fbpx

ΠΛΟΥΣΙΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΙΩΑΝΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟ «ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ»

ΠΛΟΥΣΙΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΙΩΑΝΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟ «ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ»
Το Underground Εντευκτήριο, ο χώρος εκδηλώσεων του ομώνυμου λογοτεχνικού περιοδικού (Δεσπεραί 9, Θεσσαλονίκη, περιοχή Διεθνούς Εκθέσεως), ξανανοίγει ύστερα από δύο χρόνια «σιγής» και ανάβει «Ένα κεράκι στη μνήμη του Γιώργου Ιωάννου: Τριάντα χρόνια από τον θάνατό του», προβάλλοντας, την Πέμπτη 12 και την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου, ώρα 7:30μ.μ., ταινίες με και για τον συγγραφέα Γιώργο Ιωάννου. Το μεγαλύτερο μέρος του υλικού που θα προβληθεί προέρχεται από το αρχείο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, και ένα μικρότερο από τα κατάλοιπα του συγγραφέα (ο οποίος είχε καταγράψει κατά τη μετάδοσή τους μερικά τηλεοπτικά προγράμματα που τον αφορούσαν), γι' αυτό και αποκτά χαρακτήρα ντοκουμέντου.

Διάρκεια προβολών περί τις 3 ώρες (με διάλειμμα).

Πληροφορίες – κρατήσεις θέσεων: 2310.279607, ώρες 12.00-14.00 και 19.00-21.00, από τη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου.

Το πρόγραμμα θα επαναληφθεί, την ίδια ώρα, τη Δευτέρα 16 και την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου, ανάλογα με το ενδιαφέρον του κοινού.

O τηλεοπτικός φακός αγάπησε τον Ιωάννου κι εκείνος ανταπέδωσε αυτή την αγάπη. Έτσι, διασώζεται σε μια σειρά τηλεοπτικών προγραμμάτων να μιλάει για το νέο, κάθε φορά, βιβλίο του, για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη (τις δύο πόλεις στις οποίες μοίραζε τη ζωή του), για τους στίχους του που μελοποιήθηκαν, για το ελληνικό παραμύθι. Ξεναγεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών και στην αρχαία αγορά, όπου, όπως λέει, διάβασε «σχεδόν όλο τον Πλούταρχο». Η κάμερα τον απαθανατίζει στη γειτονιά του, τα Εξάρχεια, αλλά και στην Ομόνοια, ανάμεσα στους περαστικούς, τους επαρχιώτες, τους κάθε λογής ένστολους, τους ξένους, κι αυτούς που «αναδύονται» από τον σταθμό του υπόγειου τρένου. Τον καταγράφει επίσης να περιηγείται την Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης και να μιλάει με τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, παιδί προσφύγων ο ίδιος.

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη (20.11.1927), ο Ιωάννου σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. και βιοπορίστηκε ως εκπαιδευτικός της μέσης εκπαίδευσης, ιδιωτικής στην αρχή και κατόπιν δημόσιας. Μολονότι πρωτοεμφανίστηκε ως ποιητής (Τα χίλια δέντρα, 1963), καθιερώθηκε ως πεζογράφος με σημαντικό έργο (μεταξύ άλλων: Η σαρκοφάγος, Η μόνη κληρονομιά, Το δικό μας αίμα, Για ένα φιλότιμο, Επιτάφιος θρήνος, Καταπακτή, Η πρωτεύουσα των προσφύγων). Έγραψε ακόμη θέατρο, δοκίμια, συνέλεξε και εξέδωσε ανθολογίες λαϊκών παραμυθιών, δημοτικών τραγουδιών και ιστοριών του Καραγκιόζη, μετέφρασε έργα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και εξέδιδε το περιοδικό Φυλλάδιο, το οποίο έγραφε εξ ολοκλήρου ο ίδιος. Πέθανε στην Αθήνα στις 16.2.1985.

Το περιοδικό Εντευκτήριο έχει τιμήσει τέσσερις φορές τον Ιωάννου: ήδη το τεύχος 2 (1988) περιείχε τις «Σελίδες για τον Γιώργο Ιωάννου» (πρώτο αφιέρωμα του περιοδικού σε συγγραφέα), με ανέκδοτο σενάριο του συγγραφέα και κείμενα των: Γ. Κορδομενίδη, Κ. Τσιβιλίκα, Αρλέτας, Β. Χεκίμογλου, Κ. Καριζώνη και Π. Μουλλά. Επίσης, στο τεύχος 10 (1990, με κείμενα Γ. Ιωάννου, Έλ. Χουζούρη και Γ. Καρατζόγλου), στο τεύχος 33 (1995, με κείμενα Γ. Ιωάννου, Π. Σφυρίδη, Γ. Κεχαγιόγλου) και στο τεύχος 68 (2005, με κείμενα Γ. Ιωάννου, Αν. Βλαβιανού, Τ. Χατζόπουλου, Μ. Κέντρου-Αγαθοπούλου, Γ. Κορδομενίδη, Μ. Αναγνωστάκη, Ν. Μπακόλα, Αλ. Σαββάκη, Κ. Λογαρά, Αν. Νάτσινα, Γ. Δενδρινού).

Τέλος, το νέο τεύχος του περιοδικού (τχ. 106), που θα κυκλοφορήσει την πρώτη ημέρα των προβολών, περιλαμβάνει το CD Ο Γιώργος Ιωάννου διαβάζει πεζογραφήματά του, η παραγωγή του οποίου κατορθώθηκε με χορηγία των Εκδόσεων Κριτική.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.