ΠΛΟΥΣΙΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΙΩΑΝΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟ «ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ»

ΠΛΟΥΣΙΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΙΩΑΝΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟ «ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ»

O τηλεοπτικός φακός αγάπησε τον Ιωάννου κι εκείνος ανταπέδωσε αυτή την αγάπη. Έτσι, διασώζεται σε μια σειρά τηλεοπτικών προγραμμάτων να μιλάει για το νέο, κάθε φορά, βιβλίο του, για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη (τις δύο πόλεις στις οποίες μοίραζε τη ζωή του), για τους στίχους του που μελοποιήθηκαν, για το ελληνικό παραμύθι. Ξεναγεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών και στην αρχαία αγορά, όπου, όπως λέει, διάβασε «σχεδόν όλο τον Πλούταρχο». Η κάμερα τον απαθανατίζει στη γειτονιά του, τα Εξάρχεια, αλλά και στην Ομόνοια, ανάμεσα στους περαστικούς, τους επαρχιώτες, τους κάθε λογής ένστολους, τους ξένους, κι αυτούς που «αναδύονται» από τον σταθμό του υπόγειου τρένου. Τον καταγράφει επίσης να περιηγείται την Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης και να μιλάει με τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, παιδί προσφύγων ο ίδιος.

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη (20.11.1927), ο Ιωάννου σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. και βιοπορίστηκε ως εκπαιδευτικός της μέσης εκπαίδευσης, ιδιωτικής στην αρχή και κατόπιν δημόσιας. Μολονότι πρωτοεμφανίστηκε ως ποιητής (Τα χίλια δέντρα, 1963), καθιερώθηκε ως πεζογράφος με σημαντικό έργο (μεταξύ άλλων: Η σαρκοφάγος, Η μόνη κληρονομιά, Το δικό μας αίμα, Για ένα φιλότιμο, Επιτάφιος θρήνος, Καταπακτή, Η πρωτεύουσα των προσφύγων). Έγραψε ακόμη θέατρο, δοκίμια, συνέλεξε και εξέδωσε ανθολογίες λαϊκών παραμυθιών, δημοτικών τραγουδιών και ιστοριών του Καραγκιόζη, μετέφρασε έργα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και εξέδιδε το περιοδικό Φυλλάδιο, το οποίο έγραφε εξ ολοκλήρου ο ίδιος. Πέθανε στην Αθήνα στις 16.2.1985.

Το περιοδικό Εντευκτήριο έχει τιμήσει τέσσερις φορές τον Ιωάννου: ήδη το τεύχος 2 (1988) περιείχε τις «Σελίδες για τον Γιώργο Ιωάννου» (πρώτο αφιέρωμα του περιοδικού σε συγγραφέα), με ανέκδοτο σενάριο του συγγραφέα και κείμενα των: Γ. Κορδομενίδη, Κ. Τσιβιλίκα, Αρλέτας, Β. Χεκίμογλου, Κ. Καριζώνη και Π. Μουλλά. Επίσης, στο τεύχος 10 (1990, με κείμενα Γ. Ιωάννου, Έλ. Χουζούρη και Γ. Καρατζόγλου), στο τεύχος 33 (1995, με κείμενα Γ. Ιωάννου, Π. Σφυρίδη, Γ. Κεχαγιόγλου) και στο τεύχος 68 (2005, με κείμενα Γ. Ιωάννου, Αν. Βλαβιανού, Τ. Χατζόπουλου, Μ. Κέντρου-Αγαθοπούλου, Γ. Κορδομενίδη, Μ. Αναγνωστάκη, Ν. Μπακόλα, Αλ. Σαββάκη, Κ. Λογαρά, Αν. Νάτσινα, Γ. Δενδρινού).

Τέλος, το νέο τεύχος του περιοδικού (τχ. 106), που θα κυκλοφορήσει την πρώτη ημέρα των προβολών, περιλαμβάνει το CD Ο Γιώργος Ιωάννου διαβάζει πεζογραφήματά του, η παραγωγή του οποίου κατορθώθηκε με χορηγία των Εκδόσεων Κριτική.

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
Διαλέξεις & αναγνώσεις του Γιώργου Χουλιάρα στην Καλιφόρνια και στη Νέα Υόρκη

Προσκεκλημένος από τα Πανεπιστήμια Κολούμπια (Columbia) και Στάνφορντ (Stanford) για να δώσει διαλέξεις και να διαβάσει από το έργο του θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη και στην Καλιφόρνια ο Γιώργος...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: