fbpx

Β’ ΚΥΚΛΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗΣ-ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ

Β’ ΚΥΚΛΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗΣ-ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ
Οι καθηγητές Αστροφυσικής Δρ Αντώνιος Αντωνίου, Δρ Μάνος Δανέζης και Δρ Βάλια Λύρατζη ανοίγουν στο κοινό ένα παράθυρο στο σύμπαν – αυτό το υπέροχο τετραδιάστατο, μη ευκλείδειο, συμπαντικό χωροχρονικό συνεχές. Οι εισηγητές του Β' κύκλου των σεμιναρίων Αστρονομίας-Αστροφυσικής, που ξεκινούν στις 6 Φεβρουαρίου 2015, διδάσκουν και κάτι εκπληκτικό: ότι το στερέωμα μας στέλνει ένα μήνυμα σαν νότες – και ο εγκέφαλός μας είναι σε θέση να συνθέσει, εν μέρει, τη μελωδία.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ
1ο Σεμινάριο, 6/2/2015: Ο κόσμος των πλανητών
Εισηγητής: Δρ Μάνος Δανέζης, αστροφυσικός, επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
Το πλανητικό μας σύστημα είναι μια σφιχταγκαλιασμένη οικογένεια μέσα στην οποία κυριαρχεί και βασιλεύει ο ζωοδότης Ήλιος. Γύρω του στριφογυρίζουν υπάκουα οι εννιά θεοί-πλανήτες. Γύρω από τους πλανήτες, φτιαγμένοι από το ίδιο υλικό, στριφογυρίζουν οι δορυφόροι τους. Καθώς ο θεϊκός πλανητικός χορός συνεχίζεται στους αιώνες, οι κομήτες σαν ουράνια πυροτεχνήματα από καιρό σε καιρό χαράζουν δρόμους λαμπρούς και ανεξερεύνητους. Πόσα μυστήρια, φόβους και ελπίδες κρύβει η ουράνια αυτή οικογένεια; Πολλά από τα πολύ καλά κρυμμένα μυστικά της θεϊκής αυτής πλανητικής παρέας θα αποκαλύψουμε στην επόμενη συνάντησή μας.

2o Σεμινάριο, 27/2/2015: Η «ζωή» και ο «θάνατος» των αστέρων
Εισηγητής: Δρ Αντώνιος Αντωνίου, διδάκτωρ Αστροφυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών
Στη φύση υπάρχει μια νομοτέλεια. Οτιδήποτε σε αυτήν, γεννιέται, ζει και πεθαίνει. Η νομοτέλεια αυτή έχει, θα λέγαμε, καθολική ισχύ. Από αυτήν τη «μοίρα» δεν ξεφεύγουν ούτε τα άστρα. Ένα άστρο δημιουργείται («γεννιέται»), εξελίσσεται («ζει») και κάπου καταλήγει («πεθαίνει»). Από ποιους φυσικούς νόμους διέπεται όλη αυτή η διαδικασία; Ποιες ακραίες καταστάσεις τη συνοδεύουν; Ποια μορφή μπορεί να έχει ένα «αστρικό πτώμα»; Τι είναι μελανή οπή (μαύρη τρύπα); Πολλά από αυτά τα εξαιρετικά ενδιαφέροντα αστρικά φαινόμενα θα συζητήσουμε στην επόμενη συνάντησή μας.

3o Σεμινάριο, 6/3/2015: Αστρικές παρέες
Εισηγήτρια: Δρ Βάλια Λύρατζη, διδάκτωρ Αστροφυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών
Κοιτάζοντας τον έναστρο ουρανό, με μια πρώτη ματιά βλέπουμε διάσπαρτα, μεμονωμένα αστέρια. Παρ' όλα αυτά, τα αστέρια συνήθως δεν βρίσκονται μόνα τους στο Σύμπαν, αλλά συνυπάρχουν με άλλα, δημιουργώντας μικρότερες ή μεγαλύτερες αστρικές παρέες, όπως είναι τα διπλά, τριπλά ή πολλαπλά συστήματα αστέρων. Έτσι, δημιουργούνται τα αστρικά σμήνη, που αποτελούνται από πολλά αστέρια που βρίσκονται συγκεντρωμένα σε μια πολύ μικρή περιοχή, και οι γαλαξίες, οι οποίοι συγκροτούνται κυρίως από αστέρια, αστρικά σμήνη και μεσοαστρική ύλη.
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ & ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Δρ Αντώνιος Αντωνίου, διδάκτωρ Αστροφυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ & ΩΡΕΣ: Παρασκευή 6, 27 Φεβρουαρίου & Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015, 18:00-19:30 (χωρίς διάλειμμα).
ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: 37 ευρώ ο κύκλος (με προεγγραφή) ή 15 ευρώ το σεμινάριο κατ' άτομο.

Περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων: Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-17:00, τηλ.: 210.3461981 (εσωτ.: 201), email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
[επιμέλεια: Ρ.Μπ.]

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.