fbpx

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ-ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΣΤΟ «ΟΞΥΓΟΝΟ»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ-ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΣΤΟ «ΟΞΥΓΟΝΟ»
Το πρόγραμμα των σεμιναρίων-εργαστηρίων που θα πραγματοποιηθούν στο «Οξυγόνο» (Ολύμπου 81, Θεσσαλονίκη) μέχρι τον Μάρτιο ανακοινώθηκε από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, που διαθέτουν πλέον πιστοποιημένο Κέντρο Διά Βίου Μάθησης Επιπέδου 1 (Κε.Δι.Βι.Μ.1):

Βιωματικό σεμινάριο αφήγησης «Πες μου ένα παραμύθι»
Διάρκεια: 12 ώρες
Υπεύθυνη σεμιναρίου – Διδασκαλία: Ανθή Θάνου, αφηγήτρια
Αντικείμενο: Η γοητεία της αφήγησης μένει χιλιάδες χρόνια τώρα αδιάπτωτη. Συχνά το παιδί, αλλά και ο μεγάλος, δεν ικανοποιείται απόλυτα διαβάζοντας ή βλέποντας, θέλει να του αφηγηθούν το ίδιο επεισόδιο, ιδίως μάλιστα αν ο αφηγητής είναι δεινός χειριστής του λόγου και των ανεξάντλητων εκφραστικών μέσων της ανθρώπινης φωνής. Η αφήγηση παραμυθιών αποτελεί συστατικό στοιχείο τόσο της Ιστορίας του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού όσο και της ζωντανής ελληνικής πραγματικότητας του παρόντος.
Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο θα πειραματιστούν και θα ανακαλύψουν τον δικό τους τρόπο να αφηγούνται, γιατί κάθε αφηγητής δεν είναι απλός μεταδότης της παράδοσης, ασκεί ελεύθερα την τέχνη του. O αφηγητής μπαίνει στο κέντρο και αναλαμβάνει την ευθύνη της παραμυθίας, της παρηγοριάς, αλλά και της ψυχαγωγίας και της διασκέδασης. Είναι αυτός που θα μιλήσει για τις αλήθειες της ζωής με έναν μη πραγματικό τρόπο. Θα τολμήσει να πει για τη ζωή, για τον θάνατο και για τον έρωτα, για τις αξίες και τα όνειρα που κάθε άνθρωπος θέλει να έχει. Θα τολμήσει να αφυπνίσει τις ναρκωμένες συνειδήσεις μας.
Μέρες και ώρες μαθημάτων: Σάββατο 14 Φεβρουαρίου, 14 Μαρτίου, 18 Απριλίου και 16 Μαΐου 2015, 2-5μ.μ.
Κόστος: 80 ευρώ / 65 ευρώ για φοιτητές και κατόχους έγκυρης κάρτας ανεργίας. Η αποπληρωμή των διδάκτρων γίνεται με την εγγραφή.
Δήλωση συμμετοχής με αποστολή σύντομου βιογραφικού σημειώματος στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (Θέμα: Βιωματικό σεμινάριο αφήγησης).

***

Εργαστήριο δημιουργικής γραφής: Ποιητικό κείμενο
Διάρκεια: 15 διδακτικές ώρες
Υπεύθυνη σεμιναρίου – Διδασκαλία: Αλίκη Συμεωνάκη, φιλόλογος (διδακτορική διατριβή στη δημιουργική γραφή ποιητικού κειμένου)
Αναλυτικά: Οι πέντε συναντήσεις του εργαστηρίου επιμερίζονται σε ένα εισαγωγικό μάθημα και στις τέσσερις ακόλουθες ενότητες:
• κατανόηση δομικών στοιχείων και υιοθέτηση τεχνικών του ποιητικού λόγου
• προσαρμογή σε κλειστές φόρμες και ήχους
• ανάπτυξη περιεχομένου σε ποιητικό λόγο
• ο ελεύθερος στίχος.
Στο εργαστήριο παρουσιάζονται τα μορφολογικά, δομικά και γλωσσικά εργαλεία και οι τεχνικές της δημιουργικής γραφής που οδηγούν στη δημιουργία ποιητικού κειμένου, μέσα από εργαστηριακά παραδείγματα, ασκήσεις και εμπειρική προσέγγιση. Το εργαστήριο ταξιδεύει στις παραδοσιακές κλειστές φόρμες και καταλήγει στον ελεύθερο στίχο. Η άσκηση μέσα και έξω από το εργαστήριο οπλίζει τους συμμετέχοντες με το βίωμα της ποίησης, προσφέρει υποδομή στη διαδικασία της δημιουργίας και ενθαρρύνει την ανάδειξη του προσωπικού ποιητικού στίγματος. Ταυτόχρονα, οι συμμετέχοντες έρχονται σε επαφή με δόκιμα ποιητικά κείμενα, στα οποία ανιχνεύονται στοιχεία που τα καθιστούν έργα τέχνης.
Το εργαστήριο απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν την τέχνη και την τεχνική της ποίησης.
Μέρα και ώρες μαθημάτων: Τετάρτη, 4-7μ.μ.
Κόστος: 150 ευρώ / 135 ευρώ για φοιτητές και κατόχους έγκυρης κάρτας ανεργίας. Η αποπληρωμή των διδάκτρων γίνεται σε δύο δόσεις.
ΕΝΑΡΞΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015
Θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική συνάντηση για το περιεχόμενο του εργαστηρίου την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015, στις 6 μ.μ.
Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί δωρεάν το βιβλίο της Σοφίας Νικολαΐδου Πώς έρχονται οι λέξεις: τέχνη και τεχνική της δημιουργικής γραφής (Εκδόσεις Μεταίχμιο).
Δήλωση συμμετοχής με αποστολή σύντομου βιογραφικού σημειώματος στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (Θέμα: Εργαστήριο δημιουργικής γραφής: Ποιητικό κείμενο).

***

Εργαστήριο δημιουργικής γραφής: Παιδικό βιβλίο
Διάρκεια: 14 ώρες
Υπεύθυνη σεμιναρίου – Διδασκαλία: Χριστίνα Καλαϊτζή, παιδαγωγός, υπ. Διδάκτωρ δημιουργικής γραφής ΑΠΘ, συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας
Αναλυτικά: Ο Χαραντί, διάσημος Άραβας αφηγητής παραμυθιών, έλεγε ότι τα παραμύθια δεν γράφονται για να κοιμίζουν τα μικρά παιδιά, αλλά για να αφυπνίζουν τις συνειδήσεις των μεγάλων. Όλοι μας κάποτε υπήρξαμε παιδιά. Όλοι μας μεγαλώσαμε διαβάζοντας παιδική λογοτεχνία. Πόσο εύκολο όμως είναι να γράψουμε για παιδιά, να αφηγηθούμε μέσα από την οπτική της παιδικής ματιάς και γλώσσας; Η παιδική λογοτεχνία είναι ένας ολόκληρος κόσμος, ένας κόσμος διαφορετικός από αυτόν των ενηλίκων. Πιο ιδιαίτερος, πιο ευφάνταστος, πιο μαγικός. Αυτόν τον κόσμο θα προσεγγίσουμε, σ' αυτόν τον κόσμο θα μπούμε. Θα γράψουμε για παιδιά, θα γράψουμε για τους πιο δύσκολους αναγνώστες!
Στο εργαστήριο θα παρουσιαστούν τα έργα-σταθμοί της παγκόσμιας παιδικής λογοτεχνίας. Θα συζητηθούν ζητήματα αφηγηματικής τεχνικής, φωνής, οπτικής γωνίας, ύφους, μορφής και δομής. Θα μελετηθούν οι τέσσερις σύγχρονοι αφηγηματικοί τύποι της παιδικής λογοτεχνίας και τα είδη (genres): εικονογραφημένο βιβλίο, κόμικ, παραμύθι, μικροαφήγημα (short story), εφηβικό/νεανικό διήγημα και μυθιστόρημα. Οι συμμετέχοντες θα μυηθούν στον μαγικό κόσμο της παιδικής λογοτεχνίας και θα πειραματιστούν κατασκευάζοντας χαρακτήρες, χτίζοντας σκηνικά, αναπτύσσοντας πλοκές και, τελικά, γράφοντας ιστορίες για παιδιά.
1η συνάντηση:
• Έργα-σταθμοί της παγκόσμιας παιδικής λογοτεχνίας
• Σκηνικό – χαρακτήρες – πλοκή
• Ασκήσεις κατασκευής χαρακτήρων
2η συνάντηση:
• Κλασικά παραμύθια (Charles Perrault, Grimm Brothers, Hans Christian Andersen, Oscar Wilde)
• Ασκήσεις γραφής παραμυθιού
3η συνάντηση:
• Σύγχρονες μορφές παιδικής λογοτεχνίας
• Μικροαφήγηση (short story)
• Ασκήσεις γραφής short story
4η συνάντηση:
• Εικονογραφημένο βιβλίο
• Κόμικ
• Εφηβικό διήγημα και μυθιστόρημα
• Νεανικό μυθιστόρημα
• Ασκήσεις ειδών κειμένου παιδικής λογοτεχνίας
5η συνάντηση:
• Αφηγηματικοί τύποι παιδικής λογοτεχνίας – τεχνικές & στρατηγικές
• Ασκήσεις ύφους, δομής και μορφής
6η συνάντηση:
• Εργαστήρι δημιουργικής γραφής παιδικού βιβλίου
Μέρες και ώρες μαθημάτων: Τρίτη, 4.30-6.30μ.μ. και Πέμπτη, 4.30-7.30μ.μ.
Κόστος: 140 ευρώ / 125 ευρώ για φοιτητές και κατόχους έγκυρης κάρτας ανεργίας. Η αποπληρωμή των διδάκτρων γίνεται σε δύο δόσεις.
ΕΝΑΡΞΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015
Δήλωση συμμετοχής με αποστολή σύντομου βιογραφικού σημειώματος στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (Θέμα: Εργαστήριο δημιουργικής γραφής: Παιδικό βιβλίο).

***

Σεμινάριο κατάρτισης επιμελητών – διορθωτών κειμένων (αρχάριοι)
Διάρκεια: 50 διδακτικές ώρες
Επιστημονική υπεύθυνη – Εισηγήτρια θεωρητικών μαθημάτων: Άννα Ιορδανίδου, καθηγήτρια Γλωσσολογίας Πανεπιστημίου Πατρών
Εισηγήτρια εργαστηριακών μαθημάτων: Ίλια Παπαστάθη, επιμελήτρια εκδόσεων – επιστημονική συνεργάτιδα Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών (Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη, ΑΠΘ)
Αντικείμενο: Ανάλυση βασικών ζητημάτων θεωρίας και πράξης της διόρθωσης και της επιμέλειας κειμένων στο πλαίσιο ειδικών εργαστηρίων.
Αναλυτικά: Το σεμινάριο περιλαμβάνει:
• 10 ώρες μαθημάτων που αναφέρονται στα βασικά κεφάλαια της νεοελληνικής γραμματικής και σχετίζονται άμεσα με το έργο της επιμέλειας και διόρθωσης (ορθογραφία, πεζά-κεφαλαία, μεταγραφή ξένων κύριων ονομάτων, χρήση των σημείων στίξης, πολυτυπία του ονοματικού και ρηματικού συστήματος, λόγιοι σχηματισμοί, συντακτικές αποκλίσεις, περιπτώσεις εννοιολογικής σύγχυσης κ.λπ.). Αναλύονται και σχολιάζονται οι ρυθμίσεις της σχολικής γραμματικής, με παράλληλες αναφορές σε γλωσσολογικές μελέτες και λεξικογραφικές περιγραφές.
• 40 ώρες εργαστηρίων, όπου παρουσιάζονται διεξοδικά το πεδίο, τα εργαλεία, οι τεχνικές, τα γενικά και τα ειδικά προβλήματα της διόρθωσης και της επιμέλειας σε κείμενα έντυπης και ηλεκτρονικής μορφής, μέσα από την εντατική εξάσκηση στη διόρθωση και την επιμέλεια κειμένων διαφορετικού είδους και απαιτήσεων (λογοτεχνία, επιστημονικά δοκίμια, δημοσιογραφικά άρθρα, μεταφράσεις κ.λπ.).
Στους συμμετέχοντες δίνεται η δυνατότητα να παραδώσουν στο τέλος του σεμιναρίου άσκηση διόρθωσης ή επιμέλειας κειμένου, ώστε να αξιολογηθεί ειδικότερα η επίδοσή τους στο είδος κειμένου που επιθυμούν.
Μέρα και ώρες εργαστηριακών μαθημάτων: Πέμπτη, 4-7.30μ.μ.
Εντατικό θεωρητικό μάθημα: Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015, 12-4 και 5-9 μ.μ.
Κόστος: 530 ευρώ / 480 ευρώ για φοιτητές και κατόχους έγκυρης κάρτας ανεργίας. Η αποπληρωμή των διδάκτρων γίνεται σε τρεις δόσεις.
ΕΝΑΡΞΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015
Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο θα λάβουν δωρεάν το βιβλίο της Άννας Ιορδανίδου Είναι λάθος ή δεν είναι; Ιδού η απορία... (Εκδόσεις Μεταίχμιο).
Μπορείτε να κάνετε χρήση του προγράμματος ΛΑΕΚ* (δείτε στο τέλος για λεπτομέρειες).
Δήλωση συμμετοχής με αποστολή σύντομου βιογραφικού σημειώματος στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (Θέμα: Σεμινάριο κατάρτισης επιμελητών – διορθωτών κειμένων).

***

Διαθεματικές δραστηριότητες φιλαναγνωσίας για το Δημοτικό
Διάρκεια: 15 ώρες
Υπεύθυνες σεμιναρίου – Διδασκαλία: Χαρούλα Κρομυάδου, φιλόλογος-παιδαγωγός, και Κωνσταντία Λιούζα, φιλόλογος-παιδαγωγός
Αναλυτικά: Το σεμινάριο βασίζεται στην ανάγκη για εναλλακτικές διδακτικές προσεγγίσεις που επιβάλλονται από τα σύγχρονα προγράμματα σπουδών, τα οποία προσανατολίζονται σε μια διαθεματική κατεύθυνση. Ο συνδυασμός γνωστικών αντικειμένων, μεθόδων και εργαλείων (project, ομαδοσυνεργατική διδασκαλία, αναγνωστικές πρακτικές) αποσκοπεί στην ενεργή εμπλοκή των μαθητών και στην αξιοποίηση των ενδιαφερόντων τους απαντώντας στη συνθετότητα της εποχής μας.
Σκοπός του σεμιναρίου είναι η επεξεργασία διδακτικών δραστηριοτήτων, σε θεωρητικό και βιωματικό επίπεδο, που έχουν ως κεντρικό άξονα την ανάγνωση βιβλίων και διευρύνονται, παράλληλα, σε ποικίλα πεδία ενδιαφέροντος.
Οι θεματικές ενότητεςτου σεμιναρίου είναι οι εξής:
• «Μαθαίνουμε και διασκεδάζουμε με τα κόμικ»: ένταξη των εικονογραφημένων αναγνωσμάτων στη διδασκαλία, διαφορετικοί τρόποι ανάγνωσης και έκφρασης, συνδυασμός γνώσης και χιούμορ, αξιοποίηση ψηφιακών μέσων με αφορμή τις εικονογραφημένες ιστορίες του Τάσου Αποστολίδη Ομήρου Οδύσσεια (Εκδόσεις Μεταίχμιο).
• «Διαβάζουμε και δημιουργούμε»: αξιοποίηση των βιβλίων με στόχο τη δημιουργική έκφραση (ζωγραφική, δραματοποίηση, κατασκευές) και τις απολαύσεις της καθημερινότητας (παιχνίδι, μουσική) ξεφυλλίζοντας το 1001 δραστηριότητες για να αγαπήσω το βιβλίο του Φιλίπ Μπρασέρ (Εκδόσεις Μεταίχμιο).
• «Ερευνούμε, προβληματιζόμαστε κι αλλάζουμε»: εστίαση σε κοινωνικά ζητήματα της σχολικής ζωής (ενδοσχολική βία, ρατσισμός), κατανόηση και αποδοχή της διαφορετικότητας μέσα από τα βιβλία Το κορίτσι του Πέτρου της Αργυρώς Μουντάκη και Μήπως είμαι βλάκας; του Σάκη Σερέφα (Εκδόσεις Μεταίχμιο).
Μέρες και ώρες μαθημάτων: Τρίτη 24 Φεβρουαρίου, 4-7μ.μ., Σάββατο 28 Φεβρουαρίου, 2-5μ.μ., Τρίτη 3 Μαρτίου, 4-7μ.μ., Σάββατο 7 Μαρτίου, 2-5μ.μ. και Τρίτη 10 Μαρτίου 2015, 4-7μ.μ.
Κόστος: 150 ευρώ / 135 ευρώ για φοιτητές και κατόχους έγκυρης κάρτας ανεργίας. Η αποπληρωμή των διδάκτρων γίνεται σε δύο δόσεις.
Θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική συνάντηση για το περιεχόμενο του εργαστηρίου την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015, στις 5 μ.μ.
Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί δωρεάν το βιβλίο του Τζιάνι Ροντάρι Η γραμματική της φαντασίας (Εκδόσεις Μεταίχμιο).
Δήλωση συμμετοχής με αποστολή σύντομου βιογραφικού σημειώματος στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (Θέμα: Φιλαναγνωσία – Πρωτοβάθμια).

***

Διαθεματικές δραστηριότητες φιλαναγνωσίας για το Γυμνάσιο
Διάρκεια: 15 ώρες
Υπεύθυνες σεμιναρίου – Διδασκαλία: Χαρούλα Κρομυάδου, φιλόλογος-παιδαγωγός, και Κωνσταντία Λιούζα, φιλόλογος-παιδαγωγός
Αναλυτικά: Το σεμινάριο βασίζεται στην ανάγκη για εναλλακτικές διδακτικές προσεγγίσεις, που επιβάλλονται από τα σύγχρονα προγράμματα σπουδών τα οποία προσανατολίζονται σε μια διαθεματική κατεύθυνση. Ο συνδυασμός γνωστικών αντικειμένων, μεθόδων και εργαλείων (project, ομαδοσυνεργατική διδασκαλία, αναγνωστικές πρακτικές) αποσκοπεί στην ενεργή εμπλοκή των μαθητών και στην αξιοποίηση των ενδιαφερόντων τους απαντώντας στη συνθετότητα της εποχής μας.
Σκοπός του σεμιναρίου είναι η επεξεργασία διδακτικών δραστηριοτήτων, σε θεωρητικό και βιωματικό επίπεδο, που έχουν ως κεντρικό άξονα την ανάγνωση βιβλίων και διευρύνονται, παράλληλα, σε ποικίλα πεδία ενδιαφέροντος που αφορούν το επίσημο αναλυτικό πρόγραμμα.
Οι θεματικές ενότητες του σεμιναρίου είναι οι εξής:
• «Περιβάλλον και εκπαίδευση»: Σχεδιασμός project με στόχο την υιοθέτηση φιλοπεριβαλλοντικής συμπεριφοράς από τους μαθητές, την εξέταση των σύγχρονων περιβαλλοντικών προβλημάτων και τη θέση του φυσικού περιβάλλοντος στον σύγχρονο κόσμο με βάση τα βιβλία Νεκροταφεία καραβιών του Πάολο Μπατσιγκαλούπι, Μετά το χιόνι της Σ. Ντ. Κρόκετ και Το τελευταίο αγρίμι του Πιρς Τόρντεϊ (Εκδόσεις Μεταίχμιο).
• «Το χιούμορ, η τέχνη και η επεξεργασία των εικόνων»: Συνδυασμός της λογοτεχνίας με τις διάφορες μορφές τέχνης (ζωγραφική, graffiti, κόμικ, animation) με εστίαση στην προσωπική έκφραση των εφήβων και το χιούμορ μέσα από τα βιβλία Αόρατοι ρεπόρτερ: Η κραυγή της Τζοκόντας του Άρη Δημοκίδη, Ειρήνη από τις κωμωδίες του Αριστοφάνη σε διασκευή Τάσου Αποστολίδη (Εκδόσεις Μεταίχμιο).
• «Η ζωή των εφήβων»:Η συμβολή της λογοτεχνικής εμπειρίας σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν τους νέους, όπως η διαφορετικότητα, οι εξαρτήσεις, η νευρική ανορεξία. Σχεδιασμός διδακτικών προσεγγίσεων για κοινωνικά ζητήματα με βάση τα βιβλία Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της της Άλκης Ζέη και Κόλιν Φίσερ των Άσλεϊ Έντουαρντ Μίλερ & Ζακ Στεντζ (Εκδόσεις Μεταίχμιο).
Μέρες και ώρες μαθημάτων: Τρίτη 17 Μαρτίου, 4-7μ.μ., Σάββατο 21 Μαρτίου, 2-5μ.μ., Σάββατο 28 Μαρτίου, 2-5μ.μ., Τρίτη 31 Μαρτίου, 4-7μ.μ. και Σάββατο 4 Απριλίου 2015, 2-5μ.μ.
Κόστος: 150 ευρώ / 135 ευρώ για φοιτητές και κατόχους έγκυρης κάρτας ανεργίας. Η αποπληρωμή των διδάκτρων γίνεται σε δύο δόσεις.
Θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική συνάντηση για το περιεχόμενο του εργαστηρίου την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015, στις 5 μ.μ.
Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί δωρεάν το βιβλίο σε επιμέλεια Χριστίνας Αργυροπούλου Η διαθεματικότητα στα φιλολογικά μαθήματα και τα σχέδια εργασίας/project: Από τη θεωρία στη διδακτική πράξη (Εκδόσεις Μεταίχμιο).
Δήλωση συμμετοχής με αποστολή σύντομου βιογραφικού σημειώματος στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (Θέμα: Φιλαναγνωσία – Δευτεροβάθμια).

***

Τεχνικές διδασκαλίας της ελληνικής λογοτεχνίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Διάρκεια: 12 διδακτικές ώρες
Υπεύθυνη σεμιναρίου – Διδασκαλία: Δρ. Ελένη Παπαργυρίου, ερευνήτρια King's College London
Αναλυτικά: Το νέο πρόγραμμα σπουδών για τη διδασκαλία της Λογοτεχνίας που εισήχθη στην Α' Λυκείου το 2011 όρισε ως κύριους σκοπούς του μαθήματος την καλλιέργεια ποικίλων αναγνωστικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων στους μαθητές και την ανάπτυξη της κριτικής σχέσης τους με τη Λογοτεχνία. Με γνώμονα την ικανοποίηση των παραπάνω στόχων, ακολουθείται πλέον νέος τρόπος οργάνωσης της ύλης: τα κείμενα επιλέγονται με βάση τον θεματικό ή ειδολογικό άξονα στον οποίο ανήκουν κι όχι την ιστορική ή γραμματολογική τους ένταξη. Επιπλέον, αξιοποιούνται όχι μόνο τα κείμενα των σχολικών εγχειριδίων αλλά, με την εξέταση αδίδακτου κειμένου (από την Τράπεζα Θεμάτων), επιβάλλεται και η ανάγνωση παράλληλων κειμένων (κατά προτίμηση των ανθολογημένων συγγραφέων). Αυτό όμως που κυρίως αλλάζει είναι ο τρόπος προσέγγισης των κειμένων: η διδασκαλία στρέφεται σε μαθητοκεντρικές μεθόδους (διδασκαλία σε ομάδες, μέθοδος project, αξιοποίηση εποπτικών μέσων κ.λπ.).
Στο σεμινάριο θα αναλυθούν η διαμόρφωση του γνωστικού αντικειμένου της Λογοτεχνίας ως μαθήματος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι παιδαγωγικοί του στόχοι και τα μέσα που έχει στη διάθεσή του ο εκπαιδευτικός για την αποτελεσματική της διδασκαλία.
Ειδικότερα:
• Θα παρουσιαστούν σχετικά ρεύματα στη θεωρία της λογοτεχνίας που προσφέρουν χρήσιμα διδακτικά εκπαιδευτικά εργαλεία στον εκπαιδευτικό (πρακτική κριτική, δομισμός, θεωρία της αναγνωστικής πρόσληψης, θεωρίες της ανάγνωσης και πολιτισμικές σπουδές).
• Θα συζητηθούν τρόποι με τους οποίους ο εκπαιδευτικός μπορεί να ενισχύσει το ενδιαφέρον των μαθητών για τη λογοτεχνία και να την καταστήσει επίκαιρη. Στο πλαίσιο αυτό θα επιχειρηθεί η αποτίμηση χρήσης οπτικών μέσων, μέσων κοινωνικής δικτύωσης και εναλλακτικοί τρόποι παρουσίασης του λογοτεχνικού αντικειμένου στη σχολική αίθουσα.
Το σεμινάριο θα προσφέρει στους συμμετέχοντες το πλαίσιο προκειμένου να παρουσιάσουν και να συζητήσουν προβλήματα στη διδασκαλία της Λογοτεχνίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Μέρα και ώρες μαθημάτων: Τρίτη, 7-9μ.μ.
Κόστος: 130 ευρώ / 115 ευρώ για φοιτητές και κατόχους έγκυρης κάρτας ανεργίας. Η αποπληρωμή των διδάκτρων γίνεται σε δύο δόσεις.
ΕΝΑΡΞΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015
Δήλωση συμμετοχής με αποστολή σύντομου βιογραφικού σημειώματος στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (Θέμα: Διδασκαλία της Λογοτεχνίας).

***

Η κατάκτηση της γλώσσας από τα παιδιά: φυσιολογική ανάπτυξη και διαταραχές
Διάρκεια: 15 διδακτικές ώρες
Υπεύθυνη σεμιναρίου – Διδασκαλία: Ελένη Μότσιου, Λέκτορας στο Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας)
Αναλυτικά: Σκοπός του σεμιναρίου είναι να δοθεί μια συνολική εικόνα για τη γλώσσα του αναπτυσσόμενου παιδιού από τη γέννησή του έως και τα σχολικά χρόνια. Θα συζητηθούν χαρακτηριστικά στάδια και γλωσσικά φαινόμενα που διαφοροποιούν τη γλώσσα των παιδιών και των ενηλίκων και εμφανίζονται στον παιδικό λόγο σε όλες τις γλώσσες. Επίσης, θα συζητηθούν οι διαφορές της μονόγλωσσης και της δίγλωσσης (ή και πολύγλωσσης) ανάπτυξης. Τέλος, θα παρουσιαστούν οι βασικότερες γλωσσικές διαταραχές που έχουν επίπτωση στην επικοινωνία του παιδιού, τη μάθηση και τις σχολικές του επιδόσεις.
Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων και βαθμίδων καθώς και σε όσους ενδιαφέρονται για τα σχετικά ζητήματα.
1η συνάντηση:
• Συνολική ανάπτυξη του παιδιού και γλώσσα
• Από τη γέννηση έως τα 3
2η συνάντηση:
• Η γλώσσα του παιδιού από τα 3 έως τα 6
3η συνάντηση:
• Η γλώσσα του παιδιού από τα 6 έως τα 12
• Δίγλωσση (πολύγλωσση) ανάπτυξη
4η συνάντηση:
• Ερμηνεύοντας τη γλωσσική κατάκτηση
5η συνάντηση:
• Γλωσσικές διαταραχές.
Μέρα και ώρες μαθημάτων: Σάββατο, 5-8μ.μ.
Κόστος: 160 ευρώ / 145 ευρώ για φοιτητές και κατόχους έγκυρης κάρτας ανεργίας. Η αποπληρωμή των διδάκτρων γίνεται σε δύο δόσεις.
ΕΝΑΡΞΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: Σάββατο 21 Μαρτίου 2015
Δήλωση συμμετοχής με αποστολή σύντομου βιογραφικού σημειώματος στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (Θέμα: Γλώσσα και παιδί).

****

Εντατικό σεμινάριο: Τα παιδιά κατασκευάζουν λέξεις!
Διάρκεια: 4 ώρες
Υπεύθυνη σεμιναρίου – Διδασκαλία: Ελένη Μότσιου, Λέκτορας στο Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας)
Αναλυτικά: Σκοπός του σεμιναρίου είναι να «ξεναγήσει» τον ακροατή στον δημιουργικό κόσμο του παιδιού και, συγκεκριμένα, στον γλωσσικό του κόσμο. Γιατί τα παιδιά κατασκευάζουν λέξεις; Τι είδους είναι αυτές οι κατασκευασμένες λέξεις και σε τι αναφέρονται; Πώς τα παιδιά καταφέρνουν να κατασκευάζουν νέες λέξεις που θα μπορούσαν να είναι και πραγματικές; Τι σημαίνει όταν το παιδί παραποιεί τις λέξεις της γλώσσας του; Είναι λάθη εκ μέρους του παιδιού που θα πρέπει να διορθώνονται από γονείς και εκπαιδευτικούς; Μέσα από την παρουσίαση και την ανάλυση αυθεντικού γλωσσικού υλικού από τον παιδικό λόγο, θα επιχειρηθεί να δοθούν απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα και μάλιστα μέσα από την οπτική του ίδιου του παιδιού-δημιουργού.
Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων και βαθμίδων καθώς και σε όσους ενδιαφέρονται για τα σχετικά ζητήματα.
1η συνάντηση:
• «Παιδικά λάθη». Διόρθωση κενών της ενήλικης γλώσσας ή δημιουργικότητα;
• Σημασία, γραμματική και κατασκευασμένες λέξεις
2η συνάντηση:
• Ετυμολογία και παρετυμολογία στον παιδικό λόγο
• Η μεταφορά στη σκέψη – γλώσσα – πράξη του παιδιού
Μέρες και ώρες μαθημάτων: Τετάρτη 21 Ιανουαρίου και Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015, 5-7μ.μ.
Κόστος: 30 ευρώ / 25 ευρώ για φοιτητές και κατόχους έγκυρης κάρτας ανεργίας
Δήλωση συμμετοχής με αποστολή σύντομου βιογραφικού σημειώματος στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (Θέμα: Τα παιδιά κατασκευάζουν λέξεις!).

***

Εντατικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς: Η Λογοτεχνία μέσα από το διαδίκτυο: τάσεις και προοπτικές
Διάρκεια: 2,5 ώρες
Υπεύθυνη σεμιναρίου – Διδασκαλία: Σωτηρία Καλασαρίδου, Διδάκτωρ Διδακτικής της Λογοτεχνίας – κριτικός λογοτεχνίας
Αναλυτικά: Σκοπός του εντατικού σεμιναρίου είναι η διερεύνηση της λογοτεχνικής παραγωγής στο διαδίκτυο και η σύνδεσή της με την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Ο κυβερνοχώρος έχει δημιουργήσει μια «πραγματικότητα» και μια κουλτούρα της τεχνολογίας. Μέρος αυτού του ευρύτερου κοινωνικοπολιτισμικού πλαισίου αποτελούν και τα κείμενα που παράγονται στο διαδίκτυο, μέσα από λογοτεχνικά περιοδικά και ιστολόγια, ενώ, όπως είναι γνωστό, τα παιδιά και οι έφηβοι είναι από τους πιο ενεργούς χρήστες του διαδικτύου. Αποτελεί επομένως ζητούμενο το πώς θα μπορούσαμε να εντάξουμε με τη βοήθεια των ΤΠΕ κατά τη διδασκαλία σύγχρονα κείμενα λογοτεχνικά αλλά και περί λογοτεχνίας, ενεργοποιώντας τα βιώματα των μαθητών και των μαθητριών και συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στη δημιουργία αναγνωστών. Η προαναφερθείσα απόπειρα είναι πολλαπλά σημαντική γιατί: α) συνδέει την κοινωνία και την κουλτούρα που παράγεται σ' αυτή με το σχολείο, β) γεφυρώνει τη σχολική γνώση με τον ελεύθερο χρόνο των μαθητών και των μαθητριών και γ) βοηθά στην άντληση πολύτιμων στοιχείων που αφορούν τη λογοτεχνία που βρίσκεται σε εξέλιξη, δημιουργώντας έτσι και κριτήρια επιλογής ανάγνωσης στους μαθητές και τις μαθήτριες.
Μέρα και ώρες μαθημάτων: Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015, 4.30-7μ.μ.
Κόστος: 20 ευρώ / 15 ευρώ για φοιτητές και κατόχους έγκυρης κάρτας ανεργίας
Δήλωση συμμετοχής με αποστολή σύντομου βιογραφικού σημειώματος στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (Θέμα: Η Λογοτεχνία μέσα από το διαδίκτυο).

***

Εντατικό σεμινάριο: O υποτιτλισμός ως εργαλείο εκμάθησης ξένων γλωσσών
Διάρκεια: 3 ώρες
Υπεύθυνη σεμιναρίου – Διδασκαλία: Δρ. Κατερίνα Γουλέτη, διδάσκουσα στο Τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας ΑΠΘ
Αναλυτικά: Σύμφωνα με τις σύγχρονες διδακτικές μεθόδους, η χρήση οπτικοακουστικού υλικού αποτελεί βασικό στοιχείο, ιδίως στην εκμάθηση των ξένων γλωσσών. Οι μαθητές έρχονται σε επαφή με το πολιτισμικό περιβάλλον και εξοικειώνονται με αυθεντικές επικοινωνιακές συνθήκες. Ο εκπαιδευτικός μπορεί να χρησιμοποιήσει την οπτικοακουστική μετάφραση ως εργαλείο, με σκοπό να κεντρίσει το ενδιαφέρον των μαθητών και να προαγάγει ένα κλίμα αλληλεπίδρασης, με διαδραστικές ασκήσεις για όλα τα επίπεδα της μαθησιακής διαδικασίας. Στο σεμινάριο θα παρουσιαστεί ειδικό λογισμικό που διευκολύνει την εφαρμογή τέτοιων ασκήσεων στην πράξη. Οι μαθητές (σε ομάδες ή μεμονωμένα) χρησιμοποιούν τις γνώσεις τους για να υποτιτλίσουν βίντεο όλων των ειδών (μεταφράζοντας –interlingual– ή μεταφέροντας –intralingual– τα λόγια του πρωτοτύπου). Χρησιμοποιούν τη φωνή τους για να κάνουν ακουστική περιγραφή (voice description), μεταγλώττιση (dubbing) κινούμενων σχεδίων/σκηνών και καραόκε στίχων που έχουν οι ίδιοι εγγράψει σε βίντεο κ.λπ.
Στους συμμετέχοντες θα δοθεί το σχετικό λογισμικό δωρεάν.
Μέρα και ώρες μαθημάτων: Τετάρτη 1 Απριλίου 2015, 11π.μ. – 2μ.μ.
Κόστος: 20 ευρώ / 15 ευρώ για φοιτητές, κατόχους έγκυρης κάρτας ανεργίας και για όσους παρακολουθούν το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 κάποιο σεμινάριο μετάφρασης στο «Οξυγόνο».
Δήλωση συμμετοχής με αποστολή σύντομου βιογραφικού σημειώματος στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (Θέμα: Ο υποτιτλισμός ως εργαλείο εκμάθησης ξένων γλωσσών).

***

Όλα τα σεμινάρια πραγματοποιούνται στον φιλόξενο χώρο του «Οξυγόνου». Στο διάλειμμα προσφέρεται καφές ή τσάι σε όλους τους συμμετέχοντες. Με την ολοκλήρωση κάθε σεμιναρίου παρέχεται σχετική βεβαίωση παρακολούθησης.

* Πληροφορίες για το πρόγραμμα ΛΑΕΚ
Τα επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης του ΛΑΕΚ για εργαζομένους αποτελούν ιδανική ευκαιρία για τις επιχειρήσεις και τους φορείς που επιθυμούν να εκπαιδεύσουν το προσωπικό τους χωρίς επιπρόσθετη οικονομική επιβάρυνση. Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν ιδιωτικές επιχειρήσεις και φορείς του δημοσίου που απασχολούν υπαλλήλους με εξαρτημένη σχέση εργασίας, αξιοποιώντας έτσι την εργοδοτική εισφορά που καταβάλλουν υποχρεωτικά για τους εργαζομένους τους κάθε χρόνο στον Λογαριασμό για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση (ΛΑΕΚ 0,45%). Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο http://laek.oaed.gr.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.