωταερίου (π.χ. τους ανθρώπους που εργάστηκαν σε αυτό, τις συνθήκες εργασίας τους, τις συνθήκες διαβίωσης στο Γκάζι, τα μηχανήματα και τα υλικά που χρησιμοποιούσαν, κ.ά). Για την πληρέστερη κατανόηση των θεματικών ενοτήτων του μουσείου, θα δίνεται στις ομάδες / μεμονωμένους καλλιτέχνες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό ένα κείμενο με πληροφορίες για το παλαιό εργοστάσιο φωταερίου. Επίσης, θα μπορούν, κατόπιν συνεννόησης, να ξεναγηθούν στους χώρους του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου.

Σε ποιους απευθύνεται:

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε καλλιτεχνικές ομάδες ή/και σε μεμονωμένους καλλιτέχνες, που θα γράψουν και θα δραματοποιήσουν τα παραμύθια. Συνεπώς, απαιτούνται δυνατότητες συγγραφής παραμυθιού, σκηνοθεσίας, υποκριτικής.

Διάρκεια:

Η διάρκεια της δραματοποίησης των παραμυθιών θα πρέπει να είναι τουλάχιστον είκοσι λεπτά και να μην ξεπερνά τη μισή ώρα.

Οι δραματοποιήσεις και το χρηματικό έπαθλο:

Τα 6 καλύτερα παραμύθια που θα επιλεγούν από την Επιτροπή Αξιολόγησης θα παρουσιαστούν μέσα σε ένα διήμερο (23 & 24/5), στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2015, που έχει ως θέμα για τον φετινό εορτασμό «Μουσεία για μια κοινωνία με προοπτικές» (Museums for a sustainable society). Η συνολική διάρκεια των παρουσιάσεων των δραματοποιημένων παραμυθιών ανά ημέρα θα είναι περίπου 1,5 ώρα (μισή ώρα για κάθε δραματοποιημένο παραμύθι). Ο αριθμός των ατόμων/ηθοποιών που θα είναι επί σκηνής είναι μέχρι δύο και το κοινό στο οποίο θα απευθύνονται θα είναι παιδιά (5-12 ετών). Στο τέλος της κάθε ημέρας, τα παιδιά που παρακολούθησαν τα δραματοποιημένα παραμύθια θα ψηφίσουν την καλύτερη δραματοποίηση. Τέλος, η Επιτροπή Αξιολόγησης θα κρίνει ποια από τις δύο καλύτερες δραματοποιήσεις που ψήφισαν τα παιδιά θα λάβει το χρηματικό έπαθλο (500€).

Παραγωγή:

Οι δραματοποιήσεις των παραμυθιών θα αποτελέσουν παραγωγή της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων και θα «ανέβουν» στο κτίριο των Παλαιών Φούρνων, που θα αποτελεί και το φυσικό σκηνικό.

Υποβολή:

Οι μεμονωμένοι καλλιτέχνες / καλλιτεχνικές ομάδες θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά μέχρι την 1η Απριλίου 2015 στις 14:00:

1. Το παραμύθι (κείμενο). Τα παραμύθια θα πρέπει να είναι ανώνυμα, να αναγράφεται μόνο ο τίτλος και να είναι γραμμένα σε γραμματοσειρά Calibri 12pt, και 1,5 διάστιχο.

2. Tη φόρμα συμμετοχής, στην οποία θα αναγράφονται τα στοιχεία τους (όνομα καλλιτέχνη/ομάδας, στοιχεία επικοινωνίας/τηλέφωνο, email, διεύθυνση, τίτλος έργου, κ.λπ.).

Η Επιτροπή Αξιολόγησης θα λάβει τα παραμύθια, χωρίς να αναφέρεται το όνομα του συγγραφέα. Τα στοιχεία θα βρίσκονται στη διάθεση του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου που θα τα αποκαλύψει όταν πλέον η Επιτροπή Αξιολόγησης επιλέξει τα έξι (6) καλύτερα παραμύθια που θα δραματοποιηθούν. Οι υποβολές των παραμυθιών θα γίνουν ηλεκτρονικά στην παρακάτω διεύθυνση με την ένδειξη: Για τον διαγωνισμό «Μια φορά κι έναν καιρό ήταν το φωταέριο...»

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Επιτροπή Αξιολόγησης:
Η Επιτροπή Αξιολόγησης αποτελείται από τους: Νίκη Νικονάνου, επίκουρο καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και Μουσειακής Εκπαίδευσης (Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), Δημήτρη Μπασλάμ, συγγραφέα-μουσικό, Ευτυχία Λιβανίου, ηθοποιό-θεατροπαιδαγωγό.
Σημαντικές ημερομηνίες:
Υποβολή παραμυθιών: 20/2/2015 – 1/4/2015 (στις 14:00).
Αποτελέσματα των 6 καλύτερων παραμυθιών που θα δραματοποιηθούν: 15/4/2014
Παραστάσεις των δραματοποιημένων παραμυθιών στους χώρους του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου: 23 & 24/5/2015
Τελικά αποτελέσματα: 24/5/2015
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθύνεστε στα: τηλ. 210.3475535, fax. 210.3413228, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Υπεύθυνη δράσης: Δέσποινα Ανδριοπούλου, μουσειολόγος-μουσειοπαιδαγωγός, Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου.

[επιμέλεια: Ρ.Μπ.]

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.